Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Ikävöitkö salmiakkia ja lakritsia raskauden aikana? Katso glykyrritsiinivapaat suosikkikarkit

Moni raskaana oleva salmiakin ja lakritsin ystävä odottaa kovasti, että voi jälleen syödä lempimakeisiaan tavalliseen tapaan. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kansalliset ravitsemussuositukset sanovat näiden makeisten käytöstä raskauden aikana, mihin suositukset perustuvat ja annamme vinkkejä odottaville äideille sopivista glykyrritsiinivapaista suosikkiherkuista.

Mitä ravitsemussuositukset ohjeistavat?

Raskaana olevan naisen terveys ja hyvinvointi ovat yhteydessä sikiön kasvuun ja kehittymiseen, ja odottajan on tärkeää huolehtia myös monipuolisesta ruokavaliosta. Suomessa raskausajalle on laadittu kansalliset ravitsemussuositukset ja niiden eräs yksityiskohta kiinnostaa eritoten salmiakista ja lakritsista pitäviä odottavia äitejä.

Asiantuntijoiden laatimissa suosituksissa kyseiset ainesosat ovat kuuluneet ”ei suositella” -luokkaan vuodesta 2016 lähtien. Suosituksissa kuitenkin todetaan, että satunnaiset pienet annokset (esimerkiksi lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitaksi.

Mitä tutkimuksista selvisi?

Kansallisissa ravitsemussuosituksissa ei suositella salmiakin ja lakritsin käyttöä raskausaikana tutkimustuloksiin vedoten. Molemmat herkut sisältävät glykyrritsiiniä, jonka on eläinkokeissa havaittu suurina määrinä olevan haitallista sikiön kehitykselle.


Raskaudenaikaisen glykyrritsiinin runsaan käytön vaikutuksia on tutkittu myös ihmisillä. Tulosten mukaan sillä on yhteys keskimäärin hieman lyhyempään raskauden kestoon. Runsaasti salmiakkia ja lakritsia raskausaikana nauttineiden äitien lapset myös pärjäsivät hieman heikommin älykkyystesteissä kuin vertailuryhmän lapset. Suoraa syy-seuraussuhdetta kyseisten makeisten käytön ja saatujen tulosten välille ei silti voi vetää.

Millaisia salmiakki- ja lakritsikarkkeja voi syödä raskaana?

Perinteisiä salmiakki- ja lakritsiherkkuja voi pakata vaikkapa synnystyskassiin odottamaan sitä, että uusi perheenjäsen syntyy. Kaikki odottavat äidit eivät välttämättä ole tietoisia, että markkinoilla on kuitenkin myös raskausaikaan sopivia salmiakkikarkkeja. Katso vinkit alta.

1. Glykyrritsiinivapaa salmiakki, micaro

Nämä Suomessa valmistetut raskaana oleville sopivat karkit ovat vegaanisia, laktoosittomia ja gluteenittomia.

2. Salta katten (70 g ja 140 g pussit), Fazer

Vegaaniset mustat kissakarkit ovat valmistettu luontaisista ainesosista.

3. Raskauspakkaus, Namitupa

Pakkaukseen on koottu glykyrritsiinivapaita salmiakkikarkkeja, joita voi nauttia hyvillä mielin myös raskauden aikana.

Mutsi testaa

Saimme Mutsimedian toimitukseen testiin Namituvan glykyrritsiinivapaita salmiakkeja, mikä sai allekirjoittaneen hymyilemään kuin Naantalin aurinko. Olen pysytellyt koko tämän raskauden ajan erossa salmiakista, ja nyt sain viimein herkutella hyvillä mielin yhdellä lempimakeisistani. Yllätyin, miten laaja valikoima Namituvalla onkaan raskaana oleville sopivia salmiakkeja! Uskoisin, että nämä karkit ilahduttavat jokaista salmiakeista pitävää odottavaa äitiä esimerkiksi baby shower -lahjana. Omiksi suosikeiksi nousivat kirkkaasti raikkaat mentholsamiakit ja salmiakinmakuiset karamellityynyt.


Lähteet: THL, THL:n blogi, THL

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock