Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miksi vauva syö nyrkkiään? Syitä on muitakin kuin hampaiden puhkeaminen

Jokaisessa vauvaperheessä huomataan ennen pitkää, että vauva-aikaan kuuluu monenlaisia ohimeneviä vaiheita. Yksi niistä on, kun vauva syö välillä omia nyrkkejään. Kyse on normaalista kehitysvaiheesta, joka menee yleensä aina itsestään ohi.

Vanhemmat saattavat kuitenkin pohtia, millainen merkitys kyseisellä vaiheella on lapsen kehityksessä ja mitä pienokainen mahdollisesti viestittää sormiensa ja nyrkkinsä maiskuttelulla. Kerromme tässä artikkelissa, millaisia ovat yleiset syyt kyseisen tavan takana.

Minkä takia vauva syö nyrkkiä?

Kahden ja kolmen kuukauden iässä lapsi voi maiskuttaa antaumuksella omia nyrkkejä suussaan. Kun hän oppii tarttumaan, laittaa hän suuhunsa myös leluja ja tavaroita. Onkin hyvä muistaa, että kodista kannattaa tehdä hyvissä ajoin turvallinen perheen pienimmälle. Vauvan oman nyrkin syöminen voi kuitenkin johtua monesta eri syystä ja tässä niistä yleisimpiä.


  1. Nälkä. Pienellä vauvalla oman nyrkin syöminen voi joskus viestittää, että hän kaipaa ruokaa. Tällöin tapa on yhteydessä luontaiseen imemisrefleksiin – saahan pikkuinen maitoa rintaa tai pulloa imiessään.

  2. Itsensä rauhoittelu. Imeminen voi assosioitua vauvalla myös nukahtamiseen ja toisinaan oman nyrkin syöminen voikin auttaa rauhoittumaan ja saamaan unenpäästä kiinni. Myös hieman vanhemmat vauvat voivat mutustella nyrkkejään rentoutuakseen. Joskus tapa voi auttaa pienokaista myös rauhoittumaan stressaavien tilanteiden aikana.

  3. Hampaiden puhkeaminen. Lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat yleensä 4–7 kuukauden iässä, mikä usein aiheuttaa ikävää tuntemusta ikenissä. Moni vauva helpottaa oloaan imemällä sormiaan ja nyrkkejään. Jos lapselle on puhkeamassa hampaita, tarjoa hänelle purulelua ja helpota oloa tarvittaessa särkylääkkeellä.

  4. Itsetutkiskelu. Kädet usein kiehtovat jo 2–3 kuukauden ikäistä vauvaa. Lapsi voi innostua kovasti oivaltaessaan, että hän pystyy kontrolloimaan omia käsiään. Mikä olisikaan viihdyttävämpää kuin omien nyrkkien vieminen suuhun!

  5. Tylsistyminen. Kasvaessaan vauva alkaa olemaan aiempaa pidempiä pätkiä vuorokaudesta hereillä, minkä myötä hän voi ensimmäistä kertaa kokea joskus myös tylsistymistä. On selvää, että pikkuinen viettää välillä hieman aikaa myös itsekseen esimerkiksi sitterissä tai leikkimatolla. Joskus omien nyrkkien syöminen voi kuitenkin viestittää, että vauva kaipaa vaihtelua senhetkiseen olemiseensa.

Vinkki! Käsistään kiinnostuneelle vauvalle voi olla hyvä hetki esitellä sensorisia leluja, kuten helistimiä, koskettaessa kahisevia vauvaleluja ja kangaskirjoja. Muistathan myös huolehtia, että nyrkkiään syövän vauvan kädet ovat puhtaat.


Lähteet: Healthline, Perheen tuki

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock