Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lasten kanssa ravintolaan – 6 vinkkiä vanhemmille

Lasten kanssa ulkona syöminen ei aina suju kuin tanssi. Mitä tärkeämpi tilaisuus on kyseessä, sitä helpommin asiat tuntuvat menevän pieleen. Hyvä valmistautuminen ja oikea asenne kuitenkin auttavat. Tässä Mutsimedian vinkit onnistuneeseen ravintolassa käyntiin lasten kanssa.

1. Tutustukaa ravintolaan etukäteen

Lapset eivät ole este hienoissakaan ravintoloissa syömiselle. Vanhempien mielenrauhan kannalta voi kuitenkin olla hyvä valita hieman rennompi ravintola, jossa ei haittaa vaikka lapset eivät malttaisikaan istua koko ajan hiljaa paikallaan.

Puhukaa yhdessä, millaiseen ravintolaan olette menossa ja mitä ravintolassa tapahtuu. Katsokaa kuvia netistä ja tutustukaa ruokalistaan etukäteen. Näin helpotat lapsen jännitystä.

Selvitä tarvittaessa myös, onko ravintolassa syöttötuoleja, leikkipaikka tai esimerkiksi riittävästi tilaa lastenrattaiden kanssa liikuttaessa.

2. Tee pöytävaraus

Harva aikuinen pitää odottamisesta – lapset vielä vähemmän. Tee siis varaus ravintolaan, jotta et joudu odottamaan pöytää. Jos mahdollista, koita ajoittaa varauksesi ruuhkaisimpien lounas- ja illallisaikojen ulkopuolelle.

3. Ota mukaan naposteltavaa

Ota mukaan ruokaa? Ravintolaan? Kyllä. Annosten saapumisessa saattaa kestää, etenkin jos ravintola on täynnä. Jos edellisestä ateriasta on kulunut jo tovi, saattaa odottelun ja nälän yhdistelmä purkautua akuuttina nälkäkiukkuna.

Ota siis varmuuden vuoksi mukaasi pientä purtavaa ja pakkaa ne pieneen huomaamattomaan astiaan. Suosi välipaloja, jotka eivät ole sotkuisia eivätkä liian täyttäviä. Esimerkiksi valmiiksi viipaloidut hedelmät ja kasvikset ovat hyviä.


4. Huomioi päiväuniajat

Jos lapsesi on vielä päiväuni-iässä, suunnittele ravintolassa käynti niihin sopivasti. Väsyneen lapsen kanssa ravintolaan meneminen ei ole koskaan hyvä idea. Kokeilkaa illallisen sijaan mennä yhdessä aamiaiselle tai brunssille – tällöin koko perhe on yleensä virkeänä ja hyvällä mielellä.

5. Pakkaa tarvikkeet ajoissa

Mieti, mitä tarvitset mukaan ja pakkaa ne valmiiksi jo edellisenä iltana, jotta vältyt lähtöhetken stressiltä. Normaalien lastentarvikkeiden lisäksi kannattaa pakata mukaan viihdykettä – esimerkiksi värikynät ja värityskirja saavat ajan kulumaan nopeammin, jos ruoan tilaamisessa kestää. Joskus on lupa turvautua myös lastenohjelmiin tabletilta tai puhelimesta. Ota tällöin lapselle mukaan myös kuulokkeet, jotta muut ruokailijat eivät häiriinny.

6. Ota rennosti

Vaikka hyvien käytöstapojen merkitystä on tärkeä korostaa, muista kuitenkin että lapset ovat lapsia eikä heiltä voi odottaa samanlaista käytöstä ravintolassa kuin aikuisilta. Myös ravintolan henkilökunta – ja todennäköisesti suurin osa muista asiakkaistakin – ymmärtää tämän. Itkut, sotkut ja pienet raivokohtauksetkin kuuluvat lapsiperheen elämään. Ota siis rennosti ja nauti yhteisestä kokemuksesta kaikkine mahdollisine kommelluksineenkin!

Teksti: Jenni Siikaniva