Mikä on sopiva lasten ruutuaika? Aivotutkija Mona Moisala neuvoo vanhempia
Lasten ja nuorten älylaitteiden käyttö mietityttää monia vanhempia. Milloin siihen on syytä puuttua ja mikä on sopiva lasten ruutuaika? Hieman isommalle lapselle voi olla vaikea laittaa rajoja, jos kaverit tekevät toisin. Ongelma on todellinen, jos puhelimesta tulee ainoa rauhoittamiskeino.
Lapsuudessa aivot kehittyvät ja ympäristö muokkaa aivoja. Älylaitteet ovat nykyään yksi iso ympäristötekijä, jota ei täysin voi sivuuttaa. Parhaimmillaan älylaitteet tarjoavat mielekästä stimulaatiota ja tukevat oppimista. Samalla tutkimus osoittaa, että älylaitteet koukuttavat lapsia ja nuoria, käyttö saattaa johtaa vuorovaikutuksen vähenemiseen ja keskittymisongelmiin.
Hyvä ohjenuora on, että vanhemman tulee huolehtia lapsen ja nuoren säännöllisestä elämänrytmistä, johon kuuluu mielekästä tekemistä ilman älylaitteita. Kieltojen ja rajoitusten sijaan, voi yrittää keksiä muuta kivaa puuhaa ja houkutella lasta vaikka pelaamaan, askartelemaan tai ulos leikkimään yhdessä vanhemman tai kavereiden kanssa.
Vanhemman lapsen kanssa kannattaa myös rohkeasti keskustella kännykän käytön vaikutuksista kouluun, nukkumiseen ja elämän muihin osa-alueisiin.
Asiantuntijan vinkit lasten ruutuaikaan
Psykologian tohtori ja aivotutkija Mona Moisala vastaa monia vanhempia askarruttaviin kysymyksiin lasten ruutuajasta ja älylaitteiden käytöstä. Lasten ja nuorten tasapainoiseen kehitykseen perehtynyt asiantuntija kertoo myös, miten hänen omassa perheessään toimitaan.
Onko älylaitteiden käyttö haitallista lapsille?
– Älylaitteiden käyttö ei ole haitallista, mikäli päivittäinen käyttö pysyy järkevissä määrissä. Vanhempien tehtävä on seurata, että käyttö tosiaan pysyy sovitun rajoissa eikä sovitusta lipsuta jatkuvasti. Olennaista ei ole pelkästään käytön määrä, vaan myös se, mitä laitteella tehdään. Sisältö mitä laitteilla kulutetaan, tulisi olla ikäsopivaa ja lapsen kehitystä tukevaa. Vanhempien kannattaa tutustua suosittuihin sovelluksiin ja peleihin, jolloin sisältöä on helpompi ohjata ja seurata, sanoo Moisala.
Mikä sitten on kohtuullinen lasten ruutuaika?
– Sopiva ruutuaika on todella ikäriippuvaista. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sen vähemmän ruutuaikaa hän tarvitsee. Alle 2-vuotias ei tarvitse ruutuaikaa lainkaan. Oleellista pelkän rajoittamisen sijaan on varmistaa, että älylaitteiden käyttö ei ole pois muusta sellaisesta tärkeästä kehitystä tukevasta toiminnasta, kuten ulkoilusta, unesta, sosiaalisesta vuorovaikutuksesta, leikistä tai oppimisesta. Vanhempien kannattaa ensisijaisesti varmistaa, että edellä mainitut varmasti mahtuvat mukaan päivään, Moisala vinkkaa.
- Lue myös: Ruutuaika – kuinka paljon on liikaa?
Miten omassa perheessäsi toimitaan lasten ruutuajan suhteen?
Monan oma lapsi on vielä sen verran pieni, että heillä ruutuaika pyritään pitämään ihan minimissä.
– Meillä tietyissä tilanteissa, kuten syödessä, leikittäessä, julkisissa kulkuvälineissä istuttaessa, älylaitteet eivät kuulu näihin hetkiin lainkaan. Lapsi oppii nopeasti tietyissä tilanteissa aina toimimaan samalla tavalla, niin meillä nämä hetket pyhitetään älylaitteettomalle toiminnalle. Tärkeää on myös, että iltaisin tuntia ennen nukkumaanmenoa laitetaan kaikki ruudut kiinni. Se rauhoittaa iltoja ja edesauttaa lapsen nukahtamista, Moisala kertoo.
Kannattaa kuulostella omaa lasta ja tarvittaessa rajoittaa laitteiden käyttöä rohkeasti. Lasten ruutuajasta on tärkeää pitää kiinni myös siksi, että osa lapsista ylivirittyy digilaitteiden käytöstä.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Kristiina Salo, kuva: Shutterstock