Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kukkaliima ja -kruunu ovat inspiroivia kukka-askarteluja – innostu luonnon antimilla taiteilusta

Kesällä lähiluonto tarjoaa uudenlaisia inspiroivia mahdollisuuksia askarteluun. Materiaaleja perheen yhteisiin taiteiluhetkiin ei tarvitse hankkia kaupasta, vaan ulkoillessa kannattaa suunnata katse luonnon omiin antimiin. Esimerkiksi monet myrkyttömät luonnonkukat sopivat mainiosti kukka-askarteluihin, pienet kivet muuntuvat vaikkapa hyönteisiksi maalaamalla ja ruohosta saa valmistettua helposti vihreää maalia – vain taivas on rajana luovuuden päästessä valloilleen!

Kekseliäitä ja innostavia ideoita ja selkeitä ohjeita luonnon antimilla askarteluun voi etsiä esimerkiksi Iisa Juvan ja Emma Rapalan yhdessä tekemästä Leikki leikkinä pihalla -uutuuskirjasta (Tammi 2023.) Opettajana ja taidekasvattajana työskentelevän Iisan ja suositun Leikki leikkinä -blogin perustajan Emman askartelukirja on jatkoa noin kaksi vuotta sitten ilmestyneelle Leikki leikkinä – ideoita lapsiperheen luoviin hetkiin -kirjalle.

– Lähes jokaisessa lapsiperheessä etenkin kiviä ja keppejä halutaan varmasti jossain vaiheessa tuoda sisälle kotiin ja lapselle ne ovat usein tärkeitä aarteita, Iisa sanoo ja lisää:

– Sisälle tuodut luonnon antimet voi halutessaan laittaa esimerkiksi pahvilaatikkoon ja ne voidaan ottaa myöhemmin esille vaikkapa juuri yhteisen askarteluhetken alkaessa.

Kesällä on mukavaa tehdä esimerkiksi kukka-askarteluja, kuten kukkaliimalla ehostettu kruunu. Kuva: Emma Rapala

Iisa ja Emma ovat testanneet kirjan kaikki askarteluohjeet omien lastensa ja heidän ystäviensä kanssa. Askarteluhetkien aikana Emma otti kauniit ja valloittavat valokuvat kirjaa varten.

– Kantavana ideanamme oli, että kaikki materiaalit ovat helposti hankittavia ja edullisia, eikä suuria taidetarvikevarastoja tarvita. Kirjamme askarteluohjeet ovat erittäin helppoja ja samalla mielestäni yllättäviä: haluamme poistaa osaamisen paineen askartelusta ja tästä huolimatta lopputulos näyttää lähes aina upealta. Tärkeintä on perheen yhdessä kokeileminen ja tekeminen, Iisa painottaa.


Helppoja kukka-askarteluja

Leikki leikkinä pihalla -kirjassa on paljon ideoita luonnon antimien monipuoliseen hyödyntämiseen askarteluissa. Ohjeiden joukossa on myös useampi kekseliäs kukka-askartelu ja saimme Mutsimediassa luvan julkaista Iisan ja Emman suunnitteleman kukkaliiman ja kukkakruunun ohjeen.

– Kukat ovat erittäin inspiroivia askartelumateriaaleja. Niitä poimiessa on tärkeää ottaa joka miehen oikeudet huomioon ja huolehtia, että poimii pelkästään muutaman myrkyttömän luonnonkukan sieltä täältä ja silloin niitä jää jäljelle myös pölyttäjille. Kukkia ei luonnollisesti kannata myöskään poimia vilkkaasti liikennöidyn tien varrelta saasteiden takia, Iisa muistuttaa.

Askarteluohje: Kukkaliima

Kukka-askarteluja kukkaliimalla. Kuva: Emma Rapala

Kukkaliimalla voit koristella kortit, kartonkikruunut ja muut paperiaskartelut. Iisa kertoo, että kukkien terälehdet säilyttävät värinsä pitkään ja kukkaliima on yllättävän kestävää. Lue Iisan ja Emman kukkaliiman ohjeet alta.

Tarvikkeet:

Pieni kattila ja keittomahdollisuus
Vettä
2 tl perunajauhoja
Noin 1 rkl kukkien terälehtiä (esim. voikukan, syreenin, maitohorsman tai ruusun terälehtiä tai pieniä kukkia)
Pieni kulho ja lusikka


Valmistus:

  1. Lisää kattilaan 1 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Sekoita erillisessä astiassa perunajauhot ja tilkka kylmää vettä sekaisin. Lisää seos kattilaan kiehuvan veden joukkoon koko ajan sekoittaen.
  3. Kun keitos on suurustunut, sammuta liesi ja kaada neste kulhoon. Anna seoksen jäähtyä hetki.
  4. Lisää sitten kulhoon kukkien terälehdet ja sekoita. Käytä kukkaliima lämpöisenä. Jos kukkaliima on liian jähmeää, voit lisätä tilkan kuumaa vettä.

Vinkki! Voit levittää kukkaliimaa esimerkiksi lusikan ja pensselin avulla. Kukkaliimassa voit hyödyntää sekä tuoreiden että kuivattujen kukkien terälehtiä ja myös havunneulasia voi käyttää. Huomioi, että kukkaliimalla maalattujen teosten kuivuminen kestää noin vuorokauden.

Näin teet kukkakruunun

Kukkakruunua varten tarvitset kartonkia, nitojan tai teippiä ja kukkaliimaa. Valmista kukkaliimaa ja levitä sitä kruunun toiselle puolelle. Jätä kruunu kuivumaan. Kuivuminen vie noin vuorokauden riippuen liimakerroksen paksuudesta.

Kukkaliima ja -kruunu ovat kesäisiä kukka-askarteluja. Kuva: Emma Rapala


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Emma Rapala