Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Jopa puolella lapsista on kasvukipuja – mitä niistä tulee tietää?

Valitteleeko lapsi myöhään illalla kipua säärissään tai herääkö hän kesken unien alaraajoissa tuntuvaan kovaan kipuun? Kasvukivut lapsella ovat vaaraton, mutta ikävä kyllä yleinen vaiva. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea kasvukivuista on hyvä tietää.

Mitä lasten kasvukivut ovat?

Lasten kasvukivuilla tarkoitetaan ajoittain toistuvia jalkakipuja, joita ilmenee erityisesti myöhään illalla tai nukkumaanmenon jälkeen. Oireiden voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti lievästä kovaan kipuun.

Minkä ikäisenä kasvukivut alkavat?

Yleensä kasvukivut alkavat ennen kouluikää ja erityisen yleinen vaiva on 3–6-vuotiailla lapsilla. Kasvukipuja voi kuitenkin olla minkä ikäisillä lapsilla tahansa. Jopa noin puolet lapsista voi ennen pitkää tuntea kasvukipuja.

Kivut päättyvät useimmiten 8–9 vuoden iässä, mutta osalla ne voivat jatkua jopa 12 vuoden ikään asti.


Miten kasvukivut ilmenevät?

Lapsi tuntee ajoittain kipua säärissään erityisesti myöhään iltaisin, mutta kipua voi esiintyä myös pohkeissa, polvitaipeissa, jalkaterissä ja joskus myös reisissä. Useimmiten kipu tuntuu samanaikaisesti molemmissa jaloissa. Joskus lapsi voi myös jo nukahdettuaan herätä kasvukipuihin.

Kasvukipuja esiintyy yleensä jaksoittain ja välissä voi olla jopa kuukausien kivuttomia vaiheita. Ikävä kyllä osa lapsista voi kuitenkin tuntea kasvukipuja jopa päivittäin. Kipuvaihe kestää keskimäärin 10–30 minuuttia, mutta kesto voi vaihdella minuuteista muutamaan tuntiin.

Huom! Varmista, ettei kivuliaalla alueella ole kyhmyjä, kosketusarkuutta tai tuntopuutosta. Ole näissä tapauksissa yhteydessä lääkäriin. Tutkituta myös alle kolmevuotiaan jalkakivut aina lääkärissä.

Mistä kasvukivut johtuvat?

Kasvukipujen aiheuttajaa ei tunneta eivätkä ne ole yhteydessä mihinkään vakavaan sairauteen. Moni vanhempi kokee, että lapsi tuntee kasvukipua erityisesti liikunnallisesti aktiivisten päivien jälkeen. Kasvukivut voivat ehkä olla hämäävä nimi, sillä kasvaminen itsessään ei aiheuta kipua.

Voiko lapsen kasvukipua helpottaa?

Kipuvaiheen aikana vanhemman kannattaa hieroa lapsen jalkoja. Lapsen silittely ja rauhoittaminen on niin ikään suotavaa. Jos hieronta ei auta kipuihin, voi tulehduskipulääke helpottaa tuntemuksia.

Lasten kasvukipuihin voi kokeilla myös lämpöhauteita, paikallista kylmähoitoa, alaraajojen venyttelyä ja lepoa. Kasvukipujen takia ei tarvitse käydä lääkärissä.


Lähteet: Duodecim, Terveyskirjasto, Reumaliitto

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock