Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kerro näistä asioista lapsesi opettajalle: ”Kun opettajalla on tieto ja ymmärrys…”

Koulunkäynti on merkittävä osa lapsen arkea. On tärkeää, että myös koulun ja perheiden välinen vuorovaikutus toimii mahdollisimman hyvin. Luokanopettaja Niina Bitter Riihimäen Eteläiseltä koululta kannustaakin vanhempia seuraamaan viestintäkanava Wilmaa riittävän aktiivisesti.

– Wilma-viestit kannattaa lukea vähintään kerran viikossa esimerkiksi sunnuntaisin, sillä siellä on tietoa myös tulevan viikon ohjelmasta.

Opettajalle on hyvä kertoa asioista, jotka vaikuttavat lapsen mielialaan ja voivat näkyä koulupäivän aikana. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi hammaslääkärikäynnin jännittäminen, tavallisuudesta poikkeavat yöheräilyt tai vaikkapa lemmikin kuolema.

– Kun opettajalla on tieto ja ymmärrys tilanteesta, osaa hän ottaa asian huomioon päivän aikana ja suhtautua juuri oikein ja ymmärtävästi, jos lapsi esimerkiksi ei jaksa keskittyä työskentelyyn, Niina Bitter kertoo.

Bitter suosittelee, että vanhemmat avaavat aina tarpeen tullen rohkeasti keskustelun opettajan kanssa.

– Mikäli jokin asia askarruttaa tai tuntuu erikoiselta, ota ajoissa yhteyttä opettajaan ja kysy rohkeasti siitä. Tällaisia asioita ei kannata jäädä itsekseen pohtimaan, hämmästelemään tai arvostelemaan kotona ilman, että asiaan on saatu opettajan näkökulma.

Vanhemman on Bitterin mukaan hyvä pyrkiä viestittämään lapselle, että vanhempi ja opettaja ovat samalla puolella ja molemmat ajavat lapsen etua.

– Vanha ohjenuora ”älä vedä mattoa opettajan jalkojen alta” on mielestäni toimiva vielä nykypäivänä. Opettajasta ja koulusta ei kannata puhua pahaa lapsen kuullen. Sellainen voi ymmärrettävästi vaikuttaa negatiivisesti lapsen suhtautumiseen, sillä vanhempien sanalla on luonnollisesti paljon painoarvoa.

Vanhemman kannattaakin olla tarkkana, millaisia asenteita koulunkäyntiä ja koulumaailmaa kohtaan välittää lapselle.

– Jos aikuinen muistelee esimerkiksi kouluruokaa kauhulla, lapsi oppii todennäköisemmin ajattelemaan, että kouluruoka on kelvotonta ja voi suhtautua siihen suurella ennakkoluulolla.

Luokanopettaja Niina Bitter muistuttaa, että lapsen kanssa on hyvä jutella koulupäivien kuulumisista päivittäin.

– Jotkut lapset ovat luonnostaan kovin puheliaita ja kertovat kaiken yksityiskohtia myöten, kun taas toiset eivät kerro juuri mitään. Kysele lapselta tarvittaessa yksityiskohtaisemmin, esimerkiksi kenen kanssa leikit välitunnilla, mitä ruokaa oli, mitä sanoja harjoittelitte englannin tunnilla ja mitä leikitte liikuntatunnilla. Tällöin lapselle välittyy se, että hänen koulunkäyntiään arvostetaan.

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock