Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Heiluuko maitohammas? Näin saatte sen irtoamaan nopeammin

Heiluuko lapsesi maitohammas ja pohdit, milloin se oikein irtoaa? Voiko maitohampaan irtoamista vauhdittaa jotenkin? Entä miten h-hetken koittaessa kannattaa toimia? Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea maitohampaiden irtoamisesta on hyvä tietää.

Milloin ensimmäinen maitohammas irtoaa?

Yleensä noin 5-6 vuoden iässä lapselle puhkeavat ensimmäiset pysyvät hampaat, jotka alkavat työntämään maitohampaita. Tämä saa maitohampaan juuren ensin lyhenemään ja hiljalleen sulamaan pois, ja lopulta maitohammas irtoaa – jättäen esiin rautahampaan kruunun. Yksilöllistä vaihtelua kuitenkin esiintyy siinä, milloin ensimmäinen maitohammas irtoaa.

Monessa lapsiperheessä pohditaan, kuinka kauan maitohammas heiluu ennen irtoamista. Aivan hetkeen hammaskeiju ei pääse töihin, sillä usein maitohampaan heilumisesta hampaan irtoamiseen kuluu aikaa useampi kuukausi.

Maitohampaiden irtoamisen järjestys

Maitohampaiden irtoaminen noudattaa yleensä tiettyä järjestystä. Ensimmäisinä irtoavat tavallisesti keskimmäiset alaetuhampaat ja samoihin aikoihin toisen maitoposkihampaan taakse puhkeaa ensimmäinen rautaposkihammas ensin ala- ja sitten yläleukaan.

Noin kahdeksanvuotiaana puhkeavat reunimmaiset yläetuhampaat, ja viisaudenhampaita lukuun ottamatta kaikki rautahampaat ovat puhjenneet keskimäärin kolmentoista vuoden ikään mennessä.


Voiko heiluvan maitohampaan irtoamista nopeuttaa?

Lasta voi ohjeistaa heiluttelemaan puhtailla käsillä heiluvaa maitohammasta päivittäin. Hammasta voi heilutella edestakaisin, mutta sitä kannattaa yrittää heiluttaa myös myötä- ja vastapäivään irtoamisen nopeuttamiseksi. Lapselle kannattaa painottaa hyvän käsihygienian tärkeyttä heilutuspuuhissa.

Maitohampaan irtoaminen on jännittävä hetki monessa lapsiperheessä. Kuva: Shutterstock

Muistathan myös…

  • Kovien ruoka-aineiden, kuten vaikkapa porkkanoiden tai näkkileivän, syöminen voi tuntua lapsesta epämukavalta maitohampaan heiluessa. Tällaisia ruokia voi välttää, kun maitohammas heiluu jo kunnolla. Lasta voi myös ohjeistaa pureskelemaan ruokaa toisella puolella suutaan. Anna lapselle tarvittaessa särkylääkettä.

  • Hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen on edelleen tärkeää. Osa lapsista kokee heiluvan hampaan harjaamisen ikävänä, mutta myös tuon hampaan puhdistaminen kevyesti on yhä tarpeen.

Vinkkejä maitohampaan irrottamiseen

Maitohammas irtoaa usein itsestään, mutta monesti myös lapsen tai vanhemman lisäavusta on hyötyä. Voitte kokeilla alla olevia vinkkejä yhdessä lapsen kanssa, jos haluatte kokeilla reilusti heiluvan maitohampaan irrottamista hellästi.

  1. Anna lapselle jääpala, jota hän voi pidellä heiluvan maitohampaan lähellä ikenissään muutaman minuutin ajan. Kylmyys voi tehdä irrottamisesta miellyttävämpää.

  2. Kuivatkaa heiluva maitohammas esimerkiksi puhtaalla talouspaperin palasella. Kuivaan hampaaseen on helpompaa tarttua kuin kosteaan.

  3. Käännä heiluvaa maitohammasta yhteen suuntaan ja pidä hammas tuossa asennossa 5-10 sekunnin ajan. Käännä sitten hammasta toiseen suuntaan ja odota jälleen. Tämä liike venyttää hammasta piteleviä säikeitä ja nopeuttaa hampaan irtoamista.

  4. Kun maitohammas on aivan irtoamaisillaan, tarvitaan usein viimeinen nopea vetäisy. Voitte ajatella yhdessä lapsen kanssa, että toimenpide on samantyylinen kuin laastarin vetäiseminen nopeasti pois iholta.


Entä jos maitohammas ei irtoa?

Aina maitohampaan juuret eivät sula kokonaan ja tällöin maitohammas ei välttämättä irtoa. Näissä tilanteissa hammaslääkäri voi hoitaa hampaan poiston pysyvän hampaan tieltä.

Heiluvan maitohampaan kohdalla irtoamista kannattaa odotella malttavaisesti. Jos maitohammas ei kuitenkaan irtoa pidemmän ajan kuluessa ja asia aiheuttaa huolta, ota yhteys hammaslääkäriin.

Rautahampaan puhkeaminen maitohampaan taakse

Kaikissa lapsiperheissä ei välttämättä osata odottaa, että joskus rautahammas voi puhjeta maitohampaan taakse. Näissä tilanteissa yleisintä on, että rautahammas puhkeaa alaetuhampaan taakse.

Jos rautahampaan edessä oleva maitohammas heiluu, se irtoaa yleensä itsekseen ajan kuluessa. Kun maitohammas on irronnut ja pysyvä hammas kasvaa kunnolla esiin, se usein siirtyy hiljalleen oikealle paikalleen.

Mikäli rautahammas on kasvanut maitohampaan taakse eikä maitohammas heilu lainkaan, saattaa hammaslääkärin apu olla tarpeen. Suunterveyden ammattilaisten puoleen kannattaakin aina kääntyä matalalla kynnyksellä, kun jokin asia lapsen hampaissa tai ikenissä aiheuttaa huolta.


Lähteet: Sprout Pediatric Dentistry, Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock