Kiinnittymisvuoto eli valekuukautiset säikäyttävät – mitä alkuraskauden verenvuodosta tulee tietää?
Kiinnittymisvuoto eli valekuukautiset voivat säikäyttää, mutta kyse on vaarattomasta vuodosta. Mitä muita syitä alkuraskauden verenvuodon takana voi olla?
Kun alkuraskaudessa esiintyy verenvuotoa, mielessä saattaa pyöriä, onko raskaus vaarassa keskeytyä. Kerromme tässä artikkelissa, mitä alkuraskauden vuodosta tulee tietää, mitä kiinnittymisvuoto eli niin kutsutut valekuukautiset ovat, millainen vuoto on normaalia ja milloin on syytä hakeutua tutkimuksiin.
Kiinnittymisvuoto eli valekuukautiset
Kiinnittymisvuotoa esiintyy joka neljännellä raskaana olevalla naisella hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä kohtuun. Valekuukautisten nimi tulee siitä, että vuotoa tulee kuukautisten oletettuun aikaan – mutta kyseessä eivät ole oikeat kuukautiset. Kiinnittymisvuoto on vaaratonta ja vuodosta huolimatta raskaus jatkuu normaalisti.
Valekuukautisia voi usein olla vaikeaa erottaa tavallisista kuukautisista. Alkuraskauden oireet ovat yksilöllisiä, ja raskaus tulee aina varmistaa tekemällä raskaustesti. Tyypillisesti kiinnittymisvuoto on kuitenkin niukkaa, kivutonta ja ohimenevää. Jos alkuraskauden vähäinen vuoto kuitenkin pitkittyy, tulee neuvolaan tai terveyskeskukseen olla yhteydessä muutaman päivän kuluessa.
Muita syitä alkuraskauden verenvuotoon
Aina alkuraskauden verenvuoto ei ole kiinnittymisvuotoa, vaan vuodot voivat johtua useista eri syistä. Emättimen tai kohdunkaulan tulehdukset aiheuttavat niukkaa vuotoa. Tällainen vuoto poikkeaa valekuukautisista siten, että siinä on hajua ja myös kirvelyä ja kutinaa voi esiintyä. Joskus myös kohdunkaulakanavan polyyppi on syynä vähäiseen ja kivuttomaan alkuraskauden vuotoon.
Alkuraskaudessa on normaalia, että niukkaa vuotoa voi esiintyä myös yhdynnän ja gynekologisen tutkimuksen jälkeen. Vuoto johtuu raskaushormonien aikaansaamista limakalvomuutoksista emättimessä ja kohdunkaulakanavassa. Jos odottava äiti kärsii poikkeavasta vuodosta, yhdyntää on kuitenkin syytä välttää niin pitkään, kun vuotoa esiintyy.
Kuukautisille tyypilliset, niin sanotut menkkamaiset kivut yhdistettynä vuotoon voivat aiheuttaa huolta. Voimakkaat alavatsakivut ja niukka, ruskea vuoto ovatkin joskus merkkejä kohdunulkoisesta raskaudesta. Kuukautisvuotoa runsaampi vuoto ja supistusmaiset kivut voivat puolestaan olla keskenmenon oireita.
Raskaana olevan on hyvä hakeutua terveyskeskuspäivystykseen, jos alkuraskaudessa esiintyy kuukautisia runsaampaa vuotoa ja siihen liittyy menkkamaisia, kipulääkitystä vaativia kipuja. Lääkäriin on hyvä hakeutua seuraavana päivänä. Odottajan on hyvä pyrkiä lepäämään, sillä silloin vuoto saattaa olla vähäisempää. On hyvä muistaa, ettei keskenmenoa voi kuitenkaan estää eikä sitä voi itse aiheuttaa.
Jos vuoto on erityisen runsasta ja kivut voimakkaita, on otettava yhteys sairaalan poliklinikkapäivystykseen. Jos alkuraskauden vuotoon liittyy pyörtymistä tai korkeaa kuumetta, on aina syytä hakeutua päivystykseen.
Lisää tietoa tutkimuksilla
Tutkimuksissa varmistetaan raskaustestin tulos verikokeella. Gynekologisella tutkimuksella selvitetään, onko vuoto peräisin kohdusta vai emättimen limakalvoilta. Odottajalle tehdään myös ultraäänitutkimus, jolla tarkastetaan raskauden sijainti ja sikiön vointi.
Vaikka odottaja kärsisi uhkaavasta keskenmenosta, suurimmalla osalla raskaus jatkuu normaalisti. Sen sijaan pitkään jatkunut vuoto, sikiön hidas syke ja raskausviikkoihin nähden pieni sikiö huonontavat ennustetta.
Muistathan! Jos verenvuotoa esiintyy 22. raskausviikon jälkeen, odottajan tulee aina tutkituttaa tilanne poliklinikkapäivystyksessä.
Keskeistä
Kiinnittymisvuoto eli niin kutsutut valekuukautiset ovat yleisiä raskaana olevilla naisilla. Vuoto on niukkaa, vaaratonta ja ohimenevää. Menkkamainen kipu yhdistettynä joko niukkaan tai runsaaseen vuotoon voi olla merkki poikkeavasta raskaudesta. Voimakkaat alavatsakivut ja runsas vuoto viittaavat keskenmenoon.
Lähteet: Terveyskirjasto: Alkuraskauden vuoto, Duodecim: Alkuraskauden vuoto säikäyttää – milloin on kiire?, Hyvä kysymys: Miten erottaa valekuukautiset oikeista kuukautisista?
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock