Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Älä patista lasta joulupukin syliin

Kohta on taas aika, kun moni perhe käy sukulaisvierailuilla joulunpyhinä ja usein vanhemmat sukulaiset toivovat lapsia syliinsä ja halittaviksi, vaikka näkisivät näitä kovin harvoin.

Lasta ei kannata pakottaa halaamaan sellaista ihmistä, jota hän ei oma-aloitteisesti halua lähestyä. Jos haluat lapsen halaavan isovanhempiaan, näytä itse ensin mallia ja anna lapsen päättää, miten hän haluaa heitä tervehtiä.

Myöskään joulupukin syliin ei pidä työntää jännittynyttä lasta hyvän valokuvan toivossa, vaan voi ottaa lapsen omaan syliin ja mennä mukaan valokuvaan, jos se tuntuu lapsesta hyvältä. Monet lapset odottavat joulupukkia kovasti ja tilanteeseen liittyy paljon jännitettäviä asioita jo muutenkin.

Oman ja toisen ihmisen kehoa tulee kunnioittaa, eikä lasta pidä pakottaa sellaiseen fyysiseen kontaktiin, jota hän ei itse halua. Omasta kehostaan voi päättää itse ja sanoa ei epämieluisalle kosketukselle. Tämä kannattaa opettaa jo pienelle lapselle.

Lapsi kyllä hakeutuu rakkaan ihmisen syliin ja näihin tarpeisiin tuleekin vastata. Lapsi haluaa syliin, kun häntä pelottaa, jännittää, surettaa tai väsyttää, kertoo psykoterapeutti Eija Sinervä, joka tekee väitöskirjaa äidin ja vauvan vuorovaikutuksesta.

Lapsille tulee opettaa myös toisten lasten reviirien kunnioittamista. Jotkut lapset ovat jo pienestä pitäen hyvin innokkaita halailijoita ja haluaisivat halata kaikki päiväkotikaverit aamuisin hoitoon tullessaan ja sieltä lähtiessä. Lapselle tulee opettaa, että toiset lapset voivat kokea halailun epämieluisana ja lasta voikin neuvoa kysymään ennen koskettamista: ”Saanko halata sinua?” Lapsella on oikeus myös kieltäytyä kosketuksesta.


Monesti aikuisilla on tapana pyytää kaveria halaamaan lasta, kun lapsilla on tullut riitaa ja on pyydetty anteeksi omaa käytöstä. Kannattaa ottaa huomioon, ettei lapsesta välttämättä tunnukaan hyvältä, jos hänen on pakko halata toista käskystä. Myöskään riidan toinen osapuoli ei välttämättä halua halata, vaan pelkkä sovinnontekeminen sanallisesti riittää.

Koskettamisesta ei kannata tehdä numeroa. Luonteva läheisyys tulee kyllä itsestään, ja jos lapsi haluaa tarkkailla uutta tilannetta vain oman vanhemman sylistä, sekin on sallittua.

Teksti: Riikka Harju