Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miksi turvaistuin laitetaan selkä menosuuntaan ja milloin lapsi etupenkille? Lasten turvalaitteiden ABC

Monessa lapsiperheessä tulee ennen pitkään eteen hetki, kun lapselle hankitaan turvalaite autoon. Vauva matkustaa turvakaukalossa, ja lapsen kasvaessa siirrytään usein ensin turvaistuimeen ja sitten turvavyöistuimeen. Osalla isommista lapsista on käytössä istuinkoroke.

Mitä lasten turvalaitetta ostaessa on huomioitava? Miten pitkään lapsen tulee matkustaa turvaistuimessa selkä menosuuntaan? Entä milloin lapsi voi siirtyä etupenkille? Koulutusohjaaja Pasi Pohjonen Liikenneturvalta vastaa monia vanhempia mietityttäviin kysymyksiin autoilun turvallisuudesta lapselle.

Huomioitavaa turvalaitetta ostaessa

Kaikki Suomessa markkinoilla olevat autoon tarkoitetut lasten turvalaitteet, kuten esimerkiksi turvaistuimet ja -kaukalot, ovat läpäisseet vaadittavat turvallisuustestit ja saaneet lain edellyttämän turvaluokituksen.

– Turvalaitteen tulee kuitenkin olla sopiva lapselle ja valmistajan ilmoittamia paino- ja pituusrajoja on syytä noudattaa, Pohjonen muistuttaa.

Lapsi kannattaa ottaa mukaan turvalaiteostoksille, jos vaan mahdollista.

– Silloin aikuinen voi varmistua, että turvalaite on varmasti sopivankokoinen ja lapsi suostuu istumaan siinä.


Turvaistuinta ostaessa on myös hyvä varmistaa, että sen kiinnitysjärjestelmä sopii omaan autoon.

Turvaistuimen tai muun turvalaitteen hankkimista käytettynä ei voi suositella, linjaa Pasi Pohjonen. Ostaja ei voi olla täysin varma, ettei turvalaite olisi vaurioitunut tai pahimmillaan ollut jopa kolarissa.

– Perhepiirissä turvalaitetta voi kuitenkin kierrättää, kun käyttöhistoria on luotettavasti tiedossa ja laite on hyväksi todettu.

Tällöinkin on syytä tarkastaa valmistajan ohjeista, ettei suositus turvalaitteen käyttöajasta ole umpeutunut. Usein suositeltava käyttöaika on viidestä seitsemään vuoteen, mutta tämä voi vaihdella turvalaitekohtaisesti.

– Turvaistuinten materiaalit menettävät vanhetessaan ominaisuuksiaan ja näin niiden turvallisuuskin ikävä kyllä heikkenee, Pohjonen sanoo.

Istuinkoroke vai turvavyöistuin?

Markkinoilla on sekä kevyempiä istuinkorokkeita että jämerämpiä turvavyöistuimia, jotka molemmat sopivat valmistajan ilmoittaman pituus- ja painosuosituksen mukaan esimerkiksi monelle leikki-ikäiselle tai pienelle koululaiselle. Moni vanhempi pohtii, kumman turvalaitteen valitsisi lapselle.

– Istuinkoroke täyttää lain vaatimuksen siitä, että lapsen tulee käyttää vähintään 135-senttiseksi asti jonkinlaista turvalaitetta autossa. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei istuinkoroke tarjoa kolarin sattuessa lapselle lainkaan sivutörmäyssuojaa ja -tukea toisin kuin turvavyöistuin.

– Ehkä istuinkoroke voisi olla yksi vaihtoehto lapsen viimeiseksi turvalaitteeksi ennen kuin pituuden puolesta sellaista ei tarvitse enää käyttää, Pohjonen arvioi.

Liikenneturva suosittaa, että lapsilla olisi 150-senttiseksi asti käytössä turvavyöistuin tai vastaava turvalaite. Suositus perustuu turvavöiden oikeanlaiseen asettumiseen, mikä lisää lapsen turvallisuutta automatkoilla. Ylen uutisen mukaan lapset ovat 150-senttisiä keskimäärin 11,5 vuoden iässä.


Turvaistuin selkä menosuuntaan

Moni vanhempi pohtii, minkä ikäiseksi asti lapsen tulee matkustaa turvaistuimessa selkä menosuuntaan.

– Liikenneturva suosittelee, että vähintään nelivuotiaaksi asti matkustettaisiin turvaistuimessa selkä menosuuntaan takapenkillä. Vauvalle turvallisinta on matkustaa turvakaukalossa niin ikään selkä menosuuntaan takapenkillä, Pasi Pohjonen kertoo.

Suositus perustuu siihen, että kolarin sattuessa lapseen kohdistuva niskavammojen riski pienenee – onhan pienen lapsen pää vielä melko suuri ja painava suhteessa muuhun vartaloon. Kolaritilanteessa päähän kohdistuu enemmän tukea, kun lapsi istuu turvakaukalossa tai turvaistuimessa selkä menosuuntaan.

Milloin lapsi etupenkille?

Tutkimusten mukaan turvallisin paikka lapselle matkustaa autossa on juurikin takapenkillä. Lain mukaan (Tieliikennelaki 94§) selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvaistuinta ei saa sijoittaa etuturvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle, mikäli turvatyynyä ei ole tehty toimintakyvyttömäksi. Muuten laki ei ota kantaa lapsen sijoittamiseen autossa.

– Liikenneturvan suosituksen mukaan alle 140 senttiä pitkät lapset eivät matkusta etuistuimella, jos se on varustettu turvatyynyllä. Lisäksi on hyvä tarkistaa auton ohjekirjasta, mitä auton valmistaja sanoo lasten kuljettamisesta.

Tärkeää! Muistathan, että lapsella tulee aina olla käytössä asianmukainen turvalaite automatkoilla. Tämä koskee myös lyhyitä ajomatkoja esimerkiksi isovanhempien tai tuttavien kyydissä. Myös tuolloin on syytä varmistua, että alle nelivuotias lapsi istuu turvaistuimessa selkä menosuuntaan.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock