Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lahjaideoita 1–2-vuotiaille

Mitä lahjaksi lapselle, jolla on jo kaikkea? Siinä kysymys, joka varmasti pyörii monen juhlavieraan mielessä, kun on saanut kutsun lapsen syntymäpäiväjuhliin.

Me mutsit pureudumme aiheeseen ja koostamme teille juttusarjan hyödyllisistä lahjavinkeistä. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään 1–2-vuotiaille sopivia lahjoja.

Käytännöllistä ja kehittävää

Kirjat ovat hyviä lahjoja 1–2-vuotiaille, sillä lapsille ääneen lukeminen tukee lapsen kielen kehitystä. Kovin pitkiä kertomuksia sisältäviä kirjoja ei vielä 1- tai 2-vuotiaalle kannata hankkia. Suosi sen sijaan yksinkertaisia kuva-sanakirjoja tai esimerkiksi paksusivuisia ensikirjoja, joita pienen lapsen on helpompi myös itse käsitellä ja käännellä sivuja. Myös klassisista luukkukirjoista tai palapelikirjoista on iloa lapselle pitkään.

1-vuotiaalle voi antaa lahjaksi astioita, sillä mukista juominen ja omilla aterimilla syöminen, tai ainakin niiden käytön harjoittelu, alkaa olla ajankohtaista. Ensiastiat ovat hyvä lahjaidea myös jo ihan vauvalahjaksi tai kaste- ja nimiäislahjaksi. Astioiden lisäksi myös liinavaatteet, lasten suloiset pussilakanasetit, kannattaa pitää mielessä lahjaa etsiessä.


Leluja ja vaatteita

Jos haluat antaa lahjaksi leluja, vaihtoehtoja on lukuisia. Leluja kannattaa miettiä myös niiden opettavaisuuden ja toiminnallisuuden kautta. On pieniä soittimia ja lasten käyttöön sopivia keittiövälineitä tai vaikkapa työkaluja. Soittimet, työkalut ja keittiövälineet sopivat hieman paremmin 2-vuotiaalle kuin 1-vuotiaalle. Yksi tietyllä tapaa varma lahjavalinta on Legon Duplot, sillä useimmat lapset pitävät takuuvarmasti legoista jossakin ikävaiheessa.

Viimeisenä vinkkinä listaamme vaatteet. Jotkut ovat sitä mieltä, että vaatteita ei kannata antaa lapselle lahjaksi. Toiset vanhemmat ovat puolestaan mielissään, jos heidän silmäteränsä saa pehmeän paketin, joka sisältää esimerkiksi seuraavaan vuodenaikaan sopivia vaatteita. Jos tiedät vanhempien olevan erityisen tarkkoja lapsen pukeutumistyylistä ja suosivan joitakin tiettyjä merkkejä, silloin kannattaa vaatelahjojen kanssa olla erityisen huomaavainen ja varmistaa luottovaatemerkit ennen lahjan ostamista. Muista myös kysyä etukäteen mitä vaatekokoa lahjansaaja käyttää.

Lisävinkki! Kirjoita ylös antamasi lahjat, tällöin merkkipäivien lähestyessä voit tarkistaa, mitä aiemmin olet antanut. Ja mikä parasta, listasta saa ideoita seuraavien päivänsankareiden lahjahankintoihin.

Teksti: Johanna Pulla