Liikennekasvatus lapsille – 3 helppoa ohjetta suojatien turvalliseen ylittämiseen
Helsingissä sijaitsevan Lasten liikennekaupungin vastaava ohjaaja ja liikennetoiminnan koordinaattori Matti Saarto kertoi Lapsimessuilla Mutsimedialle, millaisia asioita Lasten liikennekaupungissa opetetaan eskarilaisille ja koululaisille. Näitä tärkeitä liikennekasvatuksen periaatteita on hyvä käsitellä yhdessä lapsen kanssa myös kotona.
Moni lapsi kulkee koulumatkat itsenäisesti alaluokilta lähtien, ja osa lapsista liikkuu omassa pihapiirissä ilman vanhempia myös ennen kouluikää. On erittäin tärkeää, että lapsi ymmärtää tuolloin vastaavansa itse turvallisuudestaan.
– Lasta herätellään hyvissä ajoin pohtimaan, kuka pitää hänestä huolta yksin liikenteessä liikkuessaan. Siihen asti aikuinen on voinut ohjeistaa, milloin tulee esimerkiksi pysähtyä, odottaa ja jatkaa matkaa.
- Lue tietopaketti: Turvaistuin selkä menosuuntaan
– Lapselle tämä tarkoittaa suurta muutosta ajattelussa, ja hänen pitää keskittyä tarkasti omaan toimintaansa liikenteessä, Saarto kertoi.
Joskus lapset voivatkin innostua esimerkiksi hyppimään suojatien raidalta toiselle, mikä ei ole suotavaa.
– Se vie ajatukset ja keskittymisen pois liikenteestä. Myös me kerromme Lasten liikennekaupungissa esimerkkien kautta, ettei liikenteessä voi leikkiä ja hyppiä turvallisuuden takia.
Koululaisen kanssa on hyvä keskustella myös siitä, että puhelinta säilytetään taskussa tai repussa liikenteessä liikkuessa.
Liikennekasvatusta konkretian kautta
Liikenne on monimutkainen kokonaisuus, eikä lapsi hahmota sitä samalla tavalla kuin aikuinen. Ihanteellista ei ehkä ole muistuttaa lasta yksinomaan varomaan autoja. Niitä voi tulla yllättäen eteen monista eri suunnista, ja autojen lisäksi tulee tarkkailla esimerkiksi myös pyöräilijöitä, mopoilijoita ja sähköpotkulautailijoita.
– Turvallinen liikkuminen liikenteessä pilkotaan selkeiksi ja konkreettisiksi toimintaohjeiksi. Me Lasten liikennekaupungissa käytämme suuren osan opetusajastamme eskarilaisten kanssa sen opetteluun, miten suojatie ylitetään mahdollisimman turvallisesti.
Tilastojen mukaan huomattava osa jalankulkijoiden henkilövahingoista tapahtuu suojatiellä. Opeta lapselle nämä kolme helppoa toimintaohjetta mahdollisimman turvalliseen suojatien ylittämiseen.
Pysähdy aina, kun saavut suojatielle. Jos tiellä on jalankulkijoiden liikennevalot, paina nappia ja odota, että valo vaihtuu vihreäksi.
Katso joka suuntaan, tuleeko sieltä mitään sinua kohti – esimerkiksi autoja tai pyöräilijöitä. Muista myös kuunnella tarkasti.
Päätä, voitko ylittää tien vai odotatko.
Lapselle on hyvä myös suositella, että hän valitsee aina ensisijaisesti liikennevaloristeyksen tienylityspaikaksi – jos vaan mahdollista.
Lisää huomioitavia asioita
Lasten liikennekaupungin koululaisille suunnattujen opetustuokioiden yksi keskeisimmistä teemoista on, missä kohtaa tietä liikutaan milloinkin. Lasten kanssa tutustutaan liikennemerkkeihin ja tiemerkintöihin, jotka erottavat auto-, pyörä- ja kävelytiet toisistaan.
– Jokaisen lapsen on tärkeää oppia, että hänen tulee liikkua aina oikeassa kohdassa tietä, pysytellä ennakoitavissa muille ja ylittää suojatie rauhallisesti niin, että muut varmasti näkevät.
Myös pyöräilykypärän turvallista käyttöä on syytä harjoitella. Lapsen kanssa opetellaan säätämään kypärä päähän niin, että se suojaa parhaalla mahdollisella tavalla.
– Kypärän pitää olla päässä oikein. Jos se on liian löysällä, kypärä lähtisi pois päästä onnettomuuden sattuessa. Mikäli se puolestaan on liikaa takaraivon puolella, se ei suojaa otsaa.
Liikenneturva on julkaissut paljon materiaalia ja tehtäviä lasten liikennekasvatuksen tueksi. Tutustu maksuttomaan materiaalipankkiin.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock