Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Menovinkki lapsiperheille Turussa: Pippendorfin kirjavat kummitukset – lue kokemuksia!

Turkulaisen Linnateatterin hersyvän hauska kevään lastennäytelmä Pippendorfin kirjavat kummitukset on viihdyttävää katsottavaa. Näytelmä perustuu Mauri Kunnaksen samannimiseen kirjaan. Näytelmässä tutustutaan kummitusten trendikkäimpiin uutuuskuoseihin, bongataan haamuja ja mörköjä sekä poiketaan hassunhauskoille sivupoluille yliluonnollisiin ihmeellisyyksiin.

Ihana teatteri-ilta perheen kanssa

Pääsimme perheeni kanssa viettämään jokin aika sitten teatteri-iltaa ja katsomaan Pippendorfin kirjavat kummitukset -näytelmän Linnateatteriin. Molemmat lapset olivat jo etukäteen innoissaan tulevasta illasta. Matkalla pohdittiin kovasti, millainen näytelmä mahtaakaan olla ja mitä kaikkea teatterilla tapahtuu. Toinen lapseni on aloittanut hiljattain oman teatteriharrastuksen ja tämä toi pohdintoihin ihan uudenlaisia suuntia.

Perille päästyämme, ihanan kutkuttava, jännittynyt tunnelma otti meidät vastaan jo ovella, kun lapsiyleisö jonotti lipputiskille. Pienet, malttamattomat jalat vipelsivät pitkin Linnateatterin aulatiloja ja kyllä, myös hieman isommat ipanat pyörivät paikkaa ympäri odottavina.


Päät pyörivät ennen esityksen alkua, sillä salissa riitti ihmeteltävää kummittelevissa lavasteissa. Kuvat: Annin kotialbumi


Iloinen minitaideteos lapsille

Kirja, ja sitä myöden tarina, ei ollut meille ennestään tuttu, vaikka Mauri Kunnaksen tuotanto muuten onkin ollut vuosien aikana yksi lemppareista iltasatuklassikoista. Näytelmä oli, kuten odottaa saattaa, loistava. Iloinen musiikki, lapsiyleisön huomioiminen sekä hauskat hahmot tempasivat yleisön mukaansa.

”Varo, se on tuolla!” ”Ei, kun katso sinne taakse!”

Tuon tuostakin, tarinaan ihan täysillä eläytyneet lapset huudahtelivat suloisia ohjeita näytelmän hahmoille. Ja lavalla hassuttelevat hahmot tietenkin vuorovaikutteisesti vastasivat ja reagoivat lasten ajatuksiin.

Kahden näyttelijän, Kalle Tulanderin sekä Nestori Kyyrän, yhteistyö toimi lavalla hienosti ja hahmojen vaihtuminen oli sulavaa. Rytmikäs musiikki sai sormet naputtamaan rytmiä Linnateatterin pöydän reunaan. Lasten iloiset kiljahdukset ja hihitykset näytelmän lomassa alleviivasivat onnistuneen teoksen.

Sami Rannilan dramatisoimaan sekä ohjaamaan näytelmään oli iloisena yllätyksenä saatu mukaan myös aikuisille suunnattuja vitsejä. Hauskoja heittoja, jotka saivat myös aikuiskatsojat naurahtelemaan ääneen. Viihdykettä kaikenikäisille parhaimmillaan, sanoisin.

Kuva: Linnateatteri / Peter Sebastian

Kuva: Linnateatteri / Peter Sebastian


Linnateatteri on rento ja lämmintunnelmainen teatteri

Linnateatteri oli paikkana miellyttävän tunnelmallinen ja omiaan tämänkaltaiselle näytelmälle. Tilaa oli näyttämösalissa runsaasti ja perinteisten penkkirivien lisäksi katsomosta löytyi myös kivoja pöytäryhmiä, joista katsella näytelmää ja vaikka napostella herkkuja samalla. Ennen näytelmää ostetut herkut sai nimittäin ottaa mukaan teatterin puolelle, mikä oli hauska yllätys perinteisestä teatterietiketistä poiketen. Pientenkin lasten kanssa näytelmän seuraaminen sujui rennosti ja vaivattomasti, sillä 40 minuutin pituinen esitys oli kohdeyleisölleen juuri sopivan mittainen.

Viihdyttävä näytelmä myös koululaisille

Haamuista ja möröistä huolimatta, näytelmä ei ollut liian pelottava pienille, muttei myöskään lainkaan tylsä isommille, kouluikäisille lapsille. Teatterista kiinnostunut lapseni oli innoissaan hauskoista lavasteista ja niiden monipuolisesta käytöstä näytelmän aikana. Myös vain kahden näyttelijän varaan rakennettu juoni ihmetytti hurjasti ja sai aikaan ”Vautsi miten ne osasi?” -pohdintoja vielä myöhemminkin. Samaan aikaan kotimatkalla toinen lapseni hihitteli edelleen coolien kummitusten jutuille.

Näytelmä kiertää tämän vuoden aikana tilauksesta ympäri Suomen ja on mahdollista katsoa Turun Linnateatterin lisäksi monilla paikkakunnilla eri teattereissa ja tapahtumataloissa. Olenkin suositellut näytelmää monille ystävilleni, Pippendorfin kirjavat kummitukset nimittäin lunastivat todella kaikki ennakko-odotukset!

Omasta pääsylipusta pidettiin tarkasti huolta. Kuva: Annin kotialbumi

Lopuksi pois lähtiessä piti vielä napata kuva teatterimainoksesta; ”äiti, ota kuva tuosta kyltistä vielä muistoksi!” Kuva: Annin kotialbumi

Linnateatterin Pippendorfin kirjavat kummitukset -näytelmä
Rooleissa nähdään Kalle Tulander ja Nestori Kyyrä.
Dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaa Sami Rannila.
Kesto 40 min.
Näytelmä sopii kaikille yli 3-vuotiaille.
Liput 16/18e

Seuraavat esitykset:
ti 21.5. klo 12
ti 21.5. klo 18 (Loppuunmyyty)


Haluaisitko sinäkin kirjoittaa Mutsimediaan vanhemmuudesta tai joistakin muista itsellesi tärkeistä aiheista? Kirjoitamme mm. terveydestä ja hyvinvoinnista, kodista, sisustamisesta, matkailusta ja urasta. Kerro lyhyesti itsestäsi ja lähetä juttunäyte info@mutsimedia.fi

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Anni Virtanen, kuvat: Annin kotialbumi, Linnateatteri / Peter Sebastian