Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Jälkivuoto on aluksi runsaampaa kuin kuukautiset – lue faktat synnytyksen jälkeisestä vuodosta

Jälkivuoto tulee tutuksi jokaiselle synnyttäneelle naiselle ja siihen liittyvät asiat mietityttävät monia. Kokosimme tähän artikkeliin vastauksia yleisiin synnytyksen jälkeiseen vuotoon liittyviin kysymyksiin.

Mitä jälkivuodolla tarkoitetaan?

Kyse on synnytyksen jälkeisestä vuodosta, joka on peräisin istukan jättämästä haavapinnasta kohdusta.

Millaista vuoto yleensä on synnytyksen jälkeen?

Aivan alkuun jälkivuoto on veristä ja punaista, ja vuodon määrä on runsaampaa kuin kuukautisten aikaan.


Millaisia muutoksia ajan kuluessa ilmenee?

Ensimmäisten päivien jälkeen jälkivuodon määrä yleensä vähenee selvästi ja vuoto muuttuu väriltään rusehtavaksi. Hiljalleen vuoto vaalenee ja alkaa muistuttaa runsasta valkovuotoa. Ennen vuodon loppumista voi kuitenkin ilmaantua vielä veristä vuotoa hetken aikaa.

Kuinka pitkään vuoto jatkuu?

Kaikkiaan jälkivuotovaihe kestää keskimäärin noin 4–5 viikkoa. Imettävillä äideillä vuotoa voi tulla kuitenkin pidempään, jopa kahdeksan viikon ajan synnytyksestä. Mikäli synnytystapa on ollut sektio, loppuu vuoto usein tavallista aiemmin.

Vuodon loppumisen jälkeen saattavat alkaa ensimmäiset kuukautiset. Näin erityisesti, jos äiti ei imetä.

Millaisia vaikutuksia imetyksellä ja liikunnalla?

Imettäminen voi väliaikaisesti hieman lisätä jälkivuodon määrää, mikä johtuu kohdun supistelusta rintaruokinnan yhteydessä.

Myös liikunta voi tilapäisesti tehdä vuodosta runsaampaa, mutta tämän tulisi tasoittua muutaman tunnin sisällä liikunnan lopettamisesta. Tästä ei ole syytä huolestua, mikäli vuotoa ei tule kovin paljon.


Mitä on tärkeää muistaa?

Jälkivuotovaiheen aikana hygieniasta tulee huolehtia erityisen tarkasti, sillä äiti on tavallista alttiimpi kohtutulehdukselle. Siteen vaihtaminen usein on tärkeää, eikä tamponien ja kuukupin käyttöä suositella.

Entä jos jälkivuoto muuttuu runsaaksi uudelleen?

Joskus vuoto voi muuttua uudelleen runsaaksi ja veriseksi muutamien viikkojen kuluttua synnytyksestä. On mahdollista, että kohtuun on voinut jäädä palanen istukasta. Syitä voi kuitenkin olla myös muita, ja näissä tilanteissa onkin aina tarpeen hakeutua synnytyssairaalan päivystykseen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos jälkivuotovaiheen aikana esiintyy alavatsakipua, vuoto muuttuu pahanhajuiseksi tai äidille nousee kuume, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Näin myös, mikäli vuoto muuttuu uudelleen runsaaksi joidenkin viikkojen kuluttua synnytyksestä.


Lähteet: Terveyskylä, Terveyskirjasto, [Terveyskirjasto] (https://www.terveyskirjasto.fi/odk00089)

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock