Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mansikkaluomi käy läpi kolme vaihetta – koskettaa useammin tyttöjä

Mansikkaluomi on yleinen pikkulasten hyvänlaatuinen verisuonikasvain.

Monelle vauvaperheelle lapsen mansikkaluomi voi tulla yllätyksenä ja se saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä. Kerromme tässä artikkelissa, mikä mansikkaluomi oikein on, millaisia vaiheita se tavallisesti käy läpi ja mitä muuta yleisestä luomesta on hyvä tietää.

Mikä mansikkaluomi on?

Infantiili hemangiooma, eli tutummin mansikkaluomi, on hyvälaatuinen punainen verisuonikasvain, joka ilmaantuu yleisimmin pään tai kaulan alueelle muutaman viikon iässä.

Miten yleinen se on?

Mansikkaluomea esiintyy 5–10 prosentilla vastasyntyneistä ja se onkin imeväisiän yleisin hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Luomi on selvästi yleisempi tytöillä kuin pojilla. Neljänneksellä alle kilon painoisina syntyneistä pikkukeskosista todetaan mansikkaluomi.

Millaisia vaiheita mansikkaluomella on?

Luomi käy läpi kolme vaihetta. Nopean kasvun vaiheessa luomi kasvaa ensimmäisen ikävuoden aikana, mitä seuraa lepovaihe. Kuihtumisvaihe alkaa yleensä toiselta ikävuodelta alkaen, jolloin luomi alkaa pienentyä. Valtaosa mansikkaluomista häviää ennen kouluikää ja tämä pätee myös suuriin, puutarhamansikan kokoisiin luomiin.

Kymmenen vuoden iässä mansikkaluomista on jäljellä enää joka kymmenes. Yleensä luomi pienenee tai häviää yläkouluikään mennessä.

Vauvan korvan takana oleva mansikkaluomi. Kuva: Shutterstock

Mistä mansikkaluomi johtuu?

Syytä mansikkaluomen synnylle ei tunneta, eikä siihen voi vaikuttaa millään tavalla.

Tarvitseeko hoitaa?

Koska mansikkaluomet yleensä häviävät itsestään, odotellaan tätä tavallisesti rauhassa – eikä suurin osa näistä luomista vaadi jatkotutkimuksia tai hoitoa. Luomia seurataan tavallisesti neuvolakäyntien yhteydessä.

Jos mansikkaluomi aiheuttaa toiminnallista tai merkittävää kosmeettista haittaa, voi se kuitenkin vaatia joko lääkkeellistä tai kirurgista hoitoa. Jos mansikkaluomia on useita tai luomi sijaitsee hankalalla alueella, voidaan tarvita erikoissairaanhoidon lisäselvityksiä. Myös luomen kutistuttua ihoon jäävä pussukka on mahdollista poistaa leikkaamalla.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Lähteet: Terveyskirjasto: Punaiset luomet ja kasvaimet ihossa, Terveyskylä: Verisuoniluomi, Terveyskylä: Keskosen hemangiooma eli mansikkaluomi, Yle Akuutti, Duodecim-lehti

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock