Keräileekö lapsesi Pokémon-kortteja? Näin tunnistatte arvokkaat kortit
Monissa lapsiperheissä keräillään Pokémon-kortteja ja lapset vaihtelevat niitä kavereidensa ja tuttaviensa kanssa. Korttien hinnoissa on suuria eroja, joten ennen vaihtokauppoja kannattaa olla perillä korttiensa arvosta.
– Pahimmillaan lapsi voi vaihtaa vahingossa esimerkiksi sadan euron arvoisen Pokémon-kortin viiden euron arvoiseen korttiin, kertoo helsinkiläisen Poromagia-pelikaupan Pokémon-vastaava Matti Mäkelä.
Mäkelä suosittelee, että vanhempi on mahdollisuuksien mukaan paikalla, kun lapsi vaihtelee keräilykorttejaan. Lapsen kanssa on myös tärkeää käydä läpi, millaiset asiat vaikuttavat korttien arvoon.
- Katso lomavinkki: Uusikaupunki lasten kanssa
Tarkasta harvinaisuusaste
Kaikkien Pokémon-korttien oikeassa alakulmassa on merkki, josta ilmenee kortin harvinaisuusaste. Se on yksi kortin arvoon eniten vaikuttavista tekijöistä. Common-korteissa merkki on ympyrän ja uncommon-korteissa salmiakkikuvion muotoinen. Nämä kortit eivät ole arvokkaita.
– Tällaisia kortteja lapset voivat hyvin vaihdella keskenään saman harvinaisuusasteen kortteihin.
Harvinaisempia kortteja voisi säilyttää esimerkiksi kansiossa kotona ja jos niitä vaihdellaan, on vanhempien hyvä olla paikalla. Lapsen taloustaidot ja ymmärrys korttien arvosta ovat vasta kehittymässä, ja arvokkaan kortin vaihtaminen ei niin arvokkaaseen korttiin voi harmittaa jälkikäteen.
– Rare-harvinaisuusasteen kortit ovat merkitty tähdellä. Näitä kortteja lasten ei välttämättä kannata vaihdella itsekseen, ettei vahingossa mene liian kalliita kortteja vaihtoon. Näiden korttien joukossa on jo arvokkaitakin kortteja, Matti Mäkelä sanoo.
- Lue kokemuksia korjauksesta: Puhelimen näyttö rikki
Pokémon vaikuttaa arvoon
Korteissa on eri Pokémonien kuvia. Jos kortissa on suosittu Pokémon, voi kortti olla todennäköisemmin arvokas.
– Esimerkiksi Pikachun tietävät kaikki. Jos kiiltävässä erikoiskortissa on Pikachun kuva, on kyse todennäköisesti arvokkaasta kortista. Tosin Pikachu esiintyy myös common- ja uncommon-korteissa, jotka eivät ole arvokkaita.
Tärkeää! Jos uudessa harvinaisemmassa kortissa (jonka alareunassa on tähti) lukee Pokémonin nimen perässä V tai EX tai GX, on kortti Matti Mäkelän mukaan arvokas.
Kiiltääkö kortti? Onko siinä sateenkaaren värejä?
Lapsen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko Pokémon-kortin pinta tavallinen vai kiiltävä.
– Yleissääntönä voidaan pitää, että mitä enemmän kortti kiiltää ja mitä hienommalta se näyttää, sitä todennäköisemmin se on arvokas.
Kortilla on arvoa myös, jos sitä käännellessä pinnassa näkyy sateenkaaren värejä.
- Lue lomakokemuksia: Legoland Billund
Tarkasta kunto
Ennen Pokémon-kortin vaihtamista on hyvä tarkastaa, millaisessa kunnossa kortti on. Kunto vaikuttaa olennaisesti siihen, miten paljon kortilla on arvoa.
Jo pienet naarmut vaikuttavat kortin arvoon. Mitä enemmän kortissa on jälkiä, sitä enemmän arvo laskee.
– Jos esimerkiksi 50 euron arvoinen kortti on ollut repussa ilman mitään suojia ja se on naarmuuntunut tai taittunut, voi sen arvo tippua 20 euroon tai reippaasti siitäkin alemmas, Matti Mäkelä kertoo.
Vinkki! Opeta lasta käsittelemään Pokémon-korttejaan huolellisesti, jotta ne säilyisivät mahdollisimman hyväkuntoisina. Saatavilla on erilaisia korttisuojia ja kansioita.
Tunnista väärennetyt Pokémon-kortit
Pokémon-asiantuntija Matti Mäkelä muistuttaa, että liikkeellä on paljon väärennettyjä keräilykortteja.
– Ne ovat usein laadultaan huonompia kuin aidot kortit ja painojälki voi olla heikompi. Joskus niiden tunnistaminen kuitenkin on hankalaa, jos ei ole paljon kokemusta.
Lue neuvot väärennettyjen korttien tunnistamiseen Poromagian blogista.
Etsi tietoa netistä
Opeta lasta tarkastamaan netistä, minkä arvoisia hänen Pokémon-korttinsa ovat. Kortin arvosta saa käsityksen katsomalla, millä hinnalla Suomessa toimivat Pokémon-kortteja tarjoavat yritykset myyvät lapsen omistamia kortteja.
Löytyykö kotoasi Afrikan tähti -lautapeli? Tutustu helppoon DIY-niksiin, jota hehkutetaan pelin omistajien keskuudessa.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Unsplash, Thimo Pedersen