Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Ilkka, 41, tuo jatkossa isänäkökulmaa Mutsimediaan: ‘‘Perhe-elämä on pahimmillaan aikamoista paskaa’’

Järvenpääläinen kahden lapsen isä, valokuvaaja Ilkka Vuorinen liittyy ensimmäisenä isänä suositun perhemedia Mutsimedian kirjoittajatiimiin.

– Perhemedioissa ei useinkaan ole miehen näkökulma esillä. Haluan, että äidit saisivat hauskoja tekstejä myös toiselta osapuolelta. Pyrin valottamaan, mitä isien pääkopassa monesti pyörii, Ilkka kertoo.

Ilkalla ja hänen vaimollaan ovat 5- ja 8-vuotiaat pojat. Ilkka tulee kirjoittamaan Keski-isä-nimimerkillä ja aikoo tarttua erityisesti ristiriitaisiin ja keskustelua herättäviin aiheisiin.

– Mitä arempi aihe, sitä enemmän tulen käyttämään huumoria. Haluan puhua asioista, joissa me isät emme välttämättä näyttäydy aina hyvässä valossa. Tykkään olla tietyllä tapaa ällörehellinen.

Ilkalla on suosittu Facebook-tili, jonne hän tekee nasevia ja oivaltavia päivityksiä. Aiemmin hän on pitänyt myös historia-aiheista blogia, jossa kirjoitukset keräsivät tuhansia lukijoita.

Kuva: Ilkan kotialbumi


Isäksi tuleminen muutti koko elämän

Jo lapsesta saakka Ilkka tiesi, että haluaa isäksi jonain päivänä. Yöelämässä ja dj-keikoilla viihtynyt valokuvaaja ei kuitenkaan ikinä kokenut vauvakuumetta.

– Jos isät saisivat päättää, pelaisimme pleikkaria 45-vuotiaaksi saakka ja sitten tajuaisimme, että olemme jo liian vanhoja.

Ilkka kertoo pilke silmäkulmassaan, että on ulkoistanut esimerkiksi perheen perustamiseen liittyvien suurten päätösten tekemisen Jonna-vaimolleen.

– Se on vähän sama, että saisit uuden auton alle ja huomaisit ajaessasi, että autossa on vakionopeudensäädin. Matka menee paljon mukavammin sen avulla.

Kuva: Ilkan kotialbumi

Hiljalleen elämä on muuttunut päälaelleen entisestä. Vaikka perheen perustaminen on tuonut paljon iloa ja lisää merkitystä Ilkan elämään, on vanhemmuus ja lapsiperhearki toisinaan erittäin haastavaa.

– Onhan tämä pahimmillaan aikamoista paskaa ja hyvin usein. En usko, että on olemassa hirveästi vanhempia, jotka olisivat nauttineet joka sekunnista, tuumaa Ilkka.


Isäksi tuleminen merkitsi valtavaa elämänmuutosta, johon sopeutuminen ei aina ole ollut Ilkasta helppoa. Aiemmin hänen elämäntapaansa kuului, että hän vietti sosiaalista elämää nimenomaan yöelämässä.

– Olen tykännyt käydä baareissa ja tutustua niin moneen ihmiseen kuin mahdollista. Se oli osa minua, se olin minä. Oli haastavaa yhtäkkiä vaihtaa elämän sisältö toiseen, mutta olen mielestäni onnistunut siinä hyvin. En ole kertaakaan katunut lasten hankkimista.

Kuva: Ilkan kotialbumi

Keskittymisvaikeuksista voi puhua avoimesti

Keskittymisvaikeudet olivat osa Ilkan arkea jo pidempään, ennen kuin hän sai ADHD-diagnoosin noin 20 vuotta sitten. Ilkka tunnistaa herkästi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriölle tyypillisiä oireita myös muissa ihmisissä. Hän kertoo avoimesti omista kokemuksistaan ja kannustaa ihmisiä hakeutumaan tarvittaessa tutkimuksiin.

– ADHD-tyypit hengaavat usein toistensa seurassa ja huomaan joskus uusiin ihmisiin tutustuessani, että heillä ovat hommat yhtä hakusessa kuin itselläni. Olen ohjannut useita ihmisiä tutkimuksiin, he ovat saaneet diagnooseja ja monen elämä on muuttunut sen jälkeen.

Päätyökseen Ilkka on valokuvannut jo noin 13 vuoden ajan. Erityisen paljon hän kuvaa yritysten henkilöstöä ja tekee myös esimerkiksi monenlaisia videoita yrityksille. Kahta samanlaista työpäivää ei ole.

Ilkka Vuorinen

  • 41-vuotias valokuvaaja
  • asuu kuvittajapuolisonsa ja heidän 5- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa Järvenpäässä
  • harrastaa lumilautailua ja maastopyöräilyä
  • kirjoittaa vanhemmuusaiheisia sisältöjä Mutsimediaan

Etsimme uusia harrastelijakirjoittajia ja -bloggaajia tekemään suosittua perhemedia Mutsimediaa! Voit kirjoittaa kiinnostuksesi mukaan mm. vanhemmuudesta, perhe-elämästä, työelämästä, muodista ja kauneudesta, ruoanlaitosta tai terveydestä ja hyvinvoinnista. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja kirjoitusnäyte osoitteeseen info@mutsimedia.fi.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Ilkan kotialbumi