Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsivesi suojaa sikiötä – lue kiinnostavat faktat

Lapsivedellä on tärkeä tehtävä sikiön kasvulle ja kehitykselle. Lapsivedenmeno puolestaan kertoo lähestyvästä synnytyksestä. Kokosimme vastaukset yleisiin lapsiveteen liittyviin kysymyksiin, jotka mietityttävät monia odottajia.

Mitä lapsivesi on?

Sikiö kasvaa ja kehittyy kohdussa sikiökalvojen sisällä, jossa on myös lapsivettä. Lapsivesipussi alkaa muodostua jo toisella viikolla hedelmöittymisen jälkeen. Veden määrä vaihtelee raskauden aikana ja enimmillään sitä on keskimäärin noin 1,5 litraa.

Raskauden edetessä lapsivesi koostuu pääosin sikiön virtsasta ja vesi vaihtuu noin kolmen tunnin sykleissä sikiön niellessä sitä. Koska sikiön aineenvaihdunnan kuona-aineet siirtyvät istukan kautta äitiin, ovat sikiön virtsa ja lapsivesi lähinnä vettä.

Millainen tehtävä lapsivedellä on?

Lapsivesi ympäröi sikiötä ja napanuoraa jo 8. raskausviikosta alkaen. Vesi on sikiölle elintärkeää, sillä esimerkiksi keuhkot eivät voisi muutoin kehittyä.

Vesi auttaa myös lämpötilaa ja nestetasapainoa pysymään sopivina. Vedessä sikiöllä ja napanuoralla ei myöskään ole puristumisen vaaraa eikä sikiö takerru sikiökalvoihin.


Mitä lapsivedenmeno tarkoittaa?

Kun lapsivettä tulee emättimestä, puhutaan lapsivedenmenosta. Tällöin sikiökalvoon on tullut reikä, josta nestettä valuu.

Lapsivedenmeno kertoo siitä, että synnytys on jo lähellä.

Missä vaiheessa lapsivedet menevät?

Lapsivedenmenon ajankohta on yksilöllinen. Pienemmällä osalla raskaana olevista vedet menevät ennen supistusten alkamista. Osalla puolestaan supistukset ovat jo käynnissä, kun vedet menevät. Joskus taas lapsivedenmeno tapahtuu synnytyksen aikana.

Joskus synnytys käynnistyy ennenaikaisesti eli ennen raskausviikkoa 37. Lue lisää ennenaikaisesta lapsivedenmenosta täältä.

Kuinka paljon lapsivettä yleensä tulee?

Lapsiveden määrä vaihtelee tavallisesti puolesta litrasta litraan. Vettä voi tulla hiljalleen tihkumalla tai paljon kerralla: määrä riippuu siitä, missä kohtaa sikiökalvoa reikä on. Kun lapsivettä tulee vähän, on kalvossa oleva reikä korkeammalla kohdussa. Jos nestettä tulee runsaammin, sijaitsee kalvon reikä kohdun alaosassa.

Jos et ole varma, onko kyse virtsankarkailusta vai lapsivedestä, pidä terveyssidettä. Mikäli se kastuu toistuvasti, on kyseessä lapsivesi. Tilanne on hyvä myös tarkastuttaa arkena neuvolassa tai muulloin synnyttäjien vastaanotolla.


Millaista lapsivesi tavallisesti on?

Yleensä lapsiveden väri on hieman punertava, mutta vesi voi olla myös kirkasta tai väritöntä. On normaalia, että seassa voi olla hieman lapsenkinaa. Haju voi olla imelä.

Joskus sikiö voi ulostaa lapsiveteen, jolloin se on vihertävää. Verinen tai vihreä lapsivesi saattaakin viitata poikkeavuuteen. Tällöin on lähdettävä synnytyssairaalaan välittömästi.

Mitä pitää tehdä, kun lapsivesi menee?

Soita viipymättä synnytyssairaalaan, kun lapsivedet menevät. Kätilö antaa sinulle tarkemmat toimintaohjeet. Monesti sairaalaan soiton jälkeen voi odotella rauhassa supistusten käynnistymistä kotona. Yleensä sairaalaan kutsutaan tarkastukseen 12 tunnin kuluttua vesien menosta.

Jos sikiö on perätilassa, odotat kaksosia tai lapsivesi on vihreää tai veristä, tulee synnytyssairaalaan lähteä pikimmiten. Myös tällöin on hyvä soittaa sairaalaan ennen saapumista.

Milloin synnytys tavallisesti etenee?

Supistukset alkavat usein parin tunnin kuluttua lapsivesien menosta. Suurimmalla osalla synnytys käynnistyy luonnostaan 1–2 vuorokauden sisällä. Jos näin ei tapahdu, synnytys yleensä käynnistetään.


Lähteet: Hyvä kysymys, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, [Terveyskirjasto] (https://www.terveyskirjasto.fi/odk00041), [Terveyskylä] (https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/synnytys/lapsivedenmeno)

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock