Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Millainen on turvallinen perhepeti? Käytännön asiat, joista huolehtimalla minimoit riskit

Jokainen vauvaperhe löytää juuri omaan tilanteeseensa ja toiveisiinsa parhaimmat nukkumisjärjestelyt. Vauvalla voi olla oma sänky, hän voi nukkua perhepedissä tai esimerkiksi vanhempien sängyssä kiinni olevassa sivuvaunussa eli pinnasängyssä, jonka yksi laita on poistettu.

Perhepedistä puhutaan silloin, kun vauva nukkuu samassa sängyssä yhdessä muun perheen kanssa – joko äidin tai molempien vanhempien ja mahdollisten sisarustensa kanssa. Kerromme tässä artikkelissa, miten samassa sängyssä nukkumisesta tehdään mahdollisimman turvallista ja mitkä yleensä ovat nukkumisjärjestelyn hyvät ja huonot puolet.

Perhepedin turvallisuus

Moni tuore vanhempi pohtii, onko samassa sängyssä nukkuminen yhdessä vauvan kanssa turvallista. Myös asiantuntijat ovat esittäneet asiasta toisistaan eriäviä arvioita ajan saatossa. Voit kuitenkin tehdä nukkumisjärjestelystä mahdollisimman turvallisen, kun varmistut ensin näistä asioista:

 • patjan ja seinän välissä ei ole rakoa, johon vauva voisi kierähtää ja jäädä jumiin. Huolehdi, ettei vauva myöskään voi pudota sängystä.
 • vauvalle ei tule liian kuuma. Hänellä on silti hyvä olla oma peitto tai unipussi.
 • pienokainen ei pääse valumaan syvälle sänkyyn. Vauvalla tulee olla kiinteä patja, eikä peittojen ja tyynyjen tule liian muhkeita ja upottavia. Myös lelut voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.
 • samassa sängyssä nukkuvat ihmiset tupakoi eivätkä ole päihteiden tai vahvojen lääkkeiden (esimerkiksi unilääkkeiden) vaikutuksen alaisena.
 • mahdolliset isommat sisarukset eivät nuku vauvan vieressä. Jos perheessä on lemmikkejä, ei ole suositeltavaa, että ne olisivat samassa sängyssä vauvan kanssa.
 • vältät nukkumista sohvalla yhdessä vauvan kanssa. Turvallisin paikka perhepedille onkin vuode, kun yllä olevat seikat ovat huomioitu.

Muistathan myös tämän: Vauva laitetaan aina nukkumaan selällään nukkumapaikasta riippumatta.

Plussat ja miinukset

Jokaisessa lapsiperheen nukkumisjärjestelyssä on yleensä omat hyvät ja huonot puolensa. Kokosimme alle asioita, joita monet voivat pitää perheen samassa sängyssä nukkumisen plussina ja miinuksina. On kuitenkin hyvä muistaa, että eri perheillä voi olla keskenään hyvin erilaisia kokemuksia perhepedissä nukkumisesta.

Plussat:

 • voi vaikuttaa myönteisesti imetykseen ja helpottaa yöimetyksiä
 • voi joskus nopeuttaa nukahtamista
 • voi vahvistaa lapsen turvallisuuden tunnetta

Miinukset:

 • voi lisätä vanhemman yöheräilyjen määrää (uudelleen nukahtaminen voi kuitenkin viedä lyhyemmän ajan kuin jos lapsi nukkuisi yksin omassa sängyssä)
 • voi vaikuttaa osalla kielteisesti vanhempien keskinäiseen suhteeseen ja seksielämään

Lähteet: Tukes, Väestöliiton Hyvä kysymys -sivusto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock