Artikkelin kuva
lapsen kanssa

4 kuukauden hulinat sekoittavat yöunet – mikä auttaa 4 kk hulinoihin?

Kun aiemmin hyvin nukkunut vauva alkaa heräillä tiheään yöllä, voi kyseessä olla niin kutsutut 4 kk hulinat. Syitä hulinoiden takana voi olla monia, mutta usein unen rakenne muuttuu samoihin aikoihin.

Neljän kuukauden hulinat, eli niin kutsutut 4 kk hulinat, tulevat tutuiksi monille vauvaperheille. Vauvan unen arvoitus – Parempia unia koko perheelle -kirjassa (Tuuma-kustannus 2024) kerrotaan, mikä saa aikaan kuuluisat 4 kk hulinat, miten ne yleensä ilmenevät ja millaiset kotikonstit voivat auttaa.

On hyvä muistaa, ettei neljän kuukauden hulinoihin ole tieteellistä perustaa. Usein kuitenkin kerrotaan, että noihin aikoihin vauvan unen rakenne muuttuu huomattavasti. Unen rakenne kehittyy vauhdilla ensikuukausien aikana, mutta kaikilla merkittävää muutosta ei tapahdu juuri neljän kuukauden iässä – ja osalla neljän kuukauden hulinat menevät ohi huomaamatta.

4 kk hulinat voivat johtua monesta syystä

Vauva kehittyy ja oppii valtavasti uusia taitoja ensimmäisen vuoden aikana. Hulinoihin yhdistetään usein juuri kehitysharppaukset, jotka voivat saada lapsen heräämään jonkin aikaa tavallista useammin yöllä. Kirjassa viitataan tutkimuksiin, joiden mukaan unihaasteita esiintyy kuitenkin tasaisesti vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

Vauvan varttuessa unentarve vähenee ja se voikin olla syynä 2—6 kuukauden ikäisen lapsen unen huonontumiseen. Iän karttuessa unen määrä vähenee asteittain päivisin, jolloin vauva viettää entistä pidempiä aikoja hereillä päivällä. Jos päiväunet eivät kuitenkaan vähene, voi se osaltaan vaikuttaa neljän kuukauden hulinoihin.

Nelikuinen vauva on aiempaa kiinnostuneempi ympäristöstään ja voi kaivata uusia virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä. Vanhempi voi tulkita vauvan tylsistymisen helposti väsymykseksi ja tuolloin nukutuspuuhat voivat kääntyä itseään vastaan: Lapsi voi nukkua liikaa päivällä ja heräillä yöllä tavallista enemmän.

Ympäristöönsä uteliaasti suhtautuva vauva ei aina jaksaisi keskittyä syömiseen päivällä. Yöllä puolestaan hän voi haluta tankata maitoa ja läheisyyttä. Vaikka vauvalle annettaisiin enemmän maitoa ja kiinteitä päivällä, tutkimusten mukaan hän voi silti heräillä yhtä usein kuin vauvat, jotka syövät vähemmän päivällä – johtuen siitä, että vauvan yöheräilyihin on muitakin syitä kuin nälkä.

Mikä avuksi neljän kuukauden hulinoihin?

Moni vanhempi pohtii vauvansa neljän kuukauden hulinoiden aikaan, miten paremmat yöunet saadaan takaisin. Vauvan unen arvoitus – Parempia unia koko perheelle -kirjassa esitellään useita keinoja, joista perheet voivat kokeilla itselleen ja tilanteeseensa sopivia.

Vanhempi auttaa vauvaa nukahtamaan hänen tarvitsemallaan tavalla. Esimerkiksi itkevän vauvan lohduttaminen ja sylittely auttavat usein, ja tilanteen vaatiessa vauvan voi jopa antaa jopa nukkua sylissä päiväunia.

Tarkkaile vauvan päiväunien määrää. Olisiko mahdollisesti ajankohtaista rajata päiväunien kestoa? Jos puolestaan päiväunet jäävät lyhyiksi, voit kokeilla pidentää hereillä olon aikaa ennen seuraavia päiväunia. Voit tarvittaessa myös vähentää vauvan sitterissä, vaunuissa tai turvaistuimessa viettämän ajan määrää.

Kiinnitä huomiota, että vauvalla on mahdollisuus rauhallisiin syömishetkiin päivällä. Näin etenkin, jos syöminen on huonontunut. Ulkoilu parantaa tutkitusti unenlaatua, joten hereillä olevan vauvan kanssa kannattaa ulkoilla niin aamulla kuin illalla.

Vauvan kasvaessa eteen voi tulla monenlaisia unihaasteita. Yksi yleisimmistä haasteista on, että vauva herää liian aikaisin. Lue linkin takaa, mistä tämä uniohjaajan mukaan johtuu ja mikä voi auttaa.

Jaa tämä artikkeli neljän kuukauden hulinoista somessa ystävillesi ja tutuillesi!

Artikkelin lähteenä on käytetty Vauvan unen arvoitus – Parempia unia koko perheelle -kirjaa (Berg, Sofia. Isotalus, Reetta. Finne, Tiia. Tuuma-kustannus 2024.)

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock