Lapsiperheen lääkekaappi kuntoon – näillä tarvikkeilla helpotat sairaspäiviä
Koska olet viimeksi inventoinut lääkekaappisi sisällön? Mikäli viime kerrasta on vierähtänyt tovi, tee inventaario vaikka heti tänään. Vahinko ei tule kello kaulassa ja kiität itseäsi, kun äkillisen tarpeen tullen apu on helposti saatavilla.
Hankkiudu ensi töiksesi eroon vanhentuneista lääkkeistä asiaankuuluvalla tavalla. Lääkkeet ovat ongelmajätettä, jota ei missään nimessä saa vetää esimerkiksi vessanpöntöstä alas tai laittaa tavallisten roskien joukkoon. Suurimman osan lääkkeistä voit palauttaa (mieluiten alkuperäispakkauksissa) suoraan apteekkiin, joka huolehtii näiden hävittämisestä.
Mitä lääkekaapissa sitten tulisi olla? Koska lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu – yllättäen sekä pyytämättä – on lääkekaapin sisällön hyvä olla riittävän kattava. Olemmekin laatineet avuksesi listan, jonka tuotteista saat ensiavun aina pikkunaarmuista iho-ongelmiin ja flunssaoireiden hoitoon sekä myös vakavampiin tilanteisiin.
Mitä lapsiperheen lääkekaapista tulisi ainakin löytyä?
- Särky- ja kuumelääke (lääkemuoto ja -vahvuus iän ja painon mukaan)
- Nuhatipat tukkoisuutta lievittämään
- Ripulin hoitoon neste- ja suolatasapainoa ylläpitävä valmiste
- Kylmäpakkaus esimerkiksi nyrjähdysten ensiavuksi
- Kirvelemätön desinfiointiaine
- Bepanthen-voide ihottumien ja ihovaurioiden hoitoon
- Kyypakkaus ampiaisen pistojen ja kyyn pureman ensiapuun
- Pikkuniistäjä/Baby-Vac vauvan tukkoisen nenän avaamiseen
- Punkkipihdit
- Mieto kortisonivoide ihottumiin ja hyönteisten pistoihin
- Eri kokoisia laastareita
- Sideharsoa ja tukiside
- Ensiapupakkaus
- Kuumemittari
- D-vitamiinitipat
- Lääkehiiltä myrkytyksen varalta
Muistathan sijoittaa lääkekaapin niin, ettei lapsi pääse siihen omin luvin käsiksi! Lukittava ovi antaa vielä lisäturvaa. Älä säilytä lääkkeitä kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa.
Tärkeät puhelinnumerot esille
Laita lääkekaapin yhteyteen helposti saataville puhelinnumerot, joista saat nopeasti apua jos vahinko tapahtuu. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Yleinen hätänumero 112. Lataa myös puhelimeesi 112 mobiilisovellus! Tämä on paras tapa ottaa yhteyttä hätätilanteessa, sillä se välittää soittajan tarkan sijainnin automaattisesti.
- Myrkytystietokeskus p. 09 471 977, avoinna 24 / 7.
- Teratologinen tietopalvelu odottavalle äidille p. 09 4717 6500, avoinna arkisin klo 9-12. Antaa tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä sekä neuvoo imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä.
- Oman alueen terveyskeskuksen puhelinnumero
- Päivystävän lääkärin puhelinnumero
Muistathan myös, että ensiapukurssin käyminen voi pelastaa hengen. Mikäli se on jäänyt suorittamatta, varaa paikkasi esimerkiksi täältä!
Teksti: Suvi Honkanen