Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Among Us -pelin ikäraja ja hahmot – tämä vanhempien tulee tietää trendipelistä

Jos lähipiiriisi – saati perhekuntaasi – kuuluu alakouluikäisiä, et luultavasti ole voinut välttyä törmäämästä viime vuosina suursuosioon nousseeseen hittipeliin. Tätä nuoremmille lapsille trendipeli ei kuitenkaan sovi ja Among Us:n ikäraja onkin 7–10 vuotta riippuen mistä se ladataan.

Kyse on InnerSlothin kehittämästä pelistä, jonka ympärille pelitubettajat ovat onnistuneet luomaan valtavan hypen. Among Us -hahmot ovat myös kaupallistettu erittäin tehokkaasti ja tarjolla on niiden ympärille luotuja monenlaisia tuotteita aina t-paidoista pehmoleluihin.

Huomattava osa nykylapsosista pelaa jollakin laitteella, vaikka vanhempien mielestä mielikuvitusleikit metsässä olisivat ehkä mukavampi ajanviete. Jos ja kun ruutuaikaa pelien parissa joka tapauksessa kertyy, on parempi, että näytöllä vilkkuva peli läpäisee myös vanhempien seulan. Among Us onkin peli, jonka pariin moni vanhempi uskaltaa ruutuaikaa myöntää.

Among Us -pelin ikärajaan vaikuttavia asioita

Among Us on murhamysteeri, jossa pääosissa ovat värikkäät, simppelin näköiset pikku-ukkelit. Peli on moninpeli, jota voi pelata 4–15 pelaajaa. Alussa arvotaan kaikkien peliin osallistuvien kesken murhaaja (tai murhaajia) ja muut pelaajat yrittävät paljastaa heidät pelin kuluessa.

Rajun kuuloisesta kuvauksesta huolimatta peli sopii kohderyhmälleen, koululaiselle joka osaa lukea sekä kirjoittaa. Tärkeässä roolissa on myös chat-ominaisuus, joten lapsen täytyy ymmärtää chat-toimintoa.

Peli ei ole väkivaltainen, eikä siinä suinkaan veri roisku murhien merkeissä. Ehei, “murhat” ovat tässä pelissä leikkiä ja pelin pohjavire humoristinen. Jos murhaaja on liian kovalle kalskahtava termi, voi sen korvata vaikkapa huijarilla.


Juoni pähkinänkuoressa

Among Us -peli sijoittuu avaruusteemaiseen ympäristöön. Pelin alussa arvotut murhaajat murhaavat muita pelaajia salaa ja muut yrittävät selvittää, kuka murhaaja oikein on. Samaan aikaan he suorittavat erilaisia tehtäviä pelikentällä.

Chat-toiminto on tärkeässä roolissa, sillä pelin aikana chatissa keskustellaan pelaajien kesken siitä, kuka murhaaja saattaisi olla. Murhaajan tehtävä on hämätä muita ja kylvää epäilyksen siementä muiden, viattomien pelikaverien suuntaan. Peli päättyy, kun murhaajat ovat saaneet kaikki muut pelaajat pois päiviltä, tai kun muut pelaajat ovat suorittaneet pelikentän kaikki tehtävät.

Mikä on hittipelin suosion salaisuus?

Moni vanhempi saattaa pohtia, mistä syystä juuri Among Us -peli on noussut tapetille koululaisten ajanvietossa. Listasimme muutamia syitä trendipelin suosiolle.

  1. Innostaa liikkumaan ja pelaamaan myös elävässä elämässä. Pelin suosiota on hyödynnetty myös jopa koululiikunnassa.

  2. Kannustaa sosiaalisuuteen. Peliä voi pelata yhdessä perheen ja kavereiden kanssa sekä etänä. Yhdessä pelaaminen onkin usein todella hauskaa.

  3. Sopii lähes kaikille. Söpö ja yksinkertainen grafiikka vetoaa lapsiin sukupuoleen katsomatta ja peli sopii suurelle osalle luku -ja kirjoitustaitoisista koululaisista. Vanhemman kanssa nuoremmatkin voivat halutessaan olla mukana.

  4. Helppous. Kynnys mukaan tulemiseen on matala, kun keltanokan ei tarvitse lukea paksua sääntökirjaa.

  5. Toimii useilla eri laitteilla. Pelaajalla ei tarvitse olla tiettyä pelikonsolia, vaan pelata voi niin kännykällä, tietokoneella kuin Nintendo Switch:llä.

  6. Mukaan pääsee ilmaiseksi. Among Us -pelin voi ladata maksutta älypuhelimelle eikä pelissä pärjätäkseen ei tarvitse käyttää rahaa lainkaan. Lisäosia on kuitenkin mahdollista ostaa.


Koko perheen viihdettä

Among Us on siitä mukava peli, että jälkikasvu sekä vanhemmat voivat usein olla yhtä mieltä pelin laadukkuudesta. Kysyimme seitsemänvuotiaalta Iirikseltä, mikä hänen mielestään on trendipelin suosion salaisuus. Tällaisen vastauksen saimme nuorelta pelaajalta:

– En mä tiedä, mä vaan tykkään siitä. Joskus pelaan yksin ja joskus veljen kanssa. Tuntemattomien kanssa on kiva pelata, kun yleensä ne ovat mukavia. Joskus kyllä joku on myös ärsyttävä ja sitten ärsyttää myös se, jos mä kuolen heti.

Among Us -pelin ikäraja kiinnostaa monia vanhempia. Peli on supersuosittu koululaisten keskuudessa. Kuva: Mostafa Elturkey, Pixabay


Chat-toiminto tuntemattomien kanssa voi herättää osassa vanhempia huolta, mutta ainakin Iiris kertoo, ettei hän ole koskaan törmännyt vaikkapa kiusaamiseen tai muihin ikäviin kokemuksiin pelin parissa. Ihan pienille Iiris ei peliä suosittele, ainakaan yksin pelattavaksi.

– Pienemmille peli on vähän vaikea ja välillä kun on tullut päivitys ja sen mukana muutoksia, on pelistä tullut minullekin vaikeampi. Mutta muuten se on helppo pelata.

Plussaa monista lapsista on takuulla myös se, että Among Us -hahmot ovat erittäin söpöjä!

Tutustu Among Us -peliin tarkemmin Innerslothin sivuilta.Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Suvi Honkanen, kuvat: Mostafa Elturkey, Pixabay