Kiva kaveri kynttilässä on inhottava ilkimys tulipalossa – tutustu paloturvallisuuteen lasten kanssa
Lämmittävä ja oranssinsävyinen tuli kiinnostaa lapsia. Synttärikakun päällä loistavat kynttilät saavat myös sankarin kasvot loistamaan ihastuksesta ja sisarusten kesken kinastellaan kynttilöiden puhaltamisesta. Toisaalta uutiset tulipaloista tai palaneen talon näkeminen saavat lapset mietteliäiksi ja jopa pelokkaiksi.
Tuli on poikkeuksellinen elementti. Siksi lapsen kanssa on tärkeää käydä läpi tulen käsittelyyn ja paloturvallisuuteen liittyviä asioita.
Jutelkaa ja tutustukaa tulen ominaisuuksiin
Kynttilän liekkiä tai nuotiota katsellut lapsi tunnistaa tulen lämmittäväksi elementiksi, johon ei saa koskea. Kynttilöiden loiste synttärikakun päällä on lapsesta lumoavaa, mutta tuli on paljon muutakin kuin tunnelmointia. Tulesta ja sen ominaisuuksista kannattaa jutella lapsen kanssa.
Mallioppiminen on toimiva tapa tutustua tuleen. Pienen lapsen voi ottaa mukaan lämmittämään saunaa tai sytyttämään nuotiota. Hieman isommalle voi antaa jo luvan sytyttää kynttilän tai saunan uunin valvotusti. Kokemuksilla tulesta lapsi oppii ymmärtämään kuinka tuli käyttäytyy.
Tulta on tärkeä oppia kunnioittamaan. Lapselle kannattaa opettaa tulen nopea leviäminen ja sen kuumuus. Tärkeää on myös oivaltaa, että esimerkiksi saunan kiukaassa tuli on hyödyllinen ja tuottaa iloa, mutta väärin käsiteltynä sama aine on vaarallinen.
Kesä on loistavaa aikaa tuleen tutustumiseen. Juhannuksena ja venetsialaisten aikaan poltettavat kokot ovat malliesimerkkejä tulen käyttäytymisestä. Kokossa tuli palaa voimakkaasti, kutistaa kuumuudellaan ja palamisellaan risukasan olemattomaksi ja lopuksi opetellaan vielä kuinka vesi sammuttaa kytevän tulen.
Ennaltaehkäisy ja pelisäännöt antavat turvaa
Monen muun asian tavoin myös paloturvallisuudessa ennaltaehkäisy on kaikista tärkeintä. Ennaltaehkäisy on aikuisten vastuulla, mutta lasten kanssa kannattaa käydä keskustelua paloturvallisuutta edistävistä asioista.
Kotona ja mökillä tulitikut ja sytyttimet pidetään pienten käsien ulottumattomissa ja lapselle on tärkeä korostaa, että tulentekovälineet ovat aikuisten tavaroita. Lasta ei jätetä yksin elävän tulen, kuten kynttilöiden kanssa, sillä vahinkoja voi sattua lyhyessäkin ajassa.
Tulipalon ehkäisemiseen kuuluu myös kodin palovaroittimien säännöllinen ylläpito. Palovaroittimien toiminnan voi tarkastaa yhdessä lasten kanssa, jolloin myös varoittimien ääni tulee lapselle tutuksi. Pelastuslaitos suosittelee palovaroittimien testausta kuukausittain ja patterien vaihtoa kerran vuodessa.
Monet kotien tulipaloista syttyvät sähkölaitteista. Lasten kanssa kannattaakin jutella mitä laitteita on turvallista ja luvallista käyttää ilman aikuisen valvontaa. Koulusta yksin kotiin palaavan koululaisen kanssa voi sopia, että välipala lämmitetään mikrossa, mutta liesi jätetään iltapäivisin rauhaan.
Koko perheen yhteinen paloharjoitus
Päiväkodeista ja kouluista tutun paloharjoituksen voi toteuttaa myös kotona ja laittaa koko perhe leikkimään. Paloharjoitusleikissä lapsi oppii toimimaan tilanteessa, joka toteutuessaan on pelottava ja vaatii nopeaa toimintaa koko perheeltä. Tärkeintä on oppia, että tulipaloa ei saa mennä piiloon ja opetella yhdessä pelastautumisreitti turvalliseen paikkaan omaan kotipihaan. Pihalta voi sopia kokoontumispaikan, jonne kaikki kerääntyvät.
Leikissä kannattaa osallistaa lapsia pohtimaan vaihtoehtoisia reittejä ja lopuksi valita kaksi erilaista pelastautumisreittiä, joiden käyttöä sitten yhdessä leikkien harjoitellaan. Leikkiin voi yhdistää vaikkapa ajanoton sekunttikellolla, jolloin perheen pelastautumisharjoituksissa voidaan tehdä samalla nopeusennätyksiä. Kerrostalossa kokoontumispaikka voi olla myös ikkunan luona tai parvekkeella, sillä rappukäytävä saattaa olla täynnä vaarallista savua. Paloharjoituksen yhteydessä voi perheen teinien kanssa harjoitella lisäksi alkusammutusta ja tutustua kotoa löytyviin alkusammutusvälineisiin, kuten sammutuspeittoon.
Kouluikäisen lapsen kanssa voi treenata hätäkeskukseen soittamista puhelinleikin avulla. Roolileikissä lapsi soittaa ja aikuinen vastaa. Leikissä lapsi pääsee harjoittelemaan omaa kotiosoitettaan, joka on tärkeä tieto tulipalon sattuessa. Tärkeää on opetella myös, ettei hätänumeroon saa soittaa turhaan.
Tutustukaa myös näihin
Tulenkäsittelyä ja paloturvallisuutta voi oppia myös kirjoista ja lastenohjelmista. Hurmaava koirakopla Ryhmä Hau opettaa tulenkäsittelyä Pennut ja metsäseikkailu-jaksossa, joka on katsottavissa Yle Areenasta.
112-päivän materiaaleista löytyy myös mielenkiintoista paloturvallisuuspuuhaa kesälomapäiviin.
Tämän artikkelin lähteet: Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK ja Pelastustoimen Kodin turvaopas.
Teksti: Susanne Suvilaakso