Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kuinka helpottaa lapsen ikävää?

”Äiti, minulla on nyt jo tosi kamala ikävä sinua!” kuiskaa lapsi korvaani aamulla päiväkodin aulassa, kun on viimeisen halin ja lähtöheipattelun aika. Selitän kuinka nopeasti me taas nähdään ja jotain epämääräistä päiväkodissa tapahtuvista kivoista leikeistä ja kavereista. Nostan lapsen lastenhoitajan syliin, vilkutan, suukotan ja lähden pois ennen kuin alkaa kova itku kaikua takanani. Työpäivän aikana pohdin useita kertoja, kuinkahan pienen lapseni hoitopäivä on kulunut ja onko itku jo lakannut. Päätän, että illalla etsin keinoja lapsen ikävän helpottamiseen.

Tuttua? Näin kesän loppuessa monissa perheissä on juuri nyt arkeen paluu käynnissä. Kesäloman loppuessa arkiaamut ovat lomarytmiin tottumisen jälkeen vaikeita. Itkun ja ikävän keskellä alkaa pohtia keinoja lapsen ikävän helpottamiseen.

Tässä kuusi vinkkiä, joista voi olla apua.

1. Kerro, että on ok ikävöidä

Lasta ei tarvitse ”pakkoreipastaa”. Ikävä on luonnollinen reaktio ja kertoo hyvästä suhteesta vanhemman ja lapsen välillä.

Kerro, että myös vanhempi ikävöi lasta päivän aikana, mutta se menee ohi, kun taas pian saatte olla yhdessä. Puhu ikävästä lapsen kanssa, jotta tunteen saa purettua, jolloin sitä on helpompi käsitellä.

2. Käy läpi hoitopäivä lapsen kanssa

Uudet, tuntemattomat asiat jännittävät. Juttele siis etukäteen hoitopäivän vaiheet läpi lapsen kanssa, jolloin lapsi tietää, mitä tulee tapahtumaan. Älä liioittele tai vähättele.

Auta lasta hahmottamaan aikaa: ”ensin leikit hetken muiden lasten kanssa, sitten on ruokailu. Sitten tulee päiväunet. Kun olet syönyt välipalan, sen jälkeen tulen hakemaan sinut kotiin.” Lapselle on hyvä myös kertoa, miksi lapsi on hoidossa ja mitä aikuiset tekevät sillä välin.


3. Pysy itse rauhallisena

Kun vanhempi on itse rauhallinen ja tyyni, lapsi aistii aikuisen levollisen olon ja jää paremmalla mielellä hoitopaikkaan. Jännittynyt ja äkäinen tai surullinen ja itkuinen vanhempi voi tietämättään välittää tunteensa myös lapseen, jolloin erohetki on molemmille vaikeampi.

Valmistaudu siis itse henkisesti tilanteeseen etukäteen. Käy aamun tapahtumat illalla mielessäsi läpi ja itke omat itkut jo ennakkoon. Suru on ok, mutta lapselle on tärkeää viestittää, että kaikki on hyvin. Huolet tarttuvat liiankin helposti.

4. Pakkaa mukaan rakas unilelu

Päiväunihetki on yleinen, vaikea tilanne, jolloin ikävä voi iskeä lujaa. Rakkaan unilelun tai -rievun rutistaminen kainaloon voi helpottaa. Lapsi aistii tutut kodin tuoksut ja tuntee olonsa turvalliseksi myös uudessa ympäristössä. Myös hoitoreppuun pakattu valokuva lapsesta yhdessä vanhempien kanssa voi auttaa.

5. Suloiset kikkakolmoset

Piilota suukko taskuun tai piirrä halinappula käteen. Nämä hellyyttävät keinot voivat auttaa yllättävän hyvin varsinkin isompaa lasta, joka voi arastella ikävästä puhumista ääneen. Etsikää yhdessä pieni, lapsen taskuun mahtuva, sileä kivi. Vanhempi voi antaa kivelle suukon ja ojentaa lapselle talteen. Näin lapsi voi ikävän hetkellä puristaa suukkoa salaisesti kädessään.

Voitte myös piirtää esimerkiksi kämmeneen pienet sydämet - halinappulat. Ennen eron hetkeä nappi ladataan pitämällä yhdessä lapsen kädestä kiinni. Näin lapsi voi päivän aikana puristaa sydäntä ja se toimii etähalina vanhempaan.

Kolmas ihana keino on hyvä, jos lapsella on esimerkiksi jokin tärkeä unilaulu tai -loru. Kuiskaa tutut sanat jo valmiiksi pienen korvaan, jolloin lapsi voi muistella niitä uniaikana.


6. Pysy lujana

Jos ei muu auta, muista, että ikävä on useimmiten pahinta eron hetkellä. Taitavat lastenhoidon ammattilaiset saavat lapsesi piristymään ja itkun lakkaamaan. Pian lapsi keskittyy muuhun mukavaan tekemiseen yhdessä muiden kanssa ja hoitopäivä kuluu hyvällä tuulella loppuun.

Lähteet: mll.fi, vauva.fi, yle.fi, is.fi

Teksti: Anni Virtanen