Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsi liikenteessä pyörällä tai potkulaudalla? Näin huolehdit turvallisuudesta

Kesällä pyöräily ja potkulautailu ovat käteviä tapoja liikkua paikasta toiseen. Myös pienet lapset nauttivat vauhdin hurmasta vanhempiensa seurassa.

Lasten liikenneturvallisuus mietityttää monia vanhempia. Yhteyspäällikkö Leena Piippa Liikenneturvalta kertoo, mitä vanhempien kannattaa huomioida liikkuessaan pyöräilevän, potkupyöräilevän tai potkulautailevan pienen lapsensa kanssa.

– Vanhemman tulee pysytellä lapsen ja ajoradan välissä, jos lähellä on liikennettä. Tällöin vanhempi pystyy puuttumaan, jos lapsi tekee jotain yllättävää.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä tarkemmin aikuisen tulee valvoa, Piippa muistuttaa.

Vanhempien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota suojatien ylittämiseen lapsen kanssa.

– Lapselle opetetaan, että ennen suojatien ylitystä pysähdytään ja katsotaan rauhassa, tuleeko autoja ja onko tie turvallista ylittää.

– Pienille lapsille on hyvä opettaa, että polkupyörä tai potkulauta talutetaan suojatien yli.


Tärkeää! Anna lapsen harjoitella aluksi pyöräilyä tai potkulautailua rauhallisessa ympäristössä, vaikkapa omalla pihalla. Harjoitelkaa yhdessä esimerkiksi ohjaamista, aikuisen ohjeiden noudattamista ja pysähtymistä ennen kuin menette liikenteen lähelle.

Lapsi oppii hiljalleen liikkumaan turvallisesti liikenteessä vanhemman opastuksella.

Tutustu myös vinkkeihin, joilla hankit lapsellesi turvallisen pyöräilykypärän.

Lapsi liikenteessä – nämä vaikuttavat turvallisuuteen

Leena Piippa muistuttaa, että monet eri asiat voivat vaikuttaa pyöräilevän tai potkulautailevan lapsen turvallisuuteen. Tällaisia tekijöitä ovat muun muassa:

  • lapsen temperamentti (pysytteleekö vanhemman lähellä vai tutkiiko uteliaasti ympäristöään)
  • noudattaako lapsi aikuisen ohjeita
  • miten harjaantunut lapsi on menopelinsä käyttöön
  • osaako lapsi ajaa suoraan vai mutkitteleeko
  • miten lapsi reagoi ympäristön virikkeisiin ajaessaan

Lapset saattavat luottaa liikaakin muilla tiellä liikkujiin ja siihen, että muut varmistavat heidän turvallisuutensa. Se voi joskus lisätä Leena Piipan mukaan onnettomuusriskiä.

Myös lasten pieni koko on yhteydessä liikenneturvallisuuteen.

– Vanhempien voi joskus olla hyvä kyykistyä lapsen tasolle ja katsoa, miltä liikenne näyttää siitä näkökulmasta. Lapsi ei näe yhtä laajalle liikenteeseen kuin aikuinen.

– Myöskään toiset ihmiset eivät huomaa pientä lasta niin helposti kuin aikuista.

Tärkeää! Kun liikut lapsen kanssa liikenteessä, kerro hänelle ääneen havaintoja ja ohjeita. Lapselle voi jutella vaikkapa tähän tyyliin: ”Hei, nyt pysähdymme tien reunaan, koska tuolta tulee auto. Odotetaan, että se ajaa ohi ja jatketaan matkaa vasta sitten.” Toimi esimerkkinä lapsellesi, miten liikenteessä liikutaan turvallisesti.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock