5 vinkkiä: näin autat lasta siirtymätilanteissa
Jokaiselle vanhemmalle on varmasti tuttu tilanne, kun aamulla pitäisi lähteä töihin ja jälkikasvua viemään päiväkotiin, mutta lasta ei meinaa saada mitenkään eteiseen pukemaan vaatteita päälle. Usein aikuisella on kiire työpaikalle, aikataulut painavat päälle ja tuovat lisäpainetta aamuun. Tai illalla, kun kaikki ovat väsyneitä, pitäisi mennä iltapesulle ja lapsi keksiikin äkkiseltään monta asiaa, jotka olivat juuri kesken tai jotka pitäisi tehdä iltatoimien sijasta.
Jokapäiväisiä arjen tilanteita, joissa siirrytään yhdestä asiasta tai tekemisestä toiseen, kutsutaan siirtymätilanteiksi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi juuri aamulla päiväkotiin tai kouluun lähteminen ja illalla iltapesulle meneminen. Molemmat näistä rutiineista ovat usein siksi haastavia lapsille, koska ne vievät lapsen pois vanhempiensa luota, ja johtavat erotilanteeseen.
Miten siirtymätilanteista voisi tehdä sujuvampia ja helpompia lapselle? Kokeile näitä vinkkejä!
Pidä rutiinit ennakoitavina
Rutiinit tuovat turvaa lapsen elämään. Tuttu arki vahvistaa lapsen itseluottamusta, lisää jaksamista ja helpottaa siirtymätilanteita. Päivästä toiseen toistuvat samat toiminnot lisäävät myös arjen hallinnan tuntua ja tuovat arkeen ryhtiä.
Jäsennä arkea lukujärjestyksellä
Lukujärjestyksestä lapsi voi seurata päivän kulkua visuaalisessa muodossa. Kuvat auttavat jäsentämään arkea ja ennakoimaan tulevaa myös siirtymätilanteissa. Lukujärjestys kannattaa tehdä päivä- sekä viikkotasolle ja sitä kannattaa tutkia yhdessä lapsen kanssa säännöllisesti.
Muistuta siirtymistä
Muistuta lasta useamman kerran etukäteen siitä, mitä ollaan seuraavaksi tekemässä tai minne ollaan pian lähdössä. Hyvä vinkki on käyttää minuutteja apuna: ”Nyt on 15 minuuttia lähtöön”, ”Pian on lähtö, vielä on kymmenen minuuttia leikkiaikaa jäljellä” ja ”Ihan kohta on lähdön aika, vielä kaksi minuuttia”.
Käytä ajastinta
Tiimalasin tai kännykälle saatavan aika-applikaation käyttäminen on hyvä apu siirtymätilanteessa. Ajastin auttaa lasta hahmottamaan aikaa konkreettisesti ja ennakoimaan tulevaa muutostilannetta. Kännykkään on saatavana esim. Outloud Timer 2 -pingviiniajastin, joka toimii hyvin siirtymien apuna.
Kehu onnistumisista
Positiivinen palaute vahvistaa haluttua käyttäytymistä ja motivoi lasta oppimaan. Kehu, kiitä ja kannusta lasta siirtymätilanteissa välittömästi, johdonmukaisesti ja säännöllisesti. Älä kuitenkaan kehu ihan mistä tahansa – vanhemman aito kehuminen oikeassa paikassa toimii parhaiten. Myönteinen palaute ja kannustus ovat tehokkaampia tapoja vaikuttaa käytökseen kuin moitteet ja rankaiseminen.
Teksti: Jenni Siikaniva