Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsen suojaaminen auringolta – fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja?

Aurinko on hellinyt meitä viimeaikoina harvinaisen paljon, ihanaa! Kesä tekee tuloaan ja moni ehkä miettii, mikä olisi paras tapa suojata sylissä ihmettelevän vauvan tai hiekkalaatikolla hääräävän taaperon iho auringolta. Jos et ole vielä ehtinyt miettimään koko asiaa, kannattaa lukaista tämä lyhyt ja simppeli tietopaketti!

Suojaa iho huolellisesti

Kaikista nopein ja helpoin tapa suojata lapsen iho palamiselta on ehdottomasti vaatteet sekä auringon välttäminen. Tämä on vauvojen ja taaperoiden ensisijainen ja suositelluin suojauskeino. Aina pelkillä vaatteilla suojaus ei kuitenkaan ole mahdollista, saati riittävää, joten kannattaa hankkia laadukas aurinkosuojatuote valmiiksi kotiin aurinkoisen päivän varalta. Lapselle kannattaa valita mahdollisimman korkealla suojakertoimella varustettu tuote, sillä lapsen iho palaa huomattavasti herkemmin kuin aikuisen.

Fysikaalinen vai kemiallinen suoja?

On olemassa kahdenlaisia aurinkosuojatuotteita: fysikaalisen tai kemiallisen suojan antavia. Molempien tärkein ainesosa on UV-suodatin, jonka tehtävä on estää haitallisen ultraviolettisäteilyn pääsy vaurioittamaan ihoa. Tuote voi sisältää yhden tai useamman UV-suodattimen. Mitä useamman eri UV-suodattimen tuote sisältää, sitä tehokkaamman suojan se antaa UVA- ja UVB-säteitä vastaan.

Kemiallinen UV-suodatin imee itseensä ultraviolettisäteitä ja muuttaa ne vaarattomaksi lämmöksi. Suuri osa saatavilla olevista aurinkosuojatuotteista sisältää kemiallisen UV-suodattimen, jotka sopivatkin yleensä hyvin aikuisten tai vanhempien lasten iholle.

Fysikaalinen UV-suodatin puolestaan heijastaa ultraviolettisäteet pois iholta. Fysikaaliset suodattimet ovat kuin minikokoisia peilejä, jotka heijastavat auringon haitallisia säteitä pois iholta. Fysikaalisen suojan antava tuote on usein kemiallista suojaa suositellumpi ja hellävaraisempi valinta pienen lapsen herkälle iholle.

Tärkeintä on muistaa, että ihon palaminen, varsinkin lapsena ja toistuvasti, on kaikkein vaarallisinta ja kasvattaa ihosyöpään sairastumisen riskiä huomattavasti. Suomessa myytävät aurinkosuojatuotteet ovat läpäisseet laajat turvallisuustestit, joissa on otettu huomioon myös tuotteen mahdollinen käyttö lapsen iholle. Aurinkosuojatuotteen käyttö ei ole vaarallista – ihon polttaminen on.

Säilytä aurinkosuojatuotteet oikein

Ethän säilytä aurinkosuojatuotetta suorassa auringonpaisteessa, sillä UV-suodattimet eivät kestä liiallista kuumuutta ja näin ollen tuote saattaa pilaantua ja menettää tehonsa. Muista myös noudattaa tuotepaketista löytyvää käyttöikää! Useimpien aurinkosuojatuotteiden käyttöikä on 12 kuukautta avaamisen jälkeen ja se on merkitty tuotteeseen avatun purkin kuvalla, jonka sisässä käyttöikä ilmoitetaan kuukausina (12M).

Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Teksti: Titta Laurinen