5 tapaa kehua lasta
Positiivinen palaute on tehokkain aikuisen käytössä oleva tapa vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen. Kehuminen ja kannustaminen vahvistavat myös lapsen uskoa itseensä, sekä edistävät hyvän itsetunnon kehittymistä.
Jokainen lapsi on kehujen vastaanottajana yksilöllinen. Toinen lapsi ilahtuu kehusta kuin kehusta ja toisen kohdalla on suuri merkitys millä tavalla aikuinen häntä kehuu. Jos lasta kehuu aina samalla tavalla, saattaa positiivinen palautteesi menettää vähitellen tehonsa ja alkaa kuulostaa epäaidolta lapsen korvissa.
Paras keino onkin käyttää vaihtelevasti erilaisia tapoja kehua lasta. Tässä viisi vinkkiä kehumiseen!
1. Kiitos
Kiittäminen on luonteva tapa antaa lapselle myönteistä palautetta. Lapsen on helppo ottaa kiitos vastaan, samalla hän saa hyvän mallin ja oppii itsekin kiittämään muita. Kiitoksen sanominen on sosiaalinen taito, josta on paljon hyötyä myös tulevaisuuden ihmissuhteissa.
”Kiitos, kun laitoit lelusi paikoilleen.”
”Kiva, kun autoit minua purkamaan kauppakassit.”
2. Juorukehu
Juorukehun avulla aikuinen ei kehu lasta suoraan vaan tekee sen mutkan kautta kehumalla häntä jollekulle toiselle. Juorukehumista on esimerkiksi se, kun kehut lasta hänen kuullensa mummolle, päiväkodin aikuiselle tai vaikka opettajalle.
Äiti isoäidille lapsen kuullen puhelimessa: ”Olen ylpeä Saanasta. Hän on oppinut hienosti laskemaan ja osaa jo kaikki kirjaimetkin.”
Lastentarhan opettaja vanhemmalle: ”Ville, saanko kertoa isällesi hyvät uutiset? Ville söi tänään tosi hyvin lounaalla koko lautasen tyhjäksi.”
3. Sanaton kehu
Monet lapset saattavat ottaa sanattoman kehun paremmin vastaan kuin sanallisen kehun. Lasta voi kehua sanattomasti monella eri tavalla. Kokeile esimerkiksi käsien yhteen taputtamista, lapsen tukan pörröttämistä, peukun näyttämistä tai ylävitosen läpäyttämistä.
4. Kyselevä kehuminen
Lapsen kehumisen perimmäinen tarkoitus on saada hänet tuntemaan ylpeyttä hänen ajattelustaan, sanomisestaan tai tekemisestään. Lapsen kokiessa ylpeyttä tekemisestään, haluaa hän tulevaisuudessakin toimia samalla tavalla. Kyselevässä kehumisessa aikuinen ei varsinaisesti kehu lasta, vaan auttaa häntä tuntemaan ylpeyttä onnistumisestaan.
Äiti lapselle: ”Miten onnistuitkin piirtämään noin hienon talon?”
Opettaja oppilaalle: ”Miten sinä jo nyt muistit kaikki laulun sanat?”
5. Yrityksestä kehuminen
Kehuminen on luontevaa erityisesti silloin, kun lapsi on onnistunut toimimaan aikuisen toivomalla tavalla. Kehua voi myös silloin, kun lapsesta huomaa, että hän on yrittänyt tehdä parhaansa.
Vanhempi lapselle: ”Yritit parhaasi. Ensi kerralla jo varmasti onnistuu paremmin!”
Opettaja oppilaalle: ”Minä huomasin, että yrititte tänään jo vähän paremmin keskittyä piirtämiseen. Hyvä!”
Muistathan, että kehuminen ja kiittäminen on helppoa, eikä maksa mitään ja se saa vastaanottajalle aina hyvän mielen aikaiseksi.
Lähde: Ratkaisukeskeisen kasvatuksen käsikirja (Ben Furman)
Teksti: Jenni Siikaniva