Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kiitä itseäsi

Olen kirjoittanut aikaisemmin yksinhuoltajan yksinäisyyden tunteesta, kuinka on pakko olla vahva ja ihan siitä, kuinka tuntuu, että asiat vain romahtavat. Olen saanut paljon viestejä, että ”ihanaa, kun kirjoitat rehellisesti mitä tämä yh-arki oikeasti on”, ”ihan samat fiilikset täälläkin tänään” ja mm. ”ihana, kun puhut asiasta ääneen.” Nämä viestit ovat tärkeitä minulle, koska silloin olen saanut tuotua esille asioita, joista haluan puhua ääneen, koska tiedän etten ole yksin, mutta niistä ei puhuta ja se on syy, miksi haluan kirjoittaa. Elämä, kun ei aina ole ruusuilla tanssimista.

Nyt haluan ennen kesälomia tuoda iloisempia aiheita, jotta osataan nauttia niistä aurinkoisista päivistä. Otetaan käsittelyyn se, että mitä teet, kun on huono päivä tai pidempi ajanjakso, kun mikään ei onnistu ja kaikki asiat stressaavat. En ole terapeutti ja jokaiselle ei käy samat asiat. Nämä ovat omia havaintojani ja olet vapaa kokeilemaan näitä omassa arjen jaksamisessasi.

Ihan alkuun priorisointi. Kun on se pahin ja voimattomin päivä, mitä sinun on pakko tehdä? Ruokkia itsesi ja lapset, eikö niin. Millä ruokitaan? Olisiko tämä se päivä, kun tilataan McDonaldsista Happy Mealit kaikille. Ai kauhea nyt on tiistai, pitää tehdä arkiruokaa. Mitä väliä? Silloin, kun on se päivä, ettet oikeasti jaksa ja on liikaa stressiä, tilaa tiistaina pikaruokaa. Pääasia, että kaikki saa ruokaa. Jos jaksat keittää makaronit ja paistaa nakit pannulla, niin antaa mennä.

Entäpä ne pyykit? Iso pyykkivuorikasa odottaa, mutta onko pakko juuri tänään pestä? Onko kaikilla puhtaat vaatteet seuraavaksi päiväksi? Jos on, pese seuraavana päivänä. Priorisoi asiat, mitkä on pakko tehdä ja mitkä voi siirtää seuraavalle päivälle. Välillä voi mennä sieltä, mistä aita on matalin.

Realistinen kuva huhtikuun tiistaipäivältä, kun menin sieltä, mistä aita on matalin ja tilasin lapsille Happy Mealit ja niitä syötiin katsoen samalla Pikku Kakkosta. Kuva: Mian kotialbumi


Hyvinvointi. Kun äiti voi hyvin, lapset voivat hyvin. Äidin kiukkuinen olo tarttuu lapsiin ja heijastuu lasten kiukutteluna seuraavina päivinä. Työpäivän jälkeen, mahat kaikilla täynnä ruokaa, ota lapset ja istahda he kainalossa katsomaan sohvalle Pikku Kakkosta, ota pieni hetki siinä. Tai jos lapset ovat jo isompia, kerro että äiti ottaa pienet 10 min torkut sohvalla. Muista myös, että liikunta on erittäin iso hyvinvoinnin lähde. Aikojen ollessa pahimmillaankin, olen pitänyt huolen siitä, että raahaan itseni salille. Ja se on kannattanut, olen jaksanut kaiken tämän.

Taloudellinen hyvinvointi. Minä ainakin syyllistyn siihen, että laitan kaikki rahat lapsiini. Vien heidät kivoihin paikkoihin, ostan kivoja vaatteita, leluja, jäätelöitä jne. Itselle kun pitäisi ostaa 20€ maksavan paidan, niin ei herranjestas, kun on kallis ”jään miettimään” tai saati kampaajakäynti 200€. SKIPPAAN, ei ole rahaa. Päätin nyt, kun kävin kasvohoidossa, että hoidan itseäni joka kuukausi tietyllä summalla. Silloin voin ylläpitää omaa hyvinvointiani ja se heijastuu kaikkeen muuhun. Budjetoi taloudesta osa omaa hyvinvointiasi varten.

Suurin asia, mikä nousi terapiakäynnilläni oli myötätunto itseäni kohtaan. Jos priorisoin ja tilasin ruokaa lapsilleni Mäkistä, koska en jaksanut tehdä pahimpina aikoina ruokaa. Olinko itselleni, hienoa selvisit päivästä! Päinvastoin - soimasin itseäni, kuinka olen huono äiti, kun en jaksa edes ruokaa tehdä lapsilleni. Jätin treenitkin muutaman kerran välistä, koska ei ollut energiaa ja päätin levätä kotona lasten kanssa. Olinko itselleni, hienoa että olit läsnä lasten kanssa ja sait nyt samalla levättyä! En, päinvastoin jälleen – soimasin itseäni, kuinka vaan laiskottelin ja ilmankos ne vauvakilot eivät kehosta lähde.

Ensimmäiseen terapiaistuntoon matkalla etsimään apua jaksamiseen. Kuva: Mian kotialbumi

Mitä haluan tällä kertoa, on se, että olet upea äiti juuri tuollaisena ja meillä on huonoja ja raskaita päiviä sekä ajanjaksoja. Yritä parhaasi priorisoimalla asiat tärkeysjärjestykseen ja yritä olla soimaamatta itseäsi, kuinka olet alisuorittanut sinä päivänä. Älä laiminlyö hyvinvointiasi, muista pyytää apua ja kiitä itseäsi hienosta työstä, jota olet sinä päivänä tehnyt.


Haluaisitko kirjoittaa Mutsimediaan vanhemmuudesta tai muista itsellesi tärkeistä aiheista? Kirjoitamme mm. terveydestä ja hyvinvoinnista, kodista, sisustamisesta, matkailusta ja urasta. Kerro lyhyesti itsestäsi ja lähetä juttunäyte info@mutsimedia.fi

Liity myös mukaan yhteisöihimme Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti ja kuvat: Mia Lappalainen