Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kuperkeikan tekeminen voi jännittää lasta – lasten liikunnan asiantuntija kertoo, miten oppiminen helpottuu

Kuperkeikan tekeminen vaatii ensikertalaiselta uskallusta ja motorisia valmiuksia, mutta harjoittelun kautta lapsi oppii liikkeen ennen pitkää. Lasten liikunnan päällikkö Liisa Lappalainen Suomen Voimisteluliitolta kertoi Lapsimessuilla Mutsimedialle, miten kynnys kuperkeikan kokeilemiseen usein pienenee.

– Moni voi kokea jännittäväksi sen, että kuperkeikassa pää on alaspäin. Ennen kuperkeikan harjoittelua lasta olisi hyvä kannustaa tekemään paljon liikkeitä, joissa saa kellahdella, kieriä ja pyöriä eri suuntiin lattiatasolla, Lappalainen vinkkasi.

Koroke helpottaa kuperkeikan tekoa

Alussa kuperkeikka voi olla helpompaa tehdä korokkeen päältä kuin tasaisella alustalla. Tällainen harjoittelu onnistuu hyvin myös kotona.

– Sohvan eteen voi laittaa tyynyn ja sohvalla olevaa lasta pyydetään katsomaan, onko sohvan alla jotain. Liike valmistaa alas tulemista kuperkeikalla ja tyynyn ansiosta liikkeen voi tehdä turvallisesti.

– On tavallista, että lapsille on haastavaa saada selkä pyöreäksi. Pienillä lapsilla pää on myös vielä melko suuri suhteessa kehoon, ja koroke usein helpottaa kuperkeikan tekoa.


Näin autat lasta kuperkeikassa

Kuperkeikkaa harjoittelevaa lasta kannattaa myös auttaa liikkeen tekemisessä.

– Aikuinen voi avustaa lapsen selkää pyöreämmäksi ja kannatella lantiota, ettei kaikki paino kohdistu niskalle, Liisa Lappalainen kertoi.

Suomen Voimisteluliitto on tehnyt yhteistyössä Koululiikuntaliiton kanssa Temppusankarit-voimisteluvideoita, ja yhdellä videolla annetaan vinkkejä myös kuperkeikan tekemiseen. Ennen kuperkeikan opettelua lapsi voi esimerkiksi keinua pyöreällä selällä tasaisella alustalla ja harjoitella sivukuperkeikkoja. Aikuinen voi myös tukea kuperkeikkaa harjoittelevan lapsen leukaa kohti rintaa.

Katso hyödyllinen vinkkivideo alta.


Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa, ja ajan myötä kuperkeikat mitä todennäköisimmin alkavat sujua hyvin.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock