Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kannattaako lapselle antaa viikkorahaa? Parempi ratkaisu saattaa olla toisenlainen

Lapset kohtaavat arjessa monenlaisia tilanteita, joissa rahaa tarvittaisiin. Koulupäivän jälkeen olisi mukavaa mennä ostamaan kavereiden kanssa herkkuja, ja illalla olisi hauskaa lähteä ystävän kanssa elokuviin. Kaupasta tekisi mieli hankkia ehkä Pokémon-kortteja, tarroja tai askartelutarvikkeita.

Monessa perheessä pohditaan, olisiko kouluikäiselle lapselle hyvä antaa viikkorahaa ja mikä olisi sopiva viikkorahan määrä. Helsingin Sanomien taloustoimittaja ja Tornihuoneen salaseura. Rahan jäljillä -lastenkirjan kirjoittanut Elina Lappalainen kertoo suhtautuvansa lasten viikkorahaan ristiriitaisesti.

– Näin etenkin, jos kyseessä on lapselle annettava parieuroinen. Käytännössä se menee usein pelkästään karkkiin ja rihkamaan.

Yhtenä vaihtoehtona viikkorahalle voisi olla kuukausittain annettava hieman suurempi kuukausiraha, Lappalainen pohtii.

– Esimerkiksi yli kymmenvuotiaalla lapsella voisi olla vaikkapa 40 euron kuukausiraha ja siitä pitäisi itse maksaa leffaliput, karkit, askartelutilpehöörit ja kaikki niin sanotusti ylimääräiset menot kuukauden ajan.

– Tuollaisesta summasta pystyisi myös säästämään. Jos lapsi säästäisi kaikki kuukausirahansa kymmenen kuukauden ajan, hänellä olisi jo 400 euroa ja sillä hän pystyisi tekemään jonkin sellaisen suuren hankinnan, josta on kovasti haaveillut.

Elina Lappalainen uskoo, että hieman suuremmasta kuukausirahasta on viikkorahaa enemmän hyötyä taloustaitojen opettelussa. Oleellista on, että lapsi pystyy suunnittelemaan hieman suurempien hankintojen tekemistä ja säästämään saamastaan summasta.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock