Artikkelin kuva
lapsen kanssa

”Miksi – oi miksi käy aina näin?” – lasten mentyä nukkumaan iskee FOMO omaa aikaa kohtaan

Tiedättekö sen tunteen, kun kello lyö iltakahdeksan ja lapset nukkuvat. Ajattelet, että jes nyt viimein saan oman hetkeni ja sitten menen ajoissa nukkumaan. Koska kukapa ei nauttisi pitkistä yöunista?

Ensin siivoat vähän aikaa, jotta on mukava herätä aamulla puhtaaseen kotiin. Teet iltapalan tai pientä syötävää ja istahdat sohvalle. Netflix auki ja oman sarjan pariin. Oho, kellohan on jo 21. ”Okei, katson vaan yhden jakson, että pääsen ajoissa nukkumaan, niin en ole väsynyt aamulla.”

Klo 21.45 sarja loppuu, siivoat iltapalalta jääneet jutut ja käyt pesemässä hampaat. Monesti tässä kohtaa huomaat, että meikit ovat pesemättä. Tehdään se nyt samalla.

Pääset sänkyyn klo 22.15. ”Okei ei paha, hmm väsy poistui hiukan, kun pesin meikit, joten katson pari TikTok-videota, niin uni tulee.” Selaat sormi väpättäen ja yhtäkkiä huomaat: APUA kello on 23.30. Ja nyt kiireen vilkkaa puhelin ja silmät kiinni! Herätys on viimeistään aamuseitsemältä, kauneusunet jäävät taas lyhyiksi. Pahimmassa tapauksessa tiedät, että parin tunnin päästä vauva herättää yömaidolle.


Miksi – oi miksi käy aina näin? Miksi ei voi vain mennä sänkyyn nukkumaan klo 21.30, kun on siivonnut kodin aamua varten? Miksi silloin iskee FOMO omaa aikaa kohtaan? Yleensä FOMO eli Fear of Missing Out (pelko, että jää jostain paitsi) ilmaantuu, kun et pääse mukaan sosiaalisiin tapahtumiin. Mutta voisin väittää, että äideillä se iskee omaa aikaa kohtaan ja mikä pahinta: someselailua kohtaan.

Kuva: Mia Lappalainen

Sarjat Netflixistä eivät katoa mihinkään ja maksamme palvelusta juuri siksi, että niitä voi katsoa milloin haluaa. Hauskat eläinvideot pyörivät somessa vuodesta toiseen ja yleensä siellä ei vuorokauden aikana tapahdu mitään kovin jännää, josta voisit jäädä paitsi.

Somessa monesti ihastellaan jonkun toisen salitreeniä, toisen mom lookia ja saat inspiraatiota ”hei huomenna mä kans”. Näet toisen perheen lapsen synttärit, ja päätät että haluat omalle lapsellesi samantyyliset. Alat suunnitteleman niitä, etsimään koristeita, löydät sopivat, olet jo ostoskorissa tilaamassa ja sitten tajuat, että synttärit ovat kymmenen kuukauden päästä. Ehkä synttäribileet voidaan miettiä kuukautta ennen, ei juuri nyt klo 22.30.

Pahinta on, että kun näet kauniin videon vaikkapa jonkun toisen lapsen vuodesta. Haluat tehdä samanlaisen. Ja klo 22.45 etsit galleriasta söpöjä kuvia ja videoita lapsestasi. Sitten jäätkin muistelemaan ihania hetkiä. Yrität kasata videota SUPERväsyneenä. Alat itkemään muistoille, mutta myös sille, ettei videon tekemisestä tule mitään. Jännä juttu, kun aivot eivät oikeasti toimi enää, koska tähän aikaan sinun piti nukkua.

Mikä siinä siis on, että kokee tuntevansa jäävänsä kaikesta “hauskasta” pois, jos menee nukkumaan klo 21.30 nauttien hyvistä ja pitkistä yöunista eikä valvo Netflix-sarjan parissa tai somea selatessa. Mietin vain, kun itsekin kirjoitan tätä klo 23.45 ja tarkoitus oli mennä aikaisin nukkumaan, että jaksan salille huomenna.

Huomenna uusi yritys pitkille yöunille.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Mia Lappalainen