Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Askartele hama-helmistä – Ohje jäätelöpuikkoihin

Hama-helmet ovat oikea askarteluklassikko, sillä nämä sukupolvelle jos toisellekin tutut helmet juhlivat vuonna 2021 50-vuotisjuhliaan. Hamahelmiaskartelu on siitä harvinaista askartelua, että se sopii myös aikuiseen makuun.

Niin liikuttavia kuin vessapaperirullista askarrellut tuotokset ovatkin, niiden säilöminen lienee lapsiperheissä tunnistettava ikuisuusongelma. Sen sijaan hamahelmistä voit tehdä jopa aidosti hyödyllisiä ja leikkejä kestäviä leluja tai käyttöesineitä itse.

Erilaisten kuvioiden sommittelu on terapeuttista ja vaikeustason voit määritellä itse. Päästä luovuus valloilleen, tee jotain tosi simppeliä tai tuunaa vaikka koko vessa uuteen uskoon!

Hama-helmet ovat erinomaista puuhaa vaikkapa mökille sadepäivän varalle. Kun ruutuaika on käytetty, kaiva helmet alustoineen esille ja katso, miten hienosti lapsoset jaksavat keskittyä. Googlaamalla löydät myös esimerkiksi Pokemon-malleja, jotka uppoavat pikkuväkeen kuin lailliset piristeet univelkaisiin vanhempiin.


Askartele suloiset jäätelöpuikot hama-helmistä

Hauska askarteluidea ovat nämä suloiset jäätelöpuikot, joille on käyttöä erilaisissa leikeissä. Jätskit ovat niin helppo toteuttaa, että askartelet hamahelmi-jäätelöpuikot yhdessä lasten kanssa, jokainen voi tehdä omansa.

Toki ihan junioreille – heille kellä helmet menevät vielä alustan sijaan suuhun – kannattaa keksiä muuta tekemistä. Aikuisen apu viimeistään silitysvaiheessa on myös enemmän kuin suositeltavaa.


Jäätelöihin tarvitset:

Hamahelmiä valitsemissasi väreissä
Hamahelmi-alustan (neliön muotoinen)
Puisia jäätelötikkuja
Liimaa
(Tulitikkuja)
Leivinpaperia
Silitysraudan


  1. Yhteen jäätelöpuikkoon tarvitset kolme osaa; kannen, keskiosan ja pohjan. Kansi- ja pohjaosat ovat samanlaisia, mutta keskiosaan tulee kolo, johon jäätelötikku tulee. Sommittele helmistä alustalle yllä olevan kuvan kaltaiset kuviot, haluamissasi väreissä.

  2. Kun olet sommitellut jäätelön osat valmiiksi, laita niiden päälle leivinpaperi ja silitä osat leivinpaperin päältä varoen niin, että helmet sulavat kiinni toisiinsa. Käytä silitysraudan kahden pisteen asetusta käyttäen, varo sulattamasta helmiä liikaa!

  3. Anna osien jäähtyä ja irrota ne alustasta.

  4. Levitä liimaa kansi- tai pohjaosan päälle ja liimaa keskiosa (se, missä on kolo) siihen kiinni.

  5. Levitä liimaa keskiosan tyhjään koloon ja paina puinen jäätelötikku siihen kiinni.

  6. Riippuen käyttämästäsi jäätelötikusta, saattaa koloon jäädä tyhjää tilaa tikun reunoille. Mikäli käytät ohuempaa tikkua, liimaa sen vierelle molemmin puolin tulitikut, joista olet leikannut tulipäät pois.

  7. Liimaa vielä viimeinen osa paikalleen.
Vinkki: Jäätelöistä voit myös tehdä vaikka hauskoja magneetteja, tällöin riittää yksi kerros hamahelmiä, jonka taakse liimaat tikun sekä pienen magneetin. Jos nälkä kasvaa syödessä, mikset vauhtiin päästyäsi tekisi vaikkapa värikkäitä korviksia tai lasinalusia tai leikkiruokia tai…


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen