Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kide Science yhdistää pikkulapset ja tieteen – suomalainen Jenni loi mallin, joka kiehtoo Kiinassakin!

Jenni Vartiainen on kahden lapsen äiti, filosofian tohtori sekä suositun Kide Science -lasten tiedekerhon perustaja. Ja ei, laulaja hän ei ole, vaikka nimi siihen suuntaan saattaa viitata.

Kide Sciencen toiminta on suunnattu ensisijaisesti 3-8-vuotiaille lapsille. Toiminta pohjaa Jennin kasvatustieteen alan väitöskirjaan, jota varten hän kehitti tutkimuksessaan leikkiin ja tarinallisuuteen perustuvan pedagogisen tiedekasvatusmallin.

– Väitöskirjani sai alkunsa siitä, että tutkimukset olivat jo kauan aikaa sitten osoittaneet, kuinka paljon pienet luonnostaan uteliaat ja tutkivat lapset hyötyvät tiedekasvatuksesta.

Perinteisesti tiedekasvatusta on toteutettu kouluikäisten lasten kanssa. Kide Science -toiminnassa keskeistä on, että jo pienten lasten tutkimisen taitoja ja tieteellisen ajattelun kehittymistä tuetaan leikin ja tarinallisuuden avulla.

Sittemmin Kide Science on kasvanut yritykseksi, joka työllistää kymmenen henkeä täysipäiväisesti.

Mikä oikein on Kide Science -tiedekerho?

Kide Science -tiedekerhotoimintaa voidaan toteuttaa osana varhaiskasvatusta, tiedekerhoissa, etätiedekerhoissa tai kotona huoltajan kanssa. Toimintaa on monipuolisesti Suomen eri kunnissa, ja nyt korona-aikana Kide Science tarjoaa suosittuja etätiedekerhoja perheille.

Keskeinen hahmo toiminnassa on Hoseli Robotius, alituisesti pulassa oleva pikkurobotti. Hahmo syntyi silloisen Kide Science -tiimin erään hervottoman ideointisession tuloksena.

– Joku keksi, että sympaattinen pikkurobotti voisi olla se, joka joutuu aina pulaan. Hoselin nimi tulee suolahaposta: HCl, jota kemistien keskuudessa opiskeluaikoinani kutsuttiin lempinimellä hoseli.

Tarinallisuus ja hauskat hahmot innostavat pieniä lapsia tieteen pariin.

Hoseli Robotius on otettu avosylin vastaan.

– Palautteen perusteella lapset rakastavat Hoselia mielettömästi! Jokin siinä vetoaa niin aikuisiin kuin lapsiinkin.


Konsepti valloittaa maailmalla

Kide Science on saanut erinomaisen vastaanoton myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Kide Science -toimintaa on ulkomailla tällä hetkellä 14 eri maassa, muun muassa Kiinassa, Vietnamissa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Australiassa, iloitsee Jenni.

– Pääfokuksemme on juuri nyt Kiinassa, mutta pyrimme kasvamaan myös muilla merkittävillä markkina-alueilla. Saimme juuri merkittävän pääomasijoituksen ulkomailla kasvamiseen, joten siihen tulemme keskittymään nyt intensiivisesti.

Kide Science -toimintaa Kiinassa.

Kirjasarja, televisio-ohjelma ja vientituotehitti

Kide Science ei ole pelkkää kerhotoimintaa. Jenni ja yrityksen toinen perustaja, Aino Kuronen, ovat olleet mukana käsikirjoittamassa Pikku Kakkoseen lasten Tiedonjyvä-tiedesarjaa. Jenni, hänen lapsensa sekä Aino myös näyttelevät itse sarjassa.

– Tiedonjyvä on saavuttanut jo useita miljoonia katselukertoja Yle Areenassa.

Tiedemaailmaan sukelletaan myös kirjojen kautta. SanomaPron kanssa julkaistussa Tiedeseikkailu-kirjasarjassa ratkotaan Kide Sciencen tarinahahmojen Kelvinin, Piin ja robotti Hoselin kanssa arkisia tiedepulmia.


Uusin aluevaltaus syntyi korona-aikana perheitä ilahduttamaan.

– Viimeisin Kide Sciencen muoto on yksi omista unelmistani. Julkaisimme koronan aiheuttamien rajoitusten innoittamina perheiden Tiedeseikkailun. Kyse on sovelluksesta, jonka avulla perheissä voidaan toteuttaa innostavaa tiedekasvatusta kodin välineillä.


Multitaskaamisen sijaan keskity 110 prosenttisesti siihen mitä teet

Jennin tahti vaikuttaa hengästyttävältä. Onko tutkija onnistunut jotenkin vääristämään ajan kulkua ja lisäämään tunteja omaan päiväänsä? Miten ihmeessä paletti, joka yhdistää perheen, yrittäjyyden, kansainvälistymisen sekä muut projektit pysyy kasassa?

Yrittäjä nostaa esille vastuiden tasa-arvoisen jakamisen miehensä kanssa, hyvän tukiverkoston ja Kide Sciencen loistavan tiimin. Myös esimerkiksi elämänarvojen pohtiminen on ollut tärkeää.

Jenni Vartiainen on toinen Kide Science -yrityksen perustajista.

– Kun tekemistä olisi enemmän kuin vuorokaudessa tunteja, todella tärkeäksi nousee selkeä käsitys omista arvoista: lapset tulevat aina ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä. Olen perunut tarvittaessa ulkomaan työmatkani, jos lasteni tilanne on sen vaatinut.

– Toinen merkittävä selviytymiskeino on kaiken multitaskaamisen välttäminen. Kun olen lasten kanssa, olen heidän kanssaan 110 %. Kun teen töitä, keskityn vain ja ainostaan niihin.

Pienet tutkijan alut pääsevät nyt starttaamaan uransa myös kotoa käsin, sillä Kide Science tarjoaa maksuttoman kokeiluversion tiedeseikkailu Vinksallaan Supralaaksosta. Seikkailemaan pääsee osoitteessa kidescience.com/fi/vanhemmille.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Suvi Honkanen, kuvat: Kide Science