Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsen suojaaminen auringolta – fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja?

Aurinko on hellinyt meitä viime aikoina, ihanaa! Kesä tekee tuloaan ja moni ehkä miettii, mikä olisi paras tapa suojata sylissä ihmettelevän vauvan tai hiekkalaatikolla hääräävän taaperon iho auringolta. Kannattaa lukaista tämä lyhyt ja simppeli tietopaketti!

Suojaa iho huolellisesti

Kaikista nopein ja helpoin tapa suojata lapsen iho palamiselta on ehdottomasti vaatteet sekä auringon välttäminen. Tämä on vauvojen ja taaperoiden ensisijainen ja suositelluin suojauskeino.

Aina pelkillä vaatteilla suojaus ei kuitenkaan ole mahdollista, saati riittävää, joten kannattaa hankkia laadukas aurinkosuojatuote valmiiksi kotiin aurinkoisen päivän varalta. Muistathan, ettei alle puolivuotiaille vauvoille suositella aurinkorasvaa lainkaan.

Lapselle kannattaa valita mahdollisimman korkealla suojakertoimella varustettu tuote, sillä lapsen iho palaa huomattavasti herkemmin kuin aikuisen.

Vinkki! Testaa aurinkosuojatuotteen sopivuutta ensin pienelle ihoalueelle.


Fysikaalinen vai kemiallinen suoja?

On olemassa kahdenlaisia aurinkosuojatuotteita: fysikaalisen tai kemiallisen suojan antavia. Molempien tärkein ainesosa on UV-suodatin, jonka tehtävä on estää haitallisen ultraviolettisäteilyn pääsy vaurioittamaan ihoa. Varmista, että aurinkosuoja sisältää UVA- ja UVB-suojat.

Kemiallinen UV-suodatin imee itseensä ultraviolettisäteitä ja muuttaa ne vaarattomaksi lämmöksi. Suuri osa saatavilla olevista aurinkosuojatuotteista sisältää kemiallisen UV-suodattimen, jotka sopivatkin yleensä hyvin aikuisten tai vanhempien lasten iholle.

Fysikaalinen UV-suodatin puolestaan heijastaa ultraviolettisäteet pois iholta. Fysikaaliset suodattimet ovat kuin minikokoisia peilejä, jotka heijastavat auringon haitallisia säteitä pois iholta. Fysikaalisen suojan antava tuote on usein kemiallista suojaa suositellumpi ja hellävaraisempi valinta pienen lapsen herkälle iholle.

Tärkeintä on muistaa, että ihon palaminen, varsinkin lapsena ja toistuvasti, on kaikkein vaarallisinta ja kasvattaa ihosyöpään sairastumisen riskiä huomattavasti. Suomessa myytävät aurinkosuojatuotteet ovat läpäisseet laajat turvallisuustestit, joissa on otettu huomioon myös tuotteen mahdollinen käyttö lapsen iholle. Aurinkosuojatuotteen käyttö ei ole vaarallista – ihon polttaminen on.

Tärkeää! Aurinkorasvaa tulee levittää enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta, jotta tuote suojaa tehokkaasti.

Levittäkää voide iholle hyvissä ajoin ennen kuin lähdette nauttimaan ulkoilmasta.

Muistathan myös, että hikoilu haihduttaa voidetta. Tämän vuoksi lisätkää voidetta parin tunnin välein ja aina uimisen ja ihon kuivaamisen jälkeen.


Säilytä aurinkosuojatuotteet oikein

Ethän säilytä aurinkosuojatuotetta suorassa auringonpaisteessa, sillä UV-suodattimet eivät kestä liiallista kuumuutta ja näin ollen tuote saattaa pilaantua ja menettää tehonsa.

Muista myös noudattaa tuotepaketista löytyvää käyttöikää! Useimpien aurinkosuojatuotteiden käyttöikä on 12 kuukautta avaamisen jälkeen ja se on merkitty tuotteeseen avatun purkin kuvalla, jonka sisässä käyttöikä ilmoitetaan kuukausina (12M).

Lähteet: Teknokemia ja ilmansyopaa.fi

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Titta Laurinen ja Senni Loikala