Luulin tätä muoviesinettä turhakkeeksi – osoittautui yllättävän tarpeelliseksi pikkulapsiperheessä
Viime vuonna Lapsimessuilla vieraillessani minulle ojennettiin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin pisteellä pieni muovinen esine. Minulle kerrottiin, että saan pitää pienten osion lieriön omanani.
Olin saamastani “lahjasta” hieman hämmentynyt, sillä en siinä hetkessä uskonut tarvitsevani kyseistä muovikappaletta arjessani. Yritän vältellä haalimasta turhaa tavaraa, joka vain jää nurkkiin pyörimään.
Tukesin edustaja kertoi, että pienten osien lieriö vastaa alle kolmivuotiaan lapsen kurkun kokoa. Alle kolmivuotiailla lapsilla ei tulisi tukehtumisvaaran vuoksi olla ulottuvillaan leluja tai tavaroita, jotka mahtuvat kokonaan missään asennossa lieriöön. Joistain leluissa voi myös olla irrotettavissa osia, jotka mahtuvat lieriöön.
En jostain syystä tohtinut kieltäytyä saamastani lieriöstä, vaan sujautin sen laukkuuni.
Pienten osien lieriö yllätti hyödyllisyydellään
Ajan mittaan pienten osien lieriö osoittautui kuitenkin yllättävän tarpeelliseksi kotonamme. Olemme kaksilapsinen perhe, ja oraalivaihetta elävä yksivuotias kuopus laittaa kaikenlaista suuhunsa ja tämän kanssa saa olla tarkkana. Lieriöstä muodostuikin oiva apuväline sen varmistamisessa, ettei kuopuksen ulottuvilla ole tukehtumisvaaran aiheuttavia leluja ja muita tarvikkeita.
Lapsillamme on viiden vuoden ikäero, ja kuusivuotiaan isosisaruksen lelut ovat luonnollisesti hyvin erilaiset kuin taaperolla. Isommalla lapsella on myös sellaisia leluja, joiden ei tule päätyä pikkusisaruksen hyppysiin. Säilytämme esimerkiksi monia lautapelejä ja pikkulegoja ylemmillä hyllyillä tämän takia.
Sisarukset jakavat saman huoneen, joten sen tulee olla turvallinen myös kuopukselle. Silloin tällöin jostakin kuitenkin putkahtaa käsiemme ulottuville jokin pieni lelu tai tavara, olipa se autolaatikon pohjalta kaivettu miniauto, lattialle tipahtanut jääkaappimagneetti tai kierrätyslelulöytöjen mukana tullut pieni eläinfiguuri.
Näissä tilanteissa nappaan välillä pienten osien lieriön ja testaan, mahtuuko kappale sen sisälle. Jos mahtuu, siirrän kappaleen kuopuksen ulottumattomiin. Toki toinen vaihtoehto on, että kaikki epäilyttävän pienet osat siirretään suoraan piiloon vauvalta tai taaperolta.
Tukesin sivustolla kerrotaan, että esimerkiksi päiväkodit, kerhot, vanhempainyhdistykset ja muut lapsiperheiden kanssa toimivat tahot voivat tilata maksutta pienten osien lieriöitä. Jos yksittäiset vanhemmat haluavat lieriön, kehotetaan sivustolla vinkkaamaan asiasta esimerkiksi päiväkodin vanhempainyhdistykseen tai alueen kerhotoimijalle.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala