Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Milloin vauva saa nukahtaa rinnalle? Kätilö: ”Kiinnitä erityistä huomiota…”

Imetyksen aloittaminen on alussa äidin ja vauvan yhteistä harjoittelua. Eteen voi ennen pitkää ilmaantua myös erilaisia haasteita rintaruokinnassa. Monia vanhempia mietityttää esimerkiksi, saako vauva nukahtaa rinnalle jopa kesken imetyksen.

– Vanhempien on hyvä seurata, mitä vauva tekee rinnalla. Näin erityisesti, jos vauva nukkuu paljon rinnalla eikä ime imetyshetkien aikana tehokkaasti, kertoo kätilö, imetysohjaaja ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tuuli-Annika Kuusaari Imetyksen tuki ry:ltä.

Aina vauvan nukahtamisesta rinnalle ei kuitenkaan ole syytä huolestua.

– Imetysmatkalla voi tulla eteen ajanjaksoja, jolloin vauvalla on hieman löysempi imuote, hän silloin tällöin imaisee maitoa ja sitten taas nuokkuu ja torkkuu rinnalla. Jos vauva kasvaa normaalisti, on tällainen aivan normaalia, Kuusaari toteaa.

Imetyksen päätteeksi vauva saattaa nukahtaa rinta suussaan tai jatkaa unia pää rintaa vasten. Tämäkin on täysin normaalia.

Vauva nukahtaa rinnalle eikä syö riittävästi

Jos lapsen kasvu puolestaan on niukkaa, on vauvan käyttäytymiseen rinnalla hyvä paneutua tarkemmin. Erityisesti monet vastasyntyneet voivat nukahtaa rinnalle ennen kuin ovat syöneet tarpeeksi.

– Tällöin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, miten pitkään vauva imee tehokkaasti niellen maitoa ja kuinka paljon hän puolestaan nukkuu rinnalla. Apua ja neuvoja kannattaa aina kysyä esimerkiksi neuvolasta matalalla kynnyksellä.

Jos vauva on nukahtanut rinnalle ennen aikojaan ja hän pitää vielä kiinni rinnasta, voi hänet siirtää toiselle rinnalle jatkamaan ruokailua. Helposti rinnalle nukahteleva vauva voi hyötyä imetysrinnan tiheästä vaihdosta.


Artikkelin lähteinä on käytetty Imetyksen tuki ry:ssä työskentelevien Tuuli-Annika Kuusaaren ja Anna Groundstroemin haastattelua ja Imetyksen tuki ry:n artikkelia.

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock