Lasten oppeja äideille -kirja tarjoaa armollisempaa vertaistukea
Hiirenkorvien aikaan keväällä ilmestynyt Lasten oppeja äideille -kirja kokoaa yhdentoista Hidasta Elämää -sivustolle kirjoittavan äidin ajatuksia äitiyden matkasta. Kesän taittuessa syksyksi kirjan viesti on erityisen ajankohtainen, kun moni perhe ja äiti käy läpi suuria muutoksia. Työelämään palaamisen, päiväkodin, eskarin tai koulun aloittamisen aallokossa oma äitiys ja tunteet sen ympärillä voivat olla suuressakin murroksessa. Kirja onkin herkkupala ja pieni levähdyskeidas muutosten keskellä. Toisten kokemuksiin tutustuessa omat tuntemukset saavat peilejä ja perspektiiviä.
Epätäydellisyys ehdottomasti sallittu
Äitiydestä on kirjoitettu paljon ja monesta kulmasta. Perinteiset kasvatusoppaat ohjaavat tekemään oikein ja elämänkerralliset kirjat jakavat kokemuksia yhdestä äitiydestä kerrallaan. Lasten oppeja äideille sujahtaa näiden kahden kerrontatavan väliin ja kirjan sivuilta kumpuavat aitous, kokemukset ja matkan varrella oppiminen.
Useiden kirjoittajien lyhyistä teksteistä koostuva kirja sopii väsyneenkin äidin iltalukemiseksi tai matkalukemiseksi aamubussiin. Lukutoukka hotkaisee kirjan parhaimmillaan yhdessä illassa. Lyhyet voimaannuttavat kanssaäitien tekstit ja ajatukset herättävät ajattelemaan ja pohtimaan omaa äitiyttä.
Kirja sopii kaikkien äitien ja äitiyttä kohtaavien lukulistalle. Esikoistaan odottavalle ja äitiyden matkaa aloittelevalle kirja voi olla voimaannuttava opas monenkirjavien kasvatusoppaiden joukossa. Kirja on loistavaa luettavaa myös isille, sillä se sukeltaa monenlaisiin äitiyteen liittyviin tunteisiin. Parhaimmillaan kirja voikin herättää keskustelua vanhempien välille vanhemmuudesta ja äidin tunteista.
Äiti on keskeneräinen kimalle
Kirjoittajista monet ovat joogaopettajia ja joogafilosofia välkkyykin kirjan sivuilla. Kirjaan kannattaa tarttua, vaikka joogafilosofia olisi kaukana omasta ajatusmaailmasta. Kirjan sivuilta nousevista ajatuksista voi löytää voimaa myös joogaamattomaan äitiyteen. Eevi Minkkisen esittelemä kundaliinijoogaan pohjautuva voimapiiri esimerkiksi kannattelee sukulaisista koostuvan tukiverkoston puuttuessa uutta ja kokenuttakin äitiä läpi vanhemmuuden.
Lasten oppeja äideille kuuluttaa vahvasti armollisuutta eikä kerro yhtä ainoaa polkua äitiyteen. Tarinoiden äärellä voi itkeä, nauraa ja kokea vahvojakin tunteita, joka kertoo kirjan kerronnallisesta onnistumisesta. Kirjan kieli on helposti lähestyttävää eikä pyri koruilemaan, vaikka kirjan sivuilta löytyy myös vahvoista tunteista syntyneitä runonpätkiä. Kirjan äärellä voi huokaista monta kertaa ”no niinpä” tai ”minäkin olen tuntenut noin”. Kirjan vahvuus on erilaisten äitien tarinat. Vaikka kirjoittajia yhdistää Hidasta Elämää -sivusto, on jokainen kuitenkin erilainen äiti ja kulkenut läpi erilaisen äitiyden matkan.
Kirjan sivuilla on annettu puheenvuoro myös kirjan päähenkilöille eli lapsille. Lyhyet lainaukset teemojen ”Hyviä kysymyksiä”, ”Toteamuksia”, ”Äidille lausuttua” ja ”Siivoamisesta ja kärttyisyydestä” nostavat hymyn huulille. Kirjan sanoman kiteyttää loistavasti viisivuotiaan toteamus ”Äiti on kimalle”. Juuri niinhän se on: äiti on lapselle kaunein kimalle, vaikka kokisi itse olevansa kaikista keskeneräisin ja epätäydellisin äitiolento koko maailmassa.
Lasten oppeja äideille. Sanna Wikström, Suvi Bowellan, Keiju Vihreäsalo, Susanna Erätuli, Tara Lange, Noora Lintukangas, Eevi Minkkinen, Miia Moisio, Karita Palomäki, Marika Rosenborg, Eveliina Salonen. Otava / Hidasta Elämää 2018.
Teksti ja kuva: Susanne Suvilaakso