Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miksi lapset kaivavat nenäänsä? Syitä on yllättävän monia

Kaikki lapset kokeilevat joskus sellaisia asioita, jotka voivat tuntua vanhemmasta iljettäviltä. Yksi tällainen puuha on nenän kaivaminen. Kaikki eivät välttämättä tule kuitenkaan ajatelleeksi, minkä takia lapset ovat niin innostuneita sieraimistaan.

Miksi lapset kaivavat nenäänsä?

Lapset ovat kiinnostuneita omasta kehostaan pienestä pitäen. Kun taapero oivaltaa sieraimensa, voi sormien työntäminen niihin tuntua lähes vastustamattomalta ajatukselta. Kyse onkin omaan kehoon tutustumisesta, mutta vanhemman tehtävänä on ohjata lasta pääsemään eroon huonosta tavasta.

Vanhemmilla lapsilla nenän kaivaminen voi johtua siitä, että sieraimissa on kuivunutta räkää. Lapsi ei ole niistänyt riittävän usein ja hän haluaa poistaa kuivuneen eritteen sormellaan. Nenän kaivaminen voi kuitenkin ärsyttää nenää, mikä lisää rään muodostumista.

Lapsi saattaa kaivaa nenäänsä myös kutinan takia. Tämä voi olla vaivana erityisesti kausiallergioiden aikana. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, kun epäilet allergiaa lapsella. Voitte kokeilla kuiviin ja ärsyyntyneisiin nenän limakalvoihin apteekissa myytäviä suolaliuostippoja.

Toisinaan nenän kaivamisessa voi olla kyse tiedostamattomasta tavasta, eikä lapsi edes huomaa sormiensa eksyneen sieraimiin.


Nenän kaivamisen haitat

Nenän kaivamisesta ei aina tule ikäviä vaikutuksia terveyteen, vaikka sitä pidetään yleisesti epäsopivana tapana. Erityisesti pandemia-aikana ihmiset ovat kuitenkin kiinnittäneet entistä enemmän huomiota hyvään hygieniaan. Nenää kaivaessaan lapsi voi saada epätoivotuttuja bakteereja kehoonsa ja levittää niitä eteenpäin.

Terävät kynnet voivat myös aiheuttaa pieniä haavoja sieraimiin ja lapsen nenästä voi jopa vuotaa verta.

Stoppi nenän kaivamiselle

Pienet lapset eivät välttämättä ymmärrä, että nenän kaivaminen on sopimaton ja jopa terveydelle haitallinen tapa. Sen kitkeminen kannattaa tehdä lempeästi ja vanhempien tulee välttää nolaamasta tai syyllistämästä lasta.

Opeta lasta jo pienestä pitäen huolehtimaan hyvästä hygieniasta ja niistämään nenänsä. Voit kertoa lapselle, että likaisten käsien laittaminen nenään levittää bakteereja ja siitä voi tulla kipeäksi.

Positiivisen vahvistamisen kautta lapsi oppii hiljalleen, ettei nenää kannata kaivaa. Voit kehua tavasta eroon opettelevaa lasta aina, kun hän käyttää nenäliinaa eikä kaiva nenäänsä.

Jos nenän kaivaminen kuitenkin on välttämätöntä kuivuneen rään poistamiseksi, opeta lapselle, että kädet pestään huolellisesti saippualla ennen ja jälkeen operaation.


Lähde: Parents

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock