Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Älä kiellä lasta

Älä huuda! Älä juokse! Älä koske!

Monille vanhemmille moitteet ja kieltosanojen käyttö lapsen tehdessä jotain ei-toivottavaa saattavat tulla ihan luonnostaan hektisen arjen keskellä, niitä sen enempiä ajattelematta.

Kieltäminen ja moittiminen eivät välttämättä ole aikuiselle mitenkään tahallisia käytösmalleja. Niillä on yleensä aina hyvät tarkoitusperät, kuten suojella lasta satuttamasta itseään. Aikuinen on vain rutiininomaisesti tottunut käyttämään tiettyjä sanontoja lapselle päivittäin. Aikuiselle on todennäköisesti myös lapsena sanottu niin, ja näin malli siirtyy edelleen: sinulta omalle lapsellesi ja häneltä omille lapsilleen.

Arjessa kannattaakin siis kiinnittää huomiota siihen, miten haluat lapsesi kanssa viestiä ja minkälaisen käytösmallin haluat siirtää sukupolvelta toiselle.

Seuraavassa kerromme muutamia positiivisen kasvatuksen vinkkejä, joita kannattaa kokeilla lapsen kanssa vaikka jo heti tänään.

Keskity lapsen neuvomiseen

Lapsilla on tapana reagoida huomattavasti paremmin viesteihin, joissa heitä pyydetään toimimaan eri tavalla, kuin että heitä pyydetään heti lopettamaan toiminta, jota he tekevät. Lapselle kannattaakin kertoa mitä hänen toivotaan tekevän eikä arvostella siitä, mitä hän on parhaillaan tekemässä.


Keskity siis siihen miten haluaisit lapsen käyttäytyvän. Komennon ”Älä huuda!” sijaan voit sanoa ”puhu hiljempaa”. ”Älä juokse!” sijaan voit käyttää ilmaisua ”kävele rauhallisemmin”.

Opeta lasta ajattelemaan itse

Kun lapset saavat sopivasti vapautta ja kokemusta karttuu, saatat huomata, että lapsi tekee hyviä päätöksiä tuon tuosta. Ristiriitoja ei ehkä tule yhtä usein kuin ennen.

Montessori on kasvatusmalli, joka voi kiinnostaa monia vanhempia. Siinä ajatuksena on, että lapset saavat luoda toimintaansa itseohjautuvasti – samalla vastuuta kantaen.

Anna lapselle kehuja

Anna lapselle joka päivä positiivista palautetta ja kiinnitä enemmän huomiota onnistumisiin kuin epäonnistumisiin. Kerro, että lapsesi on ihana – ilman, että liität kehuasi mihinkään toimintaan tai tekoon. Huomioi lasta läsnäololla, kosketuksilla ja positiivisilla eleillä sekä ilmeillä.

Kehu lasta myös silloin, kun hän on tehnyt oma-aloitteisesti jotain hienosti, eikä pelkästään silloin, kun hän on tehnyt asian aikuisen pyytämällä tavalla. Jos lasta kehutaan vain silloin, kun hän on toiminut aikuisen toiveiden mukaisesti, hän saattaa alkaa toiminnallaan haluta pelkästään miellyttää vanhempaa. Pahimmassa tapauksessa lapsi saattaa kadottaa kokonaan oman tahtonsa.


Yritä päästä eroon ei-sanasta

Tiukan ”ei” sanan sanominen lapselle kannattaa yrittää korvata opastavilla neuvoilla ja ohjeilla. Pelkkä ”ei” opettaa lapselle vähän siitä, miten aikuinen toivoo hänen toimivan. Neuvosta hän oppii paljon enemmän.

Jos lapsi kuulee kieltävän sanan monta kertaa päivässä, kohtaa hän paljon negatiivisuutta päivässään. Sana saattaa myös paljon käytettynä menettää merkityksensä. Pelkän ”ei” sanan sijaan voit käyttää esimerkiksi sanontoja: ”ei tänään”, ”ehkä”, ”odotas, kun mietin”, ”kyllä, myöhemmin”.

Lapsen on saatava tuntea, että hän on hieno ja riittävä ihan sellaisena kuin hän on. Lapsi ansaitsee kuulla joka päivä, miten hauska hänen kanssaan on viettää aikaa ja miten arvokas, ihana ja rakas hän on. Muistathan kertoa sen hänelle?


Lähteet: positiivinenkasvatus.fi, kasvuntaika.fi

Teksti: Jenni Siikaniva