Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lasten eläinjoogakortit – ihana tapa tutustua joogan hyötyihin

Mutsimedia on saanut artikkelissa esitellyt eläinjoogakortit ilmaiseksi.


Kun ruuhkavuodet vilisevät silmissä, voi olla haastavaa löytää aikaa omalle treenille ja kehonhuollolle. Joogaohjaaja Meri Mort on kehittänyt ihan loistavan ratkaisun kyseiseen tilanteeseen, nimittäin ensimmäiset suomalaiset lapsille suunnatut eläinjoogakortit!

Eläinjoogakortit tarjoavat yhteistä tekemistä lasten kanssa ja samalla pääset huoltamaan omaa kehoasi. Mutsimedia sai Merin haastatteluun avaamaan syvemmin tarinaa joogakorttien ideologiasta.

Mistä syntyi oivallus lasten joogakortteihin?

– Kortit olivat mielessäni jo 10 vuotta sitten, ennen kuin lasten joogasta oikeastaan vielä puhuttiinkaan. Joogaohjaus ja muut kuvitustyöt veivät kuitenkin mukanaan, enkä päässyt työstämään tätä “lempilastani” kun vasta pari vuotta sitten. Tein projektista Mesenaattikampanjan, jonka turvin pystyin keskittymään kuvittamiseen ja kirjoittamiseen yhden kokonaisen kevään ajan.

Aina kun matkustelen, etsin kirjakaupoista joogakirjoja lapsille, mutta monesti asanat eli jooga-asennot mitä niissä esitellään, on enemmänkin aikuisten joogaa kivoilla kuvilla. Halusin tehdä toimivan tuotteen, jossa on oikeasti mietitty kohderyhmää – lapsia. Minulle oli erityisen inspiroivaa päästä yhdistämään osaamistani monesta eri ammatistani, olen joogaopettaja, kuvittaja, sekä taidekasvattaja. Halusin tuoda konkreettisen työkalun kasvatustyöhön.

Lähivuosina on lisääntynyt keskustelu lasten keskittymishäiriöistä ja toisaalta kehon käyttöä passivoiva pelaaminen ja älypuhelimet ovat tuoneet uusia haasteita lasten terveyteen ja tietenkin kasvattajuuteen. Olen itse ollut aina vilkas, villi ja multitaskaaja, joka on ollut haastavaa kouluaikoina. Teini-ikäisenä aloin joogaamaan ja huomasin nopeasti sen vaikuttavan positiivisesti keskittymiskykyyn, oppimiseen ja tietenkin kehollisuuteen ja jopa sosiaalisiin kykyihin.


Mitä hyötyä lapselle on joogaan tutustumisesta?

– Joogaharjoitus antaa lapselle muun muassa työkaluja keskittymiseen, terveellisemmän ryhdin ja kehotietoisuutta sekä uskallusta luottaa omaan kehoon. Lisäksi eläinjoogakortit tarjoavat rentoutumiskeinoja ja tapoja rauhoittua, sillä joogakorteissa on aktiivisten harjoitusten oranssit kortit ja levollisten harjoitusten siniset kortit. Sinisiä kortteja voi huoletta tehdä iltaisin, rauhallisella tempolla ja hämärässä huoneessa, tottakai.

Eläintarinoiden sitominen osaksi harjoitusta ruokkii lapsen mielikuvitusta ja tarinointikykyä. Lapset ovat luontaisia taruttajia ja alkavat nopeasti opettaa vanhempiaan. Jooga tarjoaa hauskan tavan liikkua yksin tai ryhmässä, perheen kesken, päiväkodissa ja kouluissa. Suureksi ilokseni myös sairaalat ja terapiaosastot käyttävät kortteja. Joogan harjoittaminen lisää positiivista ja myötätuntoista asennetta niin itseä kuin muitakin kohtaan.


Tarvitseeko äidillä olla ennestään joogasta kokemusta?

– Ei tarvitse, koska korteissa on mukana selkeät kirjalliset ohjeet, jotka sopivat myös ääneen lukemiseen. Lapset ovat myös todella luovia: pienet lapset katsovat kuvaa ja tekevät siitä oman versionsa ja sehän on vain hauskaa!

Vinkiksi ihan pienten lasten kanssa joogaamiseen: valitse vain muutama kortti, esimerkiksi kolme erilaista korttia, sillä jos näytät lapselle kerralla koko laajan korttipakan, keskittyminen voi herpaantua. Pakassa on myös mukana 10 erilaista vinkkiä, kuinka kortteja voi käyttää lapsen tai lapsien kanssa.


Voit tilata eläinjoogakortit täältä.

Eläinjoogakorttipakka sisältää yhteensä 50 innostavaa ja reilun kokoista korttia: 42 eläinkorttia sekä 8 erikoiskorttia. Kaksipuoleisissa korteissa on seikkaperäiset ja kuvitetut joogaohjeet, joiden lisäksi kortit ovat värikoodatut sen mukaan, onko harjoitus virkistävä vai rauhoittava. Mukana tulee myös 10 erilaista leikki-ideaa, jotka kannustavat lapsia joogan saloihin. Eläinjoogakortit on suunnattu ensisijaisesti 3–10-vuotiaille lapsille ja niitä on saatavilla myös ruotsiksi sekä kevään aikana englanniksi.

Instagramissa voit seurata lasten joogahetkiä @animalasanas sekä Merin taianomaista fiilistelyä elämästä @merimort.

Teksti ja kuvat: Titta Laurinen