Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Liikuntaleikkejä lapsille kotiin ja pihalle – hiekkalaatikkojumppa valmistaa kärrynpyörän oppimiseen!

Lasten liikuntaleikit ovat mitä mainioin keino innostaa lapsia liikkumaan ja omaksumaan liikunnallista elämäntapaa. Kysyimme Suomen Voimisteluliiton lasten liikunnan päällikkö Liisa Lappalaiselta vinkkejä, miten vanhemmat voisivat lisätä helposti lasten liikkumista kotona tai vaikkapa omassa pihapiirissä.

Liikuntaleikkejä lapsille

Lätäkköhyppelyä hyppynarulla, monenlaista temppuilua hiekkalaatikon reunoilla, villasukkaluistelua lattialla… Nappaa loistavat ideat helppoihin ja hauskoihin lasten liikuntaleikkeihin alta.

Perheakrobatiaa

– Kotona aikuinen ja lapsi voivat tehdä yhdessä perheakrobatiaa. Alkuun pääsee esimerkiksi niin, että aikuinen on punnerrusasennossa ja lapsi ryömii ensin aikuisen ali puolelta toiselle, sitten kiipeää selän yli ja lopuksi yrittää vaikkapa tasapainotella selän päällä, Liisa Lappalainen vinkkasi.

Lisää hauskoja ideoita perheakrobatiaan löytyy esimerkiksi Suomen Voimisteluliiton liikekorteista, jotka saa ladattua sivustolta maksutta.


Hyppynarusta on moneksi

Pieni lapsi ei välttämättä osaa vielä hyppiä hyppynarulla, mutta sillä saa kehiteltyä monenlaisia mukavia liikuntaleikkejä lapsille.

– Lapsi voi tasapainotella ja kävellä niin etu- kuin takaperin maassa olevan hyppynarun päällä. Tällöin lapsi tuntee narun allaan ja tuntoaisti auttaa tasapainon säilyttämisessä. Hyppynarun puolelta toiselle voi myös hypellä.

Hyppynarun voi asetella maahan ympyrän muotoon, ikään kuin lätäköksi.

– Lätäkön sisälle ja sieltä pois hyppiminen on usein mukavaa leikkiä lapsista.

Jos käytössä ei ole hyppynarua, ajaa kaulaliina saman asian näissä liikuntaleikeissä.

Temppuilua hiekkalaatikolla

Hiekkalaatikolla voi tehdä paljon muutakin kuin hiekkakakkuja. Paikka on erittäin otollinen myös lasten iloisille liikuntaleikeille.

– Hiekkalaatikon reunoja pitkin käveleminen on loistavaa tasapainoharjoittelua, ja lisää haastetta saa esimerkiksi sulkemalla silmät tai leikkimällä vaikkapa kukkotappelua.

Lasten liikunnan päällikkö Liisa Lappalainen kertoo, että lapsi voi myös laittaa kätensä hiekkalaatikon reunalle ja hypätä jaloillaan reunan yli puolelta toiselle.

– Tämä liike osaltaan valmistaa lasta kärrynpyörän tekemiseen. Myös esimerkiksi aasinpotkuliikkeistä on hyötyä valmistautumisessa.

Kerromme lisää kärrynpyörään valmistautumisesta tämän kirjoituksen loppupuolella.


Villasukkaluistelua ja myttypalloilua

Joskus aikuisesta voi tuntua, että ideat lasten liikuntaleikkeihin ovat kiven alla. On hyvä muistaa, että usein lapset keksivät itse monenlaista hauskaa puuhaa aikuisen avustuksella.

– Lapselle voi tarjota vaikkapa villasukkia ja kysyä, mitä kivaa niillä voisi tehdä. Lapsi voi keksiä esimerkiksi, että niillä voi luistella lattiaa pitkin ja ne voi laittaa myttyyn ikään kuin palloksi. Taulut ja valaisimetkaan eivät mene rikki, kun heittelee villasukkamyttyä, Liisa Lappalainen tuumasi.

Myös tyhjistä maitopurkeista saa askarreltua hetkessä hauskat luistimet. Lue lisää maitopurkkiluistimista täältä.

Sohvajumppaa ja raitakävelyä

Lattialle nostetut pehmeät sohvatyynyt kutsuvat lapsia kierimään ja harjoittelemaan esimerkiksi kuperkeikan tekemistä. Kuperkeikan opetteluun voi puolestaan valmistautua muun muassa niin, että sohvalla olevaa lasta pyydetään katsomaan sohvan alle. Kun sohvan edessä on tyyny, on kuperkeikan tekeminen alaspäin turvallista.

Kärrynpyörän tekemisessä puolestaan ylävartalon hallinnasta ja voimasta on hyötyä ja näitä on mahdollista kehittää monenlaisten harjoitteiden lisäksi myös sohvalla.

– Lasta voi kannustaa menemään punnerrusasentoon ja olemaan käsiensä varassa niin, että hänen jalkansa ovat sohvalla.

Myös tasapainoa voi harjoitella kotona helposti ja hauskasti. Jos esimerkiksi matossa on raitoja, lasta voi kannustaa kävelemään niitä pitkin. Myös vaikkapa Huojuva torni -klassikkopelin paloista voi tehdä monenlaisia muotoja, joita pitkin lapsi saa kävellä.

Lasten liikuntaleikit eivät useinkaan vaadi kalliita apuvälineitä, vaan liikunnan riemua voi kokea helposti ja hauskasti omassa kodissa tai pihapiirissä.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock