Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Hyperemeesi saa voimaan pahoin

Siitä on nyt pian 17 vuotta aikaa, kun se alkoi. Raskaudenaikainen aamu- sekä 24/7-pahoinvointi. Se ei ollut mitään pientä yökkäilyä ja yököttelyä, se oli oksentamista isolla oolla. Pian olisi ihan ikioma lapsukainen sylissä, mutta mistään opuksesta en muista lukeneeni sen sorttisesta pahoinvoinnista ja niin rajusta oksentamisesta. Härre mun gyyd!

Siinä ei kuulkaa keksit ja kattimehu yöpöydällä auttaneet, kun oksennus tuli ennen ja jälkeen niiden keksien. Suihkuun pääseminen oli saavutus ja maalissa sai sitten oksentaa ihan pönttöön, ämpärin sijaan.

Raju oksentelu ja pahoinvointi kesti läpi raskauden, mutta 3.12.2002 kirpeänä pakkaspäivänä syntyi meidän tyttömme, painoa oli yli 4 kiloa. Mahtavaa, osa niistä voileipäkekseistä ja rypäleistä oli siis sittenkin mennyt perille! Tänä syksynä tämä tyttönen aloitti lukion ja tulevaisuuden suunnitelmiin futiksen pelaamisen lisäksi kuuluu lääkis.

Kyseessä on siis Hyperemeesi eli hyperemesis gravidarum.

Se tarkoittaa raskaudenaikaista erittäin voimakasta, usein sairaalahoitoa vaativaa pahoinvointia. Vuosittain 1 % odottavista äideistä sairastaa hyperemeesin, eli noin 700 odottajaa. Diagnosointi saattaa tosin olla joskus virheellistä, koska terveydenhuollossa hyperemeesiä ei ikävä kyllä välttämättä osata erottaa tavallisesta, yleensä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle sijoittuvasta pahoinvoinnista. Hyperemeesi on toki myös yksilöllinen sairaus, se saattaa kestää 21:lle raskausviikolle tai sitten läpi raskauden. Tärkeää on hakeutua hoitoon ja kertoa oksentelun ja lamaannuttavan pahoinvoinnin rajuudesta. Tehokkaimmiksi hoidoiksi on todettu sairaalassa saatava nesteytys, sekä pahoinvointilääkkeet.


Mikä erottaa hyperemeesin tavanomaisesta raskauspahoinvoinnista?

  1. Oksentelu on päivittäistä ja odottava äiti saattaa oksentaa jopa kymmeniä kertoja päivässä.

  2. Arjen tehtävien ja puuhien hoitaminen muuttuu mahdottomaksi kokonaisvaltaisen, ja jopa lamaannuttavan pahoinvoinnin ja heikentyneen olon vuoksi. Odottaja saattaa joutua pitkälle, jopa koko raskauden kestävälle sairauslomalle.

  3. Paino putoaa noin 5 %.

  4. Virtsassa on ketoaineita.

  5. Oksenteluun ja pahoinvointiin eivät tehoa “juo mehua tai syö keksi ennen sängystä nousua” kehoitukset. Kaikki hyperemeesiä sairastavatkin haluaisivat voida hyvin ja ovat varmasti kokeilleet kaikki kikat ja vinkit. Läheisten tuki ja ymmärrys onkin tärkeässä roolissa, kun odottava äiti voi erittäin huonosti yhtenä elämänsä onnellisimmista ajoista.

Tukea ja lisätietoa löydät Hyperemeesi.ry:n sivuilta. Sivuilla muistutetaan, että hyperemeesin diagnosointi, hoitoon pääseminen ja hoidon laatu vaihtelevat suuresti riippuen potilaan asuinpaikkakunnasta. Joten tiedon lisääminen tästä sairaudesta niin odottajien kuin terveydenhuollonkin piirissä on erittäin tervetullutta.

Teksti: Suvi Lahtinen