Millaisia omikronin riskit ovat rokotetulle raskaana olevalle? Apulaisylilääkäri vastaa
Koronatilanne on pahentunut Suomessa hälyttäväksi nopeasti leviävän omikron-virusmuunnoksen takia. Tilanne voi mietityttää monia raskaana olevia naisia ja heidän läheisiään, sillä omikron näyttää kiertävän rokotesuojaa tehokkaasti ja raskaus lisää rokottamattomilla tartunnan saaneilla huomattavasti vaikean taudinkuvan todennäköisyyttä.
Entä millaisia terveysriskejä omikron-tartunta voi aiheuttaa rokotetulle raskaana olevalle naiselle ja sikiölle?
”Tästä aiheesta ei luonnollisesti vielä ole paljoakaan tietoa, mutta näyttää kuitenkin siltä, että vaikka omikron sairastuttaa myös rokotettuja, taudinkuvat ovat huomattavasti lievempiä. Ns. limakalvoille rajoittuvan taudin eli ”tavallista flunssaa” vastaavassa taudinkuvassa ei ole oletettavaa, että sikiö on erityisessä vaarassa”, kertoo naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri ja apulaisylilääkäri Outi Palomäki Taysilta Mutsimedialle sähköpostitse.
Rokotteet suojaavat odottajaa koronan vaikealta taudinkuvalta
Mediassa on ollut näkyvästi esillä koronatartunnan vakavat terveysriskit rokottamattomilla odottavilla äideillä. Osa raskaana olevista voi olla epätietoisia, kuinka suuria riskit ovat koronarokotteet ottaneelle odottajalle.
”Riski on erittäin merkitsevästi matalampi rokotetulle raskaana olevalle. Kansainvälisten suurten aineistojen luvuissa 98 % vaikean koronataudin vuoksi sairaalaan joutuneista oli rokottamattomia. Sikiön riski tulee juuri äidin vaikean taudin kautta. Myös rokotettu äiti voi sairastua koronaan, mutta taudinkuva on lievempi ja näin ollen sikiön riski myös matala”, Palomäki kertoo.
Apulaisylilääkäri painottaa, että jokaisen rokottamattoman odottavan äidin ja hänen puolisonsa on syytä ottaa koronarokotteet pikimmiten. Myös muista tartunnan todennäköisyyttä vähentävistä teoista, kuten ihmiskontaktien välttämisestä, on jokaisen erittäin tärkeää yhä huolehtia.
”Suomen tautitilanteen ollessa tämä, mikä se tällä hetkellä on, on syytä olla huolissaan erityisesti, jos ei ole vielä ehtinyt rokotetta ottaa. Suosittelen rokotukseen hakeutumista raskauden kaikissa vaiheissa.
Kaikkien mahdollisten ihmiskontaktien välttäminen, maskin huolellinen käyttö ja käsihygienia ovat edelleen hyviä ohjeita sekä synnyttäjälle että hänen puolisolleen, joka voi olla myös potentiaalinen taudin välittäjä raskaana olevalle. Tästä syystä myös puolison rokottautuminen on äärimmäisen tärkeää.”
Ennenaikaisen synnytyksen riski koskee pitkälti rokottamattomia
Rokottamattomien odottavien äitien koronatartunnat ovat johtaneet ennenaikaisiin synnytyksiin myös Suomessa. Rokotettujen raskaana olevien naisten ei tarvitse olla erityisen huolissaan siitä, että mahdollinen sairastuminen altistaisi ennenaikaiselle synnytykselle. Tämä siitä syystä, että valtaosa rokotetuista odottajista ei saa taudista vaikeita oireita.
Entä miten haastavia tilanteita täysin rokottamattomat odottajat ovat kohdanneet Taysissa?
”Toisinaan joudumme äidin hengen pelastamiseksi synnyttämään hyvinkin ennenaikaisen vastasyntyneen, jotta äidin hoito vaikeassa keuhkotilanteessa hengityskonehoitoineen ja vatsa-asentoineen saadaan toteutettua. Raskauden keskeytykseenkin on vaikeissa tapauksissa jouduttu”, Outi Palomäki kertoo.
Apulaisylilääkärin mukaan koronainfektio voi joskus aiheuttaa rokottomattomalla vaikean taudinkuvan jo keskiraskaudessa ja näitä tilanteita on tullut eteen myös Taysissa.
”Silloin tilanteet ovat niitä kaikkein kriittisimpiä ja pahimmillaan myös traagisia. Kuitenkin suurin vaikean taudin riski liittyy loppuraskauteen, silloin kohtu on suuri ja painaa keuhkoja huonontaen hengitysfunktiota.”
Näin ollen täysin rokotetuilla raskaana olevilla naisilla koronatartunta johtaa erittäin harvoin vakavaan taudinkuvaan, mutta tartuntariski on erittäin tärkeää minimoida välttämällä lähikontakteja, käyttämällä huolellisesti kasvomaskia ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock