Kuvat Splats Head -hittilelusta karmaisevat: ”Roskiskamaa kahden päivän leikkien jälkeen”
Viime vuonna esikouluikäinen esikoisemme näki televisiomainoksen Splats Head -hahmoista, jotka muuttavat muotoaan lattialle heitettäessä. Lapsi ihastui leluun kovasti ja sai kuin saikin yhden Splats Head -hahmoista myöhemmin lahjaksi sukulaisilta.
Lapsemme oli erittäin innoissaan uudesta lelustaan ja se oli ahkerassa käytössä noin kahden vuorokauden ajan. Tuossa ajassa Splats Head -hahmo koki kuitenkin valtavan muodonmuutoksen, sillä värit sen silmistä, suusta ja hiuksista olivat kuluneet lähes kokonaan pois.
Esikoisemme leikkikaveri oli kylässä luonamme ja pelästyi häilyvästi ja epämääräisesti ihmistä muistuttavaa rumaa möykkyä, jota lapsemme hänelle esitteli uutena lelunaan. Lapsemme kaveri kertoi hienosti, että lelu pelottaa häntä ja laitoin lelun piiloon leikkitreffien ajaksi.
Kun huomasimme hieman myöhemmin Splats Head -hahmon olevan yhdestä kohtaa rikki ja vaalean täytteen ryöpsähtelevän reiästä ulos, otin lelun kokonaan pois käytöstä ja laitoin sen kaapin perukoille.
Ostan itse lapsillemme lelut pääasiassa kierrätettyinä ennen kaikkea ympäristösyistä. Harvoja poikkeuksia ovat joskus olleet joulu- ja syntymäpäivälahjat, jolloin olen saattanut ostaa jonkin lelun uutena – ja silloinkaan en hanki muovikrääsää.
Myös lapsemme on kasvanut siihen, että löydämme mieleisiä leluja kierrätettyinä. Kotimme lähettyvillä on Kierrätyskeskus, jonka lelulaarien ja pelihyllyjen luona lapsemme on kuin karkkikaupassa. Käymme toisinaan myös kirpputorikierroksilla, ja kuusivuotias tutkii tarjonnan aina perinpohjaisesti ennen lelutoiveidensa esittämistä.
Splats Head -hahmon kohtalo
Siivosin vastikään kaappeja ja järkyttävältä näyttävä Splats Head -hahmo putkahti jälleen esiin. On aivan järjetöntä, että pari päivää leikeissä ollut lelu täytyisi heittää roskiin kuntonsa vuoksi. Vai saisiko lelulle jatkoaikaa vaikka jeesusteipin avulla? Onko se kuitenkaan sen arvoista ja haluanko nähdä lelua enää kotonamme?
Kuluttajaliitto on julkaissut muistilistan lasten lelujen vastuullisesta hankkimisesta. Vinkeissä kerrotaan esimerkiksi, ettei helposti rikkoutuvaa lelua kannata ostaa ja mahdollisimman lähellä tuotettuja leluja kannattaa suosia. Kiinassa valmistettu Splats Head -hahmo olikin niin sanotusti roskiskamaa kahden päivän leikkien jälkeen.
Tapaus sai pohtimaan lapsille suunnatun markkinoinnin vaikuttavuutta ja vanhemman vastuuta. Lapsemme alkoi toivoa kovasti omaa Splats Head -hahmoa nähtyään televisiomainoksen näistä “huippuhauskoista” muotoaan muuttavista leluista, ja lapsen toive välittyi kauttamme lahjavalintaa pohtiville sukulaisille. Ehkä lelumainokset olisivat otollinen hetki keskustella lapsen kanssa nimenomaan vastuullisesta kuluttamisesta. Aina en vanhempana ole ollut näissä tilanteissa niin skarppina kuin olisi ollut suotavaa.
Lueskelin Splats Head -hahmojen tuotekuvauksia eri verkkokaupoissa. Yhdessä kuvauksessa kerrottiin, että tämä “hullun hauska lelu myös lievittää stressiä ja ahdistusta.” Olen varma, että siihen parempi keino hetkessä rikkoutuvan lelun sijaan olisi vaikkapa ulkoilu leikkipuistossa tai metsässä.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala