15 asiaa, jotka vain taaperon vanhemmat tietävät – pystytkö samastumaan?
Lapsen kasvamisen ja kehittymisen seuraaminen saa aikaan onnen ja kiitollisuuden tunteita jokaisessa vanhemmassa. Vauva-ajan jälkeen arki muuttuu myös aiempaa vauhdikkaammaksi, kun taapero liikkuu itse joko kävellen tai juosten eikä vielä luonnollisesti osaa varoa ympäristön riskejä.
Yleensä taaperoksi mielletään 1-2-vuotiaat lapset, minkä jälkeen puhutaan leikki-ikäisistä lapsista. Taaperoikää ei kuitenkaan ole tarkasti määritelty. Osa vanhemmista voi esimerkiksi pitää hieman alle yksivuotiasta jälkikasvuaan taaperona ja joistain lapsi voi olla vielä taaperomainen kolmevuotissyntymäpäiviensä aikaan.
Taaperoarjen iloja ja haasteita
Mutsimedia kokosi yhteen asioita, jotka voivat olla tuttuja monelle taaperoikäisen lapsen vanhemmalle. Oletko sinäkin kokenut alla olevat tilanteet tai joitain niistä?
Tunnet suurta riemua ja helpotusta sellaisissa leikkipuistoissa, jotka ovat aidattu joka puolelta. Pystyt luottamaan siihen, ettei lapsi pääse säntäämään suin päin kohti vaaroja, jos silmäsi välttää muutamaksi sekunniksi.
Yksi päivän odotetuimmista hetkistä on se, kun taapero nukahtaa päiväunille. Vihdoinkin omaa aikaa! Palautuminen tuleekin tarpeeseen, sillä herättyään lapsi on pian taas täynnä uutta energiaa.
Jo lyhyeen kävelymatkaan ulkona on hyvä varata ainakin viisinkertaisesti aikaa verrattuna siihen, missä ajassa aikuinen taittaisi kyseisen matkan. Jokainen keppi, kivi ja hyönteinen ovat taaperosta loputtoman kiinnostavia.
Sisustusliikkeessä asiointi lapsen kanssa saa sykkeesi nousemaan. Joka puolella olevat kupit, kipot ja muu särkyvä kodin tavara ja vauhdikas taapero eivät kerta kaikkiaan ole paras mahdollinen yhdistelmä.
Vaikka lapsi osaa kävellä itse, ovat rattaat vielä kullanarvoinen menopeli. Mitä muuten tulisi nopeista siirtymistä kiireessä tai kauppareissuista vilkkaimpana aikana?
Valitset kahvilan tai ravintolan lähes yksinomaan sen perusteella, että paikassa on leikkinurkkaus lapsille.
Saatat joskus joutua peittelemään pientä huvittuneisuuttasi, kun taapero pahoittaa mielensä jostakin aivan älyttömästä asiasta (vaikka siitä, että paloittelit omenan hänen mielestään väärin).
Luet saman lastenkirjan taaperolle miljoona kertaa, koska se on hänen lempparinsa.
Mielessäsi saattaa joskus käydä, häiriintyvätkö naapurit vauhdikkaan arjen äänistä. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun taapero pyyhältää rämisevän kävelykärryn kanssa pitkin asuntoa.
Olet leikkipuistossa monet kerrat opastamassa lasta, ettei toisten tekemiä hiekkakakkuja saa rikkoa ja leluja ei voi viedä toisten kädestä.
Pissavahingot ovat luonnollisia kuivaksi opettelevan taaperon elämässä. Löydät itsesi aina silloin tällöin putsaamasta lammikoita lattialta tai työntämästä sohvan irrotettavia päällisiä pesukoneeseen.
Sydämesi on pakahtua, kun näet taaperosi leikkivän muiden lasten kanssa. Toivot, että hänelle muodostuu aikanaan hyviä kaverisuhteita.
On mukavaa päästä välillä juttelemaan taaperoajan iloista ja haasteista muiden taaperoiden vanhempien kanssa.
Otat ilon irti siitä, kun joku sukulainen tai ystävä innostuu leikkimään menevän taaperosi kanssa ja saat itse hengähtää hetken sohvalla.
Vaikka saatat kokea, että taaperoaika on toisinaan raskasta, ikävöit lastasi erossa ollessanne, ja rakastat häntä koko sydämestäsi.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock