Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kesäloman yhteiset puuhat – katso vinkkilista!

Kesälomalla vietetään aikaa perheen kanssa eikä stressata turhista. Lomalla vieraillaan sukulaisten ja isovanhempien luona, ollaan ulkona, pelataan, leikitään sekä syödään hyvin. Tietokoneet sekä puhelimet jätetään narikkaan ja keskitytään elämän tärkeisiin ihmisiin ajatuksella.

Kesälomalla ei ole pakko lähteä edes reissuun, jos ei huvita. Hauskaa voi pitää myös kotona perheen kanssa yhdessä. Tässä muutamia vinkkejä yhteisiin puuhiin niin sisällä kuin ulkona!

Kasvien istuttaminen

Lapset rakastavat mullassa möyrimistä ja käsillä tekemistä. Istuttakaa siemeniä maahan tai purkkiin ja seuratkaa viikko viikolta miten versot alkavat nousta mullasta. Kastelkaa myös istutukset yhdessä joka päivä. Leikatkaa vaikka tomaatti viipaleiksi, istuttakaa palat maahan ja odottakaa kärsivällisesti mitä tapahtuu.

Ristikoiden täyttäminen

Ristikoiden täyttäminen mielletään helposti varttuneemman väen puuhaksi, mutta se toimii mainiona aivojumppana lomalla ihan kenelle tahansa. Ristikoita löytyy esimerkiksi paikkakuntien omista paikallislehdistä tai voit ostaa lähimarketista vaikka kokonaisen ristikkolehden, jos kunnolla innostut puuhasta. Muista lyijykynä ainakin alkuun, jos et ihan vielä ole täysin varma kyvyistäsi ristikontäyttäjänä!

Värityskirjan värittäminen

Milloin olet viimeksi värittänyt värityskirjaa? Tässä puuhassa aivot lepäävät ja ajatus lähtee juoksemaan vapaasti. Ostakaa sekä lapselle että aikuiselle oma värityskirja, kuunnelkaa värittäessä leppoisaa musiikkia radiosta ja jutelkaa yhdessä päivän kivoista tapahtumista.

Palapelien rakentaminen

Palapelien kasaaminen on mahtava sadepäivien puuha. Palapelejä löytyy joka tasoiselle osaajalle ja lukuisista eri aiheista. Kasatkaa lapsen kanssa samaa palapeliä tai hommatkaa molemmille omat. Jos perheessä on neljä jäsentä järjestäkää palapelikilpailu, jossa kilpailette pareina toisianne vastaan kahdella palapelillä. Se joukkue voittaa, joka saa ensimmäisenä oman palapelinsä valmiiksi.

Kivien maalaaminen

Käykää metsästä keräämässä erimuotoisia kiviä ja miettikää mitä esinettä tai asiaa ne muistuttavat. Ostakaa askartelukaupasta lapsille turvallisia vedenkestäviä maaleja ja pensselit. Maalatkaa kiviin vaikka hedelmiä, marjoja tai eläimiä ja kehittäkää maalattujen kivien ympärille leikki.

Kesäolympialaiset

Järjestäkää koko perheen tai suvun voimin pihalla tai lähipuistossa kesäkisat, jossa lajeina ovat esimerkiksi pallon viskaaminen, tikan heittäminen ja yhdellä jalalla hyppiminen. Joku toimii tuomarina, toinen kirjurina ja muut kisaavat hauskoissa lajeissa. Voittajalle on luvassa litra herneitä tai kipollinen makeita mansikoita. Kisojen huikopalana maistuvat muurinpohjaletut ja jäätelö tai vaikkapa marjaisa vohvelikakku.

Teksti: Jenni Siikaniva