Lasten kellopuhelimet testissä – mikä laite kannattaa hankkia?
Kaupallinen yhteistyö: Elisa
Saimme hiljattain Elisalta testiin erilaisia heillä myynnissä olevia lasten kellopuhelimia. Oli mielenkiintoista päästä vertailemaan niitä ja varsinkin perheemme lapset olivat tästä “työstä” erityisen mielissään. Monilla heidän kavereistaan on oma kellopuhelin ja toden totta, ne tuntuvat yleistyvän lapsilla jatkuvasti.
Kellopuhelin onkin nykyajan lapsella suosittu ja toisaalta myös erittäin tarpeellinen laite, joka mahdollistaa turvallisella tavalla itsenäisyyttä myös nykypäivän maailmassa. Siinä missä lapset “ennen vanhaan” juoksivat pitkin pihoja joka ilta, ei nykyisin voisi kuvitellakaan moista ilman, että lapseen saa yhteyden.
Ps. vinkki! Kellopuhelin on esimerkiksi hyvä syntymäpäivälahja lapselle ja samalla lapsen koko perheelle!
- Mutsimedia testasi: Värianalyysit
Kelloissa yllättävän paljon eroja
Tässä vertailussa oli mukana Spacetalk Adventurer, Xplora XGO3 sekä Moochies Connect -kellopuhelimet.
Alkuoletuksena en uskonut puhelimista löytyvän juurikaan eroja; ajattelin jokaisen hoitavan hommansa riittävän hyvin ja siinä se. Käyttäjinä tässä vertailussa olivat 7- ja 6-vuotiaat lapseni, eli ekaluokkalainen ja eskarilainen, joten ajattelin heidän olevan juuri oikeaa kohderyhmää lasten kellopuhelimien käyttäjiksi. Valitsin kaikki kellot tällä kertaa mustana, vaikka sävyjä olisi löytynyt monia muitakin.
Yllätyksekseni kelloista kuitenkin löytyi paljon eroja niin käytettävyydessä, ominaisuuksissa kuin lapsen kokemassa “rannetuntumassakin”. Yksi kelloista oli hiukan muita suurempi. Yhdessä kellossa oli, lapsen sanoin, sikahauskoja lisäominaisuuksia ja yksi kelloista taas jäi ikävästi jumiin, eikä vanhemman hallintasovellus ollut yhtä kehittynyt kuin muissa. Lue alta, mikä päätyi tämän testin voittajakelloksi! Jokainen kellopuhelin on arvioitu asteikolla 1-5 ja lisäksi kerrottu 7- ja 6-vuotiaiden lasten sekä aikuisen kommentit.
- Vinkit englannin opiskeluun: WordDive-kokemuksia
Toimintatavaltaan kaikki samanlaisia
Perusperiaate kaikissa kellopuhelimissa on sama. Jokainen toimii omana laitteenaan, jota hallitaan vanhemman puhelimeen asennettavalla sovelluksella. Vanhemman sovelluksen kautta voi määrittää henkilöt, joiden kanssa lapsi voi soitella ja viestitellä. Lisäksi sovelluksella voi paikantaa lapsen puhelimen ja viestitellä lapsen kanssa ääni- tai tekstiviestein. Jokaiseen puhelimeen saa laitettua ns. “koulutilan” päälle, jolloin keskittymistä häiritseviä viestejä tai puheluita ei tule läpi.
- Opettajan vinkit valmistautumiseen: Koulu alkaa
Jokainen testin kellopuhelin toimii hyvin lapsiperhearjessa mahdollistaen lapselle hiukan enemmän itsenäisyyttä, kuitenkaan turvallisuudesta tinkimättä. Lapsi voi leikkiä yksin ulkona, kun aikuinen näkee hänen olinpaikkansa ja lapseen saa tarvittaessa nopeasti puhelimitse yhteyden. Puhelimiin saa myös asetettua turvallisen alueen -rajat, jolloin aikuisen sovellukseen tulee hälytys, jos lapsi poistuu alueelta.
- Lue myös: Puhelimen näyttö rikki
Millään kellopuhelimista lapsi ei pääse internettiin tai sosiaaliseen mediaan, joten kaikki laitteet sopivat hyvin myös lapsen ensipuhelimeksi. Oman puhelimen etuna on se, että lapsi voi itse ylläpitää läheisiä välejä tuttuihin aikuisiin, esimerkiksi etä- tai isovanhempiin, kun yhteydenpito ei ole toisen puhelimesta ja ajasta kiinni.
Kaikkien puhelimien akku kestää hyvin koko päivän käytön ja jokainen kellopuhelimista on vähintään roiskevesitiivis (IP67), joten esimerkiksi sateesta ei tarvitse murehtia. Kaikki puhelimet toimivat simppelisti kiinteähintaisella Elisa Kellopuhelin-liittymällä. Liittymä sisältää rajattoman määrän dataa, viestejä ja puhetta, joten ei tarvitse pelätä riskejä yllätyksistä puhelinlaskussa. Kellopuhelin-liittymän nopeus riittää myös videopuheluihin ja sitä käyttäessä kaikkien kellopuhelinten vanhemman sovellus on maksuton.
- Lue myös: Lasten digitaidot
Xplora XGO3 – toimintavarma puhelin
Xplora XGO3 -puhelin on päivitetty versio edeltäjästään XGO2 -kellopuhelimesta, jota olemme myös käyttäneet aiemmin. XGO3 -laitteessa uusia ominaisuuksia on esimerkiksi korkeampi vedenpitävyysluokitus (IP68 eli kestää puolen tunnin upotuksen metrin syvyyteen), parannettu akunkesto sekä laadukkaampi kamera.
Kellopuhelimen kamera on jopa 2 megapikselin, joten sillä saa testin parhaita kuvia, mikä on erityisen kiva ominaisuus. Lisäksi kellopuhelimesta löytyy askelmittari, sekuntikello sekä laskin ja siihen voi asettaa vanhemman sovelluksella erilaisia kannustimia, joilla lapsi voi kerätä mitaleita. Lisäksi lapsi voi kellollaan osallistua erilaisiin hauskoihin kampanjoihin, mm. joulupukille soittamiseen ja galaksiseikkailuun. Tämäkin ominaisuus luonnollisesti otetaan käyttöön vanhemman sovelluksella.
Kaiken kaikkiaan XGO3-version päivityksessä on keskitytty olennaisiin ominaisuuksiin ja tehty niistä oikeasti hyviä. Tämä on siis vertailun toimintavarmin perustason kellopuhelin.
Xploran aikuisen puhelimeen ladattava sovellus on, ainoana testissä, maksullinen. Kuitenkin Elisan Kellopuhelin -liittymän kanssa sovelluksen käyttö on täysin ilmaista, sillä se sisältyy liittymän hintaan.
Kommentit Xplora XGO3 -kellopuhelimesta
Lapsi 7v: 4 pistettä
“Sovelluspallerot on helppoja käyttää ja osaan tän. Tykkään tästä ja tätä tykkäsin käyttää kaikkein mieluiten.”
Lapsi 6v: 2 pistettä
“Tämä ei ole mun lemppari. Haluaisin kyllä kokeilla niitä kampanjoita, koska olen aina halunnut joulupukin numeron mun omaan puhelimeen!”
Aikuinen: 4 pistettä
“Kellopuhelin toimii juuri niin kuin pitääkin, ei mitään valittamista. Myös lapset osaavat käyttää sitä helposti itse. Näyttö ottaa kosketukset hyvin ja kamera on ihmeellisen tarkka! Vanhemman sovellusta on helppo käyttää. Jäin kuitenkin kaipaamaan jotain, en vain tiedä mitä, siksi 4 pistettä.”
Spacetalk – hyvä vaihtoehto isommallekin lapselle
Spacetalk Adventurer -kellopuhelimesta meiltä löytyi jo ennestään jonkin verran kokemusta, mutta uusimman järjestelmäpäivityksen mukana olikin yllättäen tullut iso joukko hauskoja lisäominaisuuksia. Nämä olivat erityisesti lasten mieleen ja kumpikin lapsi tahtoi ehdottomasti eniten käyttää juuri tätä puhelinta. Ja ymmärtäähän sen, kukapa lapsi ei viihtyisi laittaessaan omasta ranteestaan soimaan pieruääniä?
Pierujen lisäksi löytyi toki myös soittimien ja eläinten ääniä, joiden avulla lapsi voi vaikka säveltää omaa musiikkia! Muita mieleisiä ominaisuuksia ovat mm. nyt saataville tulleet videopuhelut sekä askel- ja sykemittarit, jotka kannustavat lasta liikkumaan. Puhelimella voi lähettää aikuisen sovellukseen erilaisia tunteita kuvaavia, värikkäitä kasvojen kuvia, joten kellopuhelin myös opettaa lasta tunteiden käsittelyyn. Kirkas ja eri väreissä loistava taskulamppu on myös omiaan erityisesti näin pimeään vuodenaikaan.
Tämä kellopuhelin on nippanappa testin isoin ja hiukan kömpelö pienen ja hennon lapsen ranteessa varsinkin ulkovaatekaudella. Kokoeroa ei kuitenkaan ole kuin muutamia millimetrejä, mutta kuitenkin juuri sen verran, että eron huomaa käytössä. Spacetalk on testin ainoa kellopuhelin, jonka ranneke on muotoiltu ja lapsien mielestä tämä tuntuu (sisävaatteissa) kaikkein mukavimmalta käyttää.
Kommentit Spacetalk Adventurer -kellopuhelimesta
Lapsi 7v: 5 pistettä
“Tässä on aivan älyttömästi sovelluksia! Ja pieruäänet! Tykkäsin myös taskulampusta ja sitten kun voin seurata liikkumista. Tällä on kiva leikkiä.”
Lapsi 6v: 5 pistettä
“Tykkään tästä tosi kovasti! Tämä on hyvä ja siinä on sikakivoja juttuja ja ne pierut hahaha! Tää tuntuu kivoimmalta kädessä, mutta takin ja hanskojen kanssa kanssa tää ei oo kovin kiva.”
Aikuinen: 4 pistettä
“Kellosta löytyy yllättävän paljon ominaisuuksia ja “sovelluksia”, jotka kiinnostavat lapsia valtavasti. Toisaalta, tätä kelloa tulee myös näperreltyä ranteessa selvästi muita enemmän juuri kiinnostavien ominaisuuksien vuoksi. Käyttö on helppoa ja yksinkertaista, kaikki toimii; niin kellopuhelimessa kuin vanhemman älypuhelinsovelluksessakin.”
Moochies – kellopuhelin soittamiseen
Moochies Connect oli itselleni entuudestaan kaikkein vierain kellopuhelin, eikä tästä ollut mitään aiempaa käyttökokemusta. Tässä kellopuhelimessa erityisen mielenkiintoista on vaihdettavat rannekkeet, joita ei muissa kellopuhelimissa ole tullut vastaan.
Jos tarve on saada edullinen, puheluiden soittamiseen sopiva väline, voi Moochies Connect olla juuri sopiva ratkaisu. Muihin kellopuhelimiin verrattuna eri tavalla toimiva käyttöjärjestelmä tuotti aluksi hankaluuksia, mutta kun käytön oppi, se sujui hyvin. Erityisen hyvä on keskellä oleva pieni M-kirjain, joka toimii todella helppokäyttöisenä paluunäppäimenä. Tämä on muihin testin puhelimiin verrattuna erityisen hyvä ominaisuus!
Moochies-kellopuhelimessa ei ole juurikaan muita ominaisuuksia, joten tämä on hyvin yksinkertainen laite. Kellopuhelimesta löytyy puhelu- ja viesti-ominaisuuksien lisäksi askelmittari, kamera ja herätyskello.
Vanhemman hallintasovellus toimii suomeksi, mutta on valitettavasti testin kömpelöin käytössä. Kuitenkin sovelluksen kanssa pärjää ihan hyvin ja peruskäyttö luonnistuu.
Kommentit Moochies Connect -kellopuhelimesta
Lapsi 7v: 2 pistettä
“Tässä ei oikein ole sellaisia sovelluksia tai juttuja. Tässä on tällainen M-kotinäppäin, mikä on vähän erilainen. Ja muutenkin on aika erilainen käyttää kyllä tämä. Mutta ihan ok.”
Lapsi 6v: 3 pistettä
“Tässä on aika vähän juttuja, mutta ihan kiva. Ja voi soittaa tai laittaa viestejä, se on tietty sit hyvä.”
Aikuinen: 2 pistettä
“Laite on muihin testin kellopuhelimiin verrattuna hyvin yksinkertainen, mutta jollen muusta tietäisi, olisin tyytyväinen. Erityisen sopiva pienemmille lapsille! Vanhempana koen tärkeäksi, että laitteesta löytyy nopea SOS-painike. Tätä painamalla kello lähettää aikuisen sovellukseen suoran GPS-sijainnin ja myös 30 sekunnin äänitallenteen.”
Oikea kellopuhelin vastaamaan tarvetta
Kaiken kaikkiaan jokainen testin kellopuhelin ajaa asiansa puheluiden soittamiseen ja viestien lähettämiseen. Isoimmat erot löytyvät lähinnä extra-ominaisuuksien kohdalla, joista jokainen voi itse päättää, miten paljon niille haluaa antaa painoarvoa.
Koska eroja eri kellopuhelimien välillä löytyi ennakko- oletuksestani huolimatta hyvinkin paljon, kannattaa ennen hankintaa pohtia oma tarve ja etsiä sen jälkeen tarpeisiin parhaiten vastaava laite. Näin välttyy hutiostoksilta ja turhalta tuskailulta esimerkiksi kovin tylsän tai vaikkapa selvästi liian monimutkaisen kellopuhelimen kanssa.
Tilanne perheessämme on tämän testin myötä mennyt siihen, että kummankin lapsemme lahjatoivelistalle nousi – mikäs muukaan – kuin oma kellopuhelin. Jokainen kellopuhelin vaikuttaa todella kestävältä ja menee hyvin käytössä myös isommalla lapsella, joten mistään hyvin pienen hetken hankinnasta näiden kohdalla ei onneksi ole kyse.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Anni Virtanen