Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mikä avuksi rintaraivareihin? Kokeile näitä konsteja

Vauvan rintaraivarit tulevat tutuiksi lukuisille äideille. Niillä viitataan tilanteeseen, kun aiemmin sopuisasti rinnalla ruokaillut vauva kieltäytyy imetyksestä kiukkuisesti.

Rintaraivarivaihe on melko yleinen erityisesti noin 4–5 kuukauden sekä noin 8–9 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Tästä huolimatta rintaraivareiden ajoitus on yksilöllinen ja osalla vauvoista vaihe jää väliin.

Kotikonsteja rintaraivareihin

Tilannetta voi yrittää helpottaa kotikonsteilla, joista monet vanhemmat ovat saaneet apua. On hyvä silti muistaa, ettei kaikille perheille toimivia yksiselitteisiä ratkaisuja rintaraivareihin ole olemassa. Konstit ovat kuitenkin kokeilemisen arvoisia.

  1. Kokeile uutta imetysasentoa tai -paikkaa. Yllätä pienokainen tarjoamalla rintaa esimerkiksi tanssiessasi, jumppapallolla hytkyessäsi tai kantoliinassa. Myös uudenlaiset äänet imetyksen aikana, kuten suihkun lotina tai musiikki, voivat auttaa.

  2. Imetä hämärässä ja rauhallisessa ympäristössä. Vauvan näkö kehittyy ja hän suhtautuu ympäristöönsä aiempaa uteliaammin myös imetyksen aikana. Esimerkiksi pimeässä huoneessa imettäminen rauhoittaa osaa rintahepuloitsijoista. Myös heijaaminen tai muu kevyt liike imettäessä voi helpottaa.

  3. Tarjoa rintaa juuri heränneelle tai uneliaalle vauvalle. Tällöin pienokaisella ei välttämättä ole energiaa pistää vastaan. Voit kokeilla imettää jopa nukkuvaa vauvaa.

  4. Imetä vain, kun vauva on nälkäinen. Vastasyntyneen ruokailurytmi muuttuu viikkojen kuluessa ja joskus rintaraivon syy voi olla siinä, ettei lapsella olekaan nälkä. Nälän merkkien tulkitseminen helpottuu kokemuksen myötä.

  5. Panosta rentoutumiseen. Stressi voi hidastaa maidon herumista. Tämä voi harmittaa vauvaa entisestään. Lämmin suihku, herkuttelu, Netflix-maraton – löydä oma tapasi ottaa rennosti imetysvaikeuksista huolimatta.

  6. Tarjoa läheisyyttä. Nauti usein läheisyydestä vauvan kanssa myös rintaraivarivaiheen aikana. Voit esimerkiksi pitää lasta kantoliinassa tai viettää yhteisiä köllöttelytuokioita rauhassa sohvalla.

  7. Ole kärsivällinen. Äidin imetysluottamus voi horjua, kun vauva saa rintaraivareita kerrasta toiseen. On hyvä muistaa, ettei vaihe yleensä kestä useita viikkoja ja imetys voi hyvin jatkua myöhemmin normaalisti.

  8. Imetä silloin, kun vauva suostuu. Pienokainen saattaa raivota päivällä rinnalla, mutta yöllä imetys voi sujua helpommin. Panosta niihin imetyskertoihin, kun lapsi ruokailee mielellään.


Mikä on rintalakko?

  • Vauva kieltäytyy imetyksestä, mutta ei raivoa
  • Kestää yleensä vain muutaman päivän
  • Yleistä etenkin isommilla vauvoilla ja taaperoilla
  • Ratkaisuksi voit kokeilla samoja keinoja kuin rintaraivareihin

Vinkki! Tuttipullon tai tutin käyttämistä on hyvä välttää rintaraivareiden ja lakkoiluiden aikaan mahdollisuuksien mukaan. Vauvan luontainen imuhalu edesauttaa imetyksen jatkumista normaalisti, kun imemisen tarve ei täyty muilla keinoin.

Rintaraivarit voivat johtua monista eri asioista. Mahdollisia syitä ovat esimerkiksi:

  • Maitoa suihkuaa rinnoista liikaa vauvan suuhun. Voit lypsää hieman maitoa ennen imetystä ja olla takakenossa imettäessäsi.
  • Rinta kelpaa vauvalle vain tietyssä asennossa. Jos vauva suostuu syömään vain toisesta rinnasta, kannattaa kokeilla, kelpaako toinen rinta esimerkiksi makuuasennossa.
  • Vastasyntyneelle voi jäädä kiputiloja synnytyksestä, mikä hankaloittaa imetystä tietyissä asennoissa. Apu voi löytyä esimerkiksi osteopatiasta.
  • Flunssa, allergiat, hampaiden puhkeaminen tai refluksitauti voivat lisätä rinnalla hermostumisia. Jos olet huolissasi lapsen terveydestä, käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Entä jos vauva ei suostu lainkaan syömään? Lypsä maitoa ja tarjoa sitä lusikalla tai kupilla. Jos rintaraivarit jatkuvat, syötä vauvaa tuttipullosta. Seuraathan, että vauva pissaa useita pissavaippoja vuorokaudessa.


Lähteet: Hyvä kysymys, Imetyksen tuki, Yle, Nykymutsin imetyskirja (2018 Nemo)

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock