Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Millaisia kuvia lapsesta someen? Käy nämä asiat läpi ennen julkaisua

Vanhemmat suhtautuvat eri tavoin lasten kuvien julkaisemiseen sosiaalisessa mediassa. Monet jakavat hellyttäviä otoksia, joissa lapsen kasvot näkyvät. Toiset peittävät tenavan kasvot virtuaalitarroilla tai kuvaavat lasta sellaisesta kuvakulmasta, etteivät kasvot näy.

Päätös on jokaisen perheen oma. Aihe kuitenkin mietityttää monia vanhempia, joten Mutsimedia kysyi Sometohtorina tunnetun Suvi Uskin näkemystä. Uski on sosiaalipsykologian tohtori, sosiaalisen median tutkija ja yksi Someturva-palvelun perustajista.

– Vanhemman on mietittävä lapsen etua, kun haluaisi julkaista tästä kuvia sosiaalisessa mediassa. Vanhempi on velvollinen miettimään, toteutuuko lapsen oma tahto ja onko hänen yksityisyydensuojansa turvattuna, Uski kertoo puhelimitse.

Vaikka lapsi antaisi luvan kuvansa julkaisemiseen, kannattaa vanhempien Uskin mukaan punnita asiaa tarkasti.

– Emme voi olettaa, että lapsi ymmärtäisi kuvien julkaisemisen riskit ja mahdolliset seuraukset. Vanhempi on niistä vastuussa viime kädessä.

”Ei nolostuttavia juttuja lapsesta someen”

Vanhempia voi kiinnostaa, millaisia kuvia lapsesta ei ainakaan tule julkaista sosiaalisessa mediassa.

– Ennen kuvien julkaisemista on hyvä pohtia, saattaisiko lapsi myöhemmin elämässään ajatella, että hänen yksityisyydensuojaansa on loukattu julkaisemalla kuvia. Ei kannata missään nimessä jakaa esimerkiksi kuvia, joissa on nolostuttavia juttuja lapsesta.

– Valtaosalle on selvää, ettei lapsesta laiteta alastonkuvia sosiaaliseen mediaan. Tuollaiset kuvat voivat joutua pedofiilien käsiin.


Pahimpia riskejä voidaan vielä vain arvailla

Suvi Uski muistuttaa, että Googlen kaltaiset teknologiajätit ovat jo kehittäneet kuvantunnistusteknologiansa erittäin tehokkaaksi. Kuvantunnistuksen avulla ihminen voidaan tunnistaa, vaikka kuvat olisivat otettu täysin eri ikävaiheissa. Uskin mukaan lapsen henkilöllisyys kannattaisi suojata sosiaalisessa mediassa, jotta myös äärimmäisiltä riskeiltä vältyttäisiin.

– Maailmanpoliittinen tilanne voi tulevaisuudessa saada lisää ihmeellisiä käänteitä ja koska kasvot ovat biometrinen tunniste, riskinä on, että kuvia voitaisiin käyttää luvatta erilaisissa yhteyksissä, esimerkiksi sotien aikana.

– Kukaan ei tiedä, millaisia vaaroja kuvien julkaisemiseen voi liittyä ja miltä maailma näyttää vaikkapa viiden vuoden päästä.

Yle kertoo muutaman vuoden takaisessa uutisessaan, että biometrinen tunniste voidaan yhdistää vain yhteen ihmiseen yhteiskunnassa. Esimerkiksi identiteettivarkaudet ovat melko yleisiä, ja biometriset tunnisteet ovat ”rikollisilla markkinoilla haluttua tavaraa.

Rakkaus ja sosiaalinen paine saavat julkaisemaan

Suvi Uski on itsekin äiti ja joskus hänen tekisi mieli julkaista lapsistaan kuvia sosiaalisessa mediassa. Enää hän ei kuitenkaan tee niin.

– Se perustavanlaatuinen vanhemmuuteen liittyvä tuntemus, että totta kai tahtoisit näyttää lastasi muille, olet ylpeä hänestä ja lapsi on maailman tärkein.

– Kuvien julkaisemiseen liittyy myös sosiaalista painetta, kun kaikki muutkin tekevät niin. Silloin voi helposti jäädä miettimään, miksi itse epäröi. Ei välttämättä ole hyvä antaa sosiaaliselle paineelle periksi. Tulevaisuudessa Uskista olisi hienoa, ettei lasten kasvoja näytettäisi lainkaan sosiaalisessa mediassa tai ne olisivat aina suojattu virtuaalitarroilla.

– Olisi erittäin toivottava trendi, että kaikki julkaisisivat kuvia lapsista vain tällä tavalla.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala